Με το βλέμμα στο μέλλον

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης ανθεί η καινοτομία και η εφαρμογή EVpulse της INDICE αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα…

  • -
  • -

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν παραδοσιακές συνήθειες και η καθημερινότητα μας. Μαζί με τη νέα τάξη πραγμάτων ανθεί η καινοτομία και η δημιουργικότητα. Αν πριν από κάποια χρόνια μας έλεγαν πως ένα τηλέφωνο θα μετατρεπόταν σε προσωπικό φορητό υπολογιστή που θα έκανε τη ζωή μας ευκολότερη, μάλλον θα χαμογελούσαμε διακριτικά. Η σημερινή εποχή έχει αλλάξει δραματικά. Και η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η παρουσία των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των αυτοκινήτων, και μαζί αρκετές από τις συνήθειες μας. Παράλληλα, με τη σημαντικότερη τάση της εποχής έχουν αναπτυχθεί και μία σειρά από τεχνολογικές λύσεις που κάνουν ευκολότερη και ποιοτικότερη τη ζωή του χρήστη. 

Κάτι αντίστοιχο, έχει δημιουργήσει η INDICE. Η ελληνική εταιρεία με τεράστια εμπειρία στην ανάπτυξη εφαρμογών, αλλά και ψηφιακών πλατφορμών, έχει σχεδιάσει και εξελίξει το EVpulse. Μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης σταθμών φόρτισης και παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και ιδιώτες. Ο κ. Μάκης Σταυρόπουλος, ιδρυτικός μέλος και διευθυντής καινοτομίας της INDICE, μίλησε στο GOCAR και μας ανέπτυξε τη φιλοσοφία της νέας πλατφόρμας, αλλά και τι ακόμα μπορούμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον, με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, και όχι μόνο.

6-indice-evpulse-Makis Stavropoulos

Τι ακριβώς είναι το EVpulse;

«Το EVpulse είναι μια τεχνολογική λύση που αναπτύξαμε στην INDICE με σκοπό να προσφέρουμε σε επιχειρήσεις και ιδιώτες τη δυνατότητα να έχουν πλήρη έλεγχο της φόρτισης του στόλου τους ή των ιδιωτικών οχημάτων τους εύκολα και χωρίς δεσμεύσεις με συγκεκριμένους παρόχους. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την ομάδα μας και παρέχει απομακρυσμένο έλεγχο των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα από 24ωρη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των δεδομένων κατανάλωσης. Μαζί με την πλατφόρμα, το EVpulse διαθέτει και εφαρμογή για κινητά την οποία σχεδιάσαμε σκοπεύοντας να διευκολύνουμε -όσο περισσότερο γίνεται - τον οδηγό κατά τη διαδικασία φόρτισης του αυτοκίνητου του καθοδόν.» 

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με το EVpulse;

«Όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε με την ομάδα την ανάπτυξη του EVpulse, οραματιζόμασταν μια τεχνολογική λύση που θα ήταν ακριβώς αυτό: μια λύση στο ζήτημα της διαχείρισης της φόρτισης τόσο από την πλευρά του ιδιώτη-κατόχου ηλεκτρικού αυτοκινήτου όσο και από την πλευρά της επιχείρησης. Θέλαμε ο τελικός χρήστης να απολαμβάνει πολλές δυνατότητες χωρίς να χρειάζεται να διαθέσει χρόνο για να κατανοήσει, να εγκαταστήσει και εν τέλει να χρησιμοποιήσει το EVpulse. Θεωρώ ότι τον στόχο μας τον πετύχαμε.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, κατεβάζοντας απλώς την εφαρμογή EVpulse, ένας οδηγός μπορεί:

  • να αναζητήσει σημεία φόρτισης χρησιμοποιώντας πολλαπλά κριτήρια αναζήτησης (πχ. διεύθυνση, τύπος φορτιστή, θύρας, κλπ) και να κάνει βραχυχρόνια δέσμευση κάποιου φορτιστή (reservation)
  • να λαμβάνει ειδοποιήσεις για την εξέλιξη της φόρτισης σε πραγματικό χρόνο («παύση», «σφάλμα», «ολοκλήρωση»)
  • να χαρακτηρίζει σημεία φόρτισης ως «Αγαπημένα»
  • να προχωρά σε άμεση φόρτιση μέσω scanning (Scan to Charge)
  • να λαμβάνει αναλυτική καταγραφή της διάρκειας φόρτισης, των επίπεδων κατανάλωσης, του κόστους, καθώς και ιστορικό φορτίσεων και κρατήσεων
  • να συνδέεται με την εφαρμογή με όποιον τρόπο επιθυμεί (Apple/ Google/ Microsoft 365 sign in)
  • να πληρώνει μέσω του ασφαλούς περιβάλλοντος της MyPOS και να λαμβάνει είτε απόδειξη είτε τιμολόγιο

Αντίστοιχα, μέσω της πλατφόρμας EVpulse ο τελικός χρήστης παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση από τον ή τους φορτιστές του και μπορεί αν θέλει να εισπράττει την αντίστοιχη χρέωση, επιλέγοντας και το σενάριο τιμολόγησης που τον εξυπηρετεί (πχ βάσει κατανάλωσης, βάσει διάρκειας, κλπ). Παράλληλα, λαμβάνει αναφορές σχετικά με τη χρήση των σημείων φόρτισης, ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας και συνεδρίες φόρτισης καθώς και ειδοποιήσεις για τη διαθεσιμότητα του κάθε φορτιστή. Κι όταν η πλατφόρμα εντοπίζει κάποιο τεχνικό ζήτημα στέλνει άμεση ειδοποίηση στο email ή το κινητό του διαχειριστή/κατόχου του φορτιστή. Πρόκειται δηλαδή, για μια πλήρη λύση διαχείρισης της φόρτισης, προσβάσιμη από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή.»

5-indice-EVpulse-platform-on-devices

 

Ποια χαρακτηριστικά του EVpulse είναι μοναδικά και το κάνουν να ξεχωρίζει;

«Γενικά, φιλοσοφία μας στην INDICE είναι να δημιουργούμε ψηφιακές εφαρμογές για να απλοποιούμε την καθημερινότητα των ανθρώπων μέσω της τεχνολογίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, ωστόσο απαιτεί σκέψη και πολλή δουλειά στα «μετόπισθεν» ώστε ο τελικός χρήστης να παίρνει μια εύχρηστη και ταυτόχρονα αποτελεσματική εφαρμογή. Κάπως έτσι συνέβη και με το EVpulse. Το γεγονός λοιπόν ότι αναπτύχθηκε εξολοκλήρου από την ομάδα μας του δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: μπορεί να προσαρμόζεται με βάση τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη και να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες της αγοράς. Εξίσου σημαντικό είναι ότι επειδή διατίθεται ως υπηρεσία (SaaS) απευθείας από εμάς και δεν συνδέεται με συγκεκριμένο πάροχο είτε ενέργειας είτε εξοπλισμού, προσφέρει στον χρήστη την ευελιξία να το χρησιμοποιήσει για όσο θέλει και να επιλέξει ο ίδιος τον πάροχο και το μοντέλο φορτιστή. Τέλος, η online τεχνική υποστήριξη που παρέχεται σε οποιοδήποτε τεχνικό ζήτημα έχει πρόσωπο και όνομα γιατί πίσω από αυτήν βρίσκεται ένας εργαζόμενος από την ομάδα της INDICE, στις εγκαταστάσεις μας στην Αθήνα.» 

Τι θα φέρει το μέλλον για το EVpulse; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

«Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια, περίπου 13, που δραστηριοποιόμαστε με την INDICE στην ανάπτυξη λογισμικού, ποτέ δεν σταματήσαμε να εξελίσσουμε το αντικείμενό μας, ούτε επαναπαυτήκαμε ποτέ στην επιτυχία των εφαρμογών μας. Αντίθετα, μας αρέσει να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο αποτέλεσμα, να προφέρουμε στους χρήστες όσο το δυνατόν καλύτερη ψηφιακή εμπειρία. Στην περίπτωση λοιπόν του EVpulse, επιδιώκουμε να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την εμπειρία του χρήστη. Έτσι, αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως trip planning with multiple bookings, augmented reality for discovery, social charging και advanced analytics.»

9-indice-evpulse

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει ένας ιδιώτης μέσω της εφαρμογής έναν φορτιστή που σκοπεύει να βάλει στον χώρο του ή κάποιον που ήδη έχει;

«Καταρχάς είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το EVpulse διασυνδέεται με οποιονδήποτε φορτιστή υποστηρίζει το πρωτόκολλο OCPP και είναι συνδεδεμένος στο internet.  Αυτό δίνει μεγάλο εύρος επιλογών εξοπλισμού και δεν περιορίζει τον τελικό χρήστη. Στη συνέχεια, επιλέγοντας από τα διαθέσιμα πλάνα συνδρομών αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις του, ξεκινά να χρησιμοποιεί το EVpulse.  Έτσι, ο φορτιστής του γίνεται «έξυπνος» και ο κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου απολαμβάνει ανά πάσα στιγμή πλήρη και αναλυτική εικόνα της φόρτισης και των καταναλώσεων. Με την δυνατότητα επιλεκτικής πρόσβασης που διαθέτει το EVpulse, o ιδιώτης μπορεί επίσης να μοιράζεται με άλλα μέλη της οικογένειας, άλλους ενοίκους ή γείτονες τον φορτιστή του. Στην περίπτωση αυτή, χαρακτηρίζει μέσω της πλατφόρμας τον φορτιστή του ως «ιδιωτική τοποθεσία», ο οποίος είναι έτσι ορατός μόνο σε συγκεκριμένους χρήστες. Επιπλέον, μπορεί εφόσον το επιθυμεί να χρεώνει και να εισπράττει το αντίστοιχο κόστος, εκδίδοντας τα σχετικά παραστατικά.  Αν ωστόσο, διαπιστώσει ότι το πλάνο που έχει πάρει δεν  του ταιριάζει μπορεί να το αλλάξει ή ακόμα και να αποδεσμευθεί πλήρως οποτεδήποτε.»

Μπορεί το EVpulse να αποτελέσει τη λύση για μια εταιρεία που θέλει να προσφέρει φόρτιση στους υπαλλήλους της;

«Αναμφισβήτητα. Αυτή άλλωστε ήταν και μια από τις βασικές χρήσεις που είχαμε στο μυαλό μας για το EVpulse όταν το αναπτύσσαμε. Πλέον, αρκετές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης στους εργαζόμενούς τους ή και στους επισκέπτες των εγκαταστάσεων τους, υιοθετώντας έτσι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά. Με το EVpulse λοιπόν, μπορούν να έχουν εύκολα συνολική εικόνα των φορτίσεων, ενώ μπορούν να ρυθμίζουν όρια στα επίπεδα της κατανάλωσης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιόδου και τις δυνατότητες της εταιρείας. Αντίστοιχα, μπορούν να διαχειρίζονται το κόστος της κατανάλωσης χωρίς να χρειάζεται να τιμολογούν, καθώς συνήθως η υπηρεσία προσφέρεται ως παροχή προς τον εργαζόμενο. Αλλά και για την πλευρά των εργαζομένων, η φόρτιση γίνεται πολύ εύκολη και απλή, πόσο μάλλον όταν μπορούν να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους χρησιμοποιώντας απλώς την κάρτα πρόσβασης που διαθέτουν για τη μετακίνησή τους εντός των εγκαταστάσεων.»

2-indice-evpulse

Αν μια επιχείρηση (ξενοδοχείο, εστιατόριο κ.ά.) θέλει να βάλει φορτιστή για τους πελάτες της, πώς μπορεί να βοηθήσει το EVpulse;

«Στην περίπτωση που μια εταιρεία αποφασίσει ότι θέλει να προσφέρει υπηρεσίες φόρτισης για εμπορικούς σκοπούς, με το EVpulse μπορεί να το κάνει άμεσα. Η αρχιτεκτονική του είναι τέτοια που προσφέρει εύκολη διασύνδεση και αλληλεπίδραση με υπάρχοντα συστήματα (CRM ή ERP) γι’ αυτό και εγκαθίσταται άμεσα. Επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει διάφορα σενάρια τιμολόγησης και διάφορους τρόπους πληρωμής (έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου) ενώ μπορεί να διασυνδεθεί και με το myData. Επιπλέον, το EVpulse μπορεί να ενσωματώσει το branding οποιασδήποτε επιχείρησης αποκτώντας το look and feel της εκάστοτε εταιρικής ταυτότητας.

Τέλος και πολύ σημαντικό, σχεδιάστηκε για να είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς πρόκειται για εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί στο υπολογιστικό νέφος Azure (είναι δηλαδή cloud based και powered by Microsoft Azure).» 

Τι γίνεται με την υποστήριξη; Πώς θα εξυπηρετηθεί κάποιος, είτε είναι ιδιώτης, είτε εταιρεία;

«Όπως προανέφερα, βασικό πλεονέκτημα του EVpulse είναι η αμεσότητα με την οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη και της αγοράς. Αυτό έχει πολλαπλάσια αξία στην περίπτωση της υποστήριξης. Πέραν των τεχνολογικών δυνατοτήτων της πλατφόρμας η οποία εντοπίζει τεχνικά ζητήματα και ενημερώνει μέσω e-mail και κινητού, η τεχνική υποστήριξη προχώρα ένα επίπεδο παραπάνω. Δεδομένου ότι πρόκειται για λύση που εμείς οι ίδιοι έχουμε αναπτύξει, μπορούμε εύκολα να προβούμε σε τυχόν αναγκαίες παρεμβάσεις αν προκύψει ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι η επίλυση τεχνικών ζητημάτων μπορεί να γίνει και μέσω διαπροσωπικής επαφής, καθώς υπάρχει η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τεχνικό.»

1-indice-evpulse

Σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιείται η INDICE;

«Η INDICE είναι μια εταιρία ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού και παροχής υπηρεσιών που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν 13 χρόνια, έχοντας ένα σκοπό: να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών αναπτύσσοντας ανθρωπο-κεντρικές ψηφιακές λύσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, η ομάδα μας που πλέον ξεπερνά τα 40 άτομα και απαρτίζεται από ταλαντούχους και εξειδικευμένους σε διάφορα πεδία μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες, δεν έπαψε να διερευνά νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη λογισμικού. Σήμερα, λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με διάφορες εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας προϊόντα και λύσεις μας σε επιχειρήσεις από τον τραπεζικό κλάδο, την ιδιωτική ασφάλιση, το λιανικό εμπόριο, την ηλεκτροκίνηση. Αυτή λοιπόν η ευρύτητα στις συνεργασίες μας είναι που μας κάνει και πιο αποτελεσματικούς γιατί η εμπειρία ενασχόλησης με έναν κλάδο μεταφέρεται και σε άλλον καλύπτοντας πιο σφαιρικά τις εκάστοτε τεχνολογικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και οργανισμών είναι μια διαδικασία που μας συναρπάζει και αυτό αποδεικνύεται και από τις βραβεύσεις που έχουν πετύχει τα προϊόντα μας σε εγχώριους διαγωνισμούς. Αγαπάμε την ενασχόληση με την τεχνολογία και πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει, ιδίως όταν αναπτύσσεται με επίκεντρο τον άνθρωπο.»

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...