Δακτύλιος Αθήνας 2024: Ξεκινάει στις 14 Οκτωβρίου - Ποιες είναι οι ώρες

Όπως κάθε χρόνο, ο Δακτύλιος της Αθήνας επιστρέφει για τη «σεζόν» 2024-2025 και ενεργοποιείται από τις 14 Οκτωβρίου. Ποια είναι τα όρια, ποια οχήματα εξαιρούνται, πόσο είναι το πρόστιμο;

  • -
  • -

Ο Δακτύλιος της Αθήνας, το γνωστό μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες με στόχο να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ξεκινάει για μια ακόμη χρονιά τη δράση του και ενεργοποιείται από τις 14 Οκτωβρίου. Η λήξη του έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου του 2025. Στο διάστημα αυτό, για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Ποια είναι τα όρια του Δακτυλίου;

Ο Δακτύλιος της Αθήνας είναι η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ.Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας». Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Επίσης, τα μέτρα δεν ισχύουν το Σαββατοκύριακο, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ποιο είναι το πρόστιμο για τον Δακτύλιο;

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Δείτε ακόμη: Δακτύλιος- Πώς θα κατεβάσεις σήμα ελεύθερης εισόδου στο κινητό σου

Ποια οχήματα εξαιρούνται από τον Δακτύλιο;

Οι κάτοχοι ορισμένων αυτοκινήτων μπορούν να εκδώσουν το ειδικό σήμα για ελεύθερη κυκλοφορία εντός του Δακτυλίου, αν οχήματα που οδηγούν είναι:

  • Εκ κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικά
  • Εκ κατασκευής υβριδικά
  • Εκ κατασκευής φυσικού αερίου (CNG)
  • Εκ κατασκευής υγραερίου (LPG)
  • Euro 6 με ρύπους κάτω των 120 gr / km (NEDC, έως 31/12/2020)
  • Euro 6 με ρύπους κάτω των 145 gr / km (WLTP, από 01/01/2021)

Επίσης, δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης έχουν:

  • Τα οχήματα γιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (θα πρέπει να έχουν σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος) καθώς και αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ με την προϋπόθεση το άτομο Με Αναπηρία να είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες.
  • Παράλληλα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών καθώς και νεκροφόρες και εκπαιδευτικά αυτοκίνητα επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο (που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους) χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...