Tips for Bikes

Συμβουλές προς ναυτιλομένους

  • -
  • -

Όπως όλα τα τροχοφόρα έτσι και το ποδήλατο απαιτεί φροντίδα και περιποίηση. Δεν χρειάζονται πολλές γνώσεις μηχανικού για να έχετε ένα ποδήλατο αξιόμαχο και αρκεί να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Το βάρος της συντήρησης αφορά κυρίως τη λίπανση. Είναι η πιο συχνή φροντίδα που απαιτεί το ποδήλατο, ενώ οι σωστές ρυθμίσεις θα εξασφαλίσουν τη μακροβιότητα και καλή λειτουργία των μηχανικών μερών.

 

Αλυσίδα

Ξεκινώντας από την καδένα πρέπει να προσέχετε να είναι καθαρή καθώς λάσπες και βρωμιές οδηγούν σε αυξημένες τριβές και πρόωρη φθορά. Λιπαίνετε τακτικά την αλυσίδα και σκουπίζετε την κατόπιν ελαφρά με ένα πανί ώστε να μην λερωθούν τα ρούχα σας από τυχόν σταγονίδια που θα εκτοξευθούν κατά την περιστροφή των πεντάλ. Μια τυπική συχνότητα λίπανσης της αλυσίδας είναι μια φορά την εβδομάδα, όμως στα ποδήλατα βουνού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη λίπανσης ειδικά τους θερινούς μήνες. Όταν κάνουμε πολύ μεγάλες διαδρομές στο βουνό συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι αλυσίδες να στεγνώνουν οπότε κάποιος από την παρέα πρέπει να κουβαλάει μαζί του ένα λιπαντικό σπρέι.

 

Ελαστικά

Τα ελαστικά είναι η πρώτη αιτία ακινητοποίησης. Ελέγχεται την πίεση των ελαστικών καθώς χαμηλότερη πίεση θα προκαλέσει παραμορφώσεις στις ζάντες ειδικά όταν κινείστε σε χωματόδρομο. Επιπλέον η χαμηλότερη πίεση ελαστικών αυξάνει τις τριβές και κουράζεστε περισσότερο. Απαραίτητα αξεσουάρ κάθε βόλτας μία τρόμπα κι ένα κιτ επισκευής με διάφορα μπαλώματα ώστε να μπορείτε να επισκευάσετε το τρυπημένο ελαστικό σε πέντε λεπτά.

 

Φρένα

Τα φρένα είναι πολύ σημαντικά ειδικά κατά την κίνηση στην πόλη όπου απαιτείται η μέγιστη αποτελεσματικότητα. Ρυθμίστε τις ντίζες ξεσφίγγοντας τα κατάλληλα περικόχλια ώστε η μανέτα να ενεργοποιεί άμεσα στα φρένα. Ελέγχεται τακτικά τα τακούνια των φρένων ή τα τακάκια για όσους διαθέτουν ποδήλατα με δισκόφρενα. Απαραίτητη είναι και η λίπανση των συρματόσχοινων στις μανέτες καθώς η βροχή μπορεί να προκαλέσει διάβρωση ενώ η τριβή αυξάνει ραγδαία με τις επικαθίσεις όπως σκόνη και σκουριά. Για να λιπανθεί σωστά τραβάμε τη μανέτα προς τα πίσω, ώστε να αποκαλυφθούν οι πίροι και ψεκάζουμε με σπρέι στο εσωτερικό των συρματόσχοινων.

 

Ταχύτητες

Οι πιο μυημένοι γνωρίζουν το μηχανισμό που αλλάζει ταχύτητες ως ντεραγιέ και σε ένα ποδήλατο έχουμε το πίσω ντεραγιέ που αλλάζει τα γρανάζια του πίσω τροχού και το εμπρός ντεραγιέ που εκτροχιάζει την αλυσίδα στον τροχό των πεντάλ. Καθαρίζουμε τακτικά τα ντεραγιέ από τις λάσπες και τις επικαθίσεις και λιπαίνουμε τις αρθρώσεις των κινητών μερών με κατάλληλο λιπαντικό.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...