Γιατί δεν αγοράζουν premium γερμανικά αυτοκίνητα οι Κινέζοι – Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη;

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων από δύο premium γερμανικές μάρκες έχουν μειωθεί στην Κίνα, γεγονός το οποίο αποτελεί πλήγμα συνολικά για την Ευρώπη.

  • -
  • -

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πλήξει σοβαρά τις πωλήσεις των γερμανικών premium αυτοκινήτων στην Κίνα.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι συνολικές πωλήσεις της BMW σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν πτώση 13%, ενώ στην αγορά της Κίνας η πτώση έφτασε το ένα τρίτο. Την ίδια περίοδο, όσον αφορά τη Mercedes, η συνολική πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις ήταν 3%, ενώ συγκεκριμένα στην αγορά της Κίνας η μείωση έφτασε το 13%.

`https://cdn.gcdata.gr/data/photos/bffee2e644a3c3b4a4c1d87ea051c08c.jpg

Γιατί πέφτουν οι πωλήσεις των BMW και Mercedes στην Κίνα;

Η κινεζική αγορά, η μεγαλύτερη παγκοσμίως, αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και του έντονου ανταγωνισμού από εγχώριους κατασκευαστές που προσφέρουν φθηνότερα μοντέλα, ειδικά στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Εμφύλιος στην ΕΕ για τους δασμούς στα ηλεκτρικά από την Κίνα – Τι ψήφισε η Ελλάδα;

Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης για προϊόντα πολυτελείας, επηρεάζοντας σημαντικά τις πωλήσεις των κορυφαίων μοντέλων που έχουν οι δύο Γερμανοί κατασκευαστές όπως η S-Class της Mercedes.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ea86553e55c9f580b42f544c2b2b290e.jpg

Ποιος είναι ο ρόλος των δασμών που έβαλε η ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά;

Ταυτόχρονα, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Κίνας επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόσφατα δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υποστηρίζοντας ότι επωφελούνται από αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα απείλησε με αντίποινα, ενώ εξετάζει την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων με μεγάλους κινητήρες, κάτι που θα πλήξει ιδιαίτερα τους Γερμανούς κατασκευαστές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/34ed1d401bd93abb1d8fcb3ac2d514c5.jpg

Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη από τις μειωμένες πωλήσεις στην Κίνα;

Τα τελευταία χρόνια πολλές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες βασίζονταν στις πωλήσεις που έκαναν στην Κίνα για να σημειώνουν αυξημένη κερδοφορία. Από τη στιγμή που αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, θα υπάρχουν επιπτώσεις στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους, αλλά και στον τρόπο που λειτουργούν στην Ευρώπη.

Η μείωση των πωλήσεων στην κινεζική αγορά δεν περιορίζεται μόνο στις BMW και Mercedes. Παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζει και η Volkswagen με τις πωλήσεις στην Κίνα. Αυτή είναι η βασική αιτία πίσω από τα ζητήματα που έχει τον τελευταίο καιρό και την έχουν οδηγήσει σε περιορισμού των εξόδων.

Δεδομένου ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελούν τεράστιο κομμάτι της οικονομίας της ΕΕ, αυτοί οι κλυδωνισμοί δεν θα περιοριστούν σε εταιρικό επίπεδο, αλλά θα επηρεάσουν συνολικά την οικονομία της Γηραιάς ηπείρου.

Πηγή: Reuters

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...