Σύγκριση κατανάλωσης: Συμφέρει βενζίνη, diesel ή υβριδικό;

Τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν βενζίνη, diesel ή είναι υβριδικά αποτελούν αυτή τη στιγμή τις δημοφιλέστερες επιλογές, όμως ποιο συμφέρει περισσότερο; Ποιο είναι εκείνο που θα επιβαρύνει λιγότερο την τσέπη του χρήστη;

  • -
  • -

Μοτέρ βενζίνης, diesel και υβριδικά είναι οι βασικές επιλογές ανάμεσα στις οποίες καλείται να διαλέξει κατά κύριο λόγο κάποιος ο οποίος θέλει να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο σήμερα. Σίγουρα υπάρχουν τα επαναφορτιζόμενα (ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά), το LPG και το CNG, όμως το ποσοστό τους στις πωλήσεις είναι ακόμα χαμηλό.

Τον Νοέμβριο του 2022 τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη, diesel ή έχουν υβριδικό σύνολο αντιστοιχούσαν στο 86,8% (40,7% βενζίνη, 13,7% diesel, 32,4% υβριδικά), ενώ για το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2022 το ποσοστό τους φτάνει το 89,0% (45,1% βενζίνη, 16,1% diesel, 27,8% υβριδικά). Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι ποια από τις τρεις επιλογές είναι εκείνη που συμφέρει περισσότερο τον χρήστη;

Χρήση του Renault Clio για σύγκριση βενζίνης, diesel και υβριδικών

Για να δώσουμε μια απάντηση παίρνουμε ως παράδειγμα το Clio. Το μοντέλο της Renault διατίθεται και με τα τρία είδη κινητήρων, οπότε κάνει πιο εύκολη την απευθείας σύγκριση ανάμεσα στα τρία καύσιμα. Επιπλέον, έχουμε δοκιμάσει το γαλλικό μοντέλο και με τις τρεις διαμορφώσεις, οπότε μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/edb99b05b776a6a84a2ef97e2b504051.jpg

Για να συγκρίνουμε τις τρεις εκδοχές και να καταλήξουμε ποια συμφέρει τον τελικό χρήστη θα υποθέσουμε ότι το αυτοκίνητο καλύπτει 15.000 km ανά έτος, καθώς αυτός είναι ο μέσος όρος στην Ελλάδα.

Renault Clio με βενζίνη: 1.0 TCe 90 PS

Το Renault Clio που κινείται από κλασικό κινητήρα βενζίνης προσφέρεται με 65 και 90 ίππους, με τη δεύτερη εκδοχή να είναι εκείνη που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Η κατανάλωση που καταγράψαμε έφτασε τα 6,2 lt/100 km. Αυτό μεταφράζεται σε 930 lt καυσίμου για ένα έτος, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 1.894,41 ευρώ. Η τιμή κτήσης του αυτοκινήτου ξεκινά από τα 19.720 ευρώ.

Renault Clio με diesel: 1.5 dCi 100 PS

Το Clio με το diesel μοτέρ έχει 100 ίππους και αυτό οδηγήσαμε, με την κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 5,6lt/100 km. Σε ετήσιο επίπεδο αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν 840 lt καυσίμου, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 1.771,56 ευρώ. Η τιμή που καλείται να πληρώσει κάποιος για να το αγοράσει είναι 22.120 ευρώ.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόση οικονομία κάνεις στην πράξη;

Renault Clio υβριδικό: E-Tech 140 PS

Η υβριδική εκδοχή του γαλλικού μοντέλου είναι η πιο ισχυρή με 140 ίππους, ενώ ταυτόχρονα είναι και εκείνη με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, καθώς περιορίζεται στα 3,8 lt/100 km. αν κάνουμε τους υπολογισμούς θα δούμε ότι για ένα ολόκληρο έτος δε θα χρειαστούν πάνω από 570 lt βενζίνης, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.161,09 ευρώ. Για να αγοράσει κάποιος το υβριδικό Clio θα χρειαστεί 27.170 ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα του υβριδικού Clio

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι σε επίπεδο κατανάλωσης το υβριδικό Clio δεν έχει ανταγωνισμό, με το diesel να ακολουθεί πολύ πιο πίσω και τη βενζίνη να απαιτεί λίγο πάνω από 100 ευρώ επιπλέον ανά έτος.

Βέβαια, η τιμή του υβριδικού Clio είναι πιο υψηλή όμως έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αυτόματο εξ’ ορισμού. Στη βενζίνη για να πάρει κάποιος αυτόματο κιβώτιο θα πρέπει να ανέβει στα 21.880 ευρώ, ενώ στο diesel δεν υπάρχει καθόλου αυτή η δυνατότητα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2c76a3510cf60db1b9ed3beb912ede9a.jpeg

Πότε θα γίνει η απόσβεση

Αν κάποιος αγοράσει το υβριδικό σύνολο θα δώσει 7.450 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη βενζίνη (5.830 ευρώ στην περίπτωση του αυτόματου κιβωτίου) και 5.050 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το diesel, όμως σταδιακά θα κάνει απόσβεση. Συγκριτικά με τη βενζίνη η απόσβεση θα έρθει σε λίγο παραπάνω από 10 χρόνια (λιγότερο από 8 χρόνια στην περίπτωση του αυτόματου), ενώ σε σχέση με το diesel για την απόσβεση θα απαιτηθεί διάστημα λίγο μεγαλύτερο από 8 χρόνια.

Επιπλέον λόγοι για την επιλογή του υβριδικού Clio

Μετά τα 8 ή τα 10 χρόνια, ανάλογα με ποιον κινητήρα επιλέξουμε για τη σύγκριση, όποιος επιλέξει το υβριδικό θα έχει μόνο κέρδος, όμως ταυτόχρονα η επιλογή του υβριδικού έχει τέσσερα ακόμα πλεονεκτήματα.Το πρώτο είναι ότι ο χρήστης είναι περισσότερο προστατευμένος απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων, το δεύτερο είναι ότι ως υβριδικό είναι πιθανότερο να ευνοείται από τον φορολογικό μηχανισμό για μεγαλύτερο διάστημα έναντι των μη υβριδικών εκδόσεων. Το τρίτο πλεονέκτημα έχει να κάνει με το περιβάλλον, καθώς για όσα χρόνια το αυτοκίνητο κινείται στους δρόμους θα εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους και άρα θα επιβαρύνει σε μικρότερο βαθμό τον αέρα που αναπνέουμε. Τέλος, δεδομένου ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ξεκάθαρο στόχο τη δημιουργία όλο και πιο οικονομικών σε κατανάλωση μοντέλων, ένα υβριδικό θα έχει πολύ μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία σε 10 χρόνια, συγκριτικά με ένα μη υβριδικό.

Μετά από τα παραπάνω εσύ τι θα επιλέξεις; Βενζίνη και πετρέλαιο που κοστίζουν λιγότερο στην αγορά ή υβριδικό που θα σου δώσει σταδιακά τα λεφτά σου πίσω ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρύνεις λιγότερο το περιβάλλον και θα έχεις καλύτερη μεταπωλητική αξία;

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...