Πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ: Άνοδος τον Σεπτέμβριο - Πώς τα πήγε η Ελλάδα;

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων για τον Σεπτέμβριο στο σύνολο της ΕΕ, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανατραπεί η κακή εικόνα του 2022. Τι έγινε στην Ελλάδα;

  • -
  • -

Ο τέταρτος καλύτερος μήνας της χρονιάς ήταν ο Σεπτέμβριος για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από τον Ιούνιο, τον Μάρτιο και τον Μάιο, ωστόσο ήταν εκείνος που είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Συγκεκριμένα, τον φετινό Σεπτέμβριο πωλήθηκαν στο σύνολο της ΕΕ 787.870 νέα μοντέλα, νούμερο το οποίο είναι κατά 9,6% μεγαλύτερο από εκείνο που καταγράφηκε ακριβώς 12 μήνες νωρίτερα.

Δύο μήνες σερί αύξηση πωλήσεων, όμως αυτό δεν είναι αρκετό

Παρά το γεγονός ότι και ο Αύγουστος του 2022 ήταν καλύτερος από τον Αύγουστο του 2021 με την αύξηση σε σχέση με πέρυσι να φτάνει το 4,4%, αυτό το σερί δεν ήταν αρκετό ώστε να ανατραπεί η κακή εικόνα που έχει διαμορφωθεί φέτος. Κοιτάζοντας συγκεντρωτικά το εννιάμηνο, λοιπόν, οι φετινές επιδόσεις είναι 9,9% χαμηλότερες, με 6.784.090 νέα οχήματα να έχουν κυκλοφορήσει στους δρόμους της ΕΕ.

1-taxinomiseis-acea-septemvrios-2022-poliseis-ee-evropaiki-enosi-european-union

Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ η Γερμανία έκλεισε τον Σεπτέμβριο με άνοδο 14,1%, η Ισπανία στο +12,7%, η Γαλλία στο +5,5% και η Ιταλία κινήθηκε ανοδικά κατά 5,4%.

Δείτε ακόμαΠωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ: «Καμπανάκι» από τις εταιρείες για την ελεύθερη πτώση της αγοράς

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα για τον Σεπτέμβριο

Εντυπωσιακά ήταν τα νούμερα που κατέγραψε η Ελλάδα, καθώς μπήκε στην πρώτη πεντάδα με τις χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2021 και τον φετινό. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Βουλγαρία με 46,4% άνοδο, ακολούθησε η Ιρλανδία με 42,2%, η Λετονία με 39,7%, στην τέταρτη θέση είναι η Ρουμανία με 33,4% βελτίωση και ακολουθεί η χώρα μας καταγράφοντας 30,2% περισσότερες πωλήσεις, σημάδι ότι η ζήτηση είναι ισχυρή και η εγχώρια αγορά μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.

2-taxinomiseis-acea-septemvrios-2022-poliseis-ellada

Η χώρα μας στην πρώτη πεντάδα και για το 2022 συνολικά

Όσον αφορά τις πωλήσεις για το σύνολο των εννέα μηνών του 2022, η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 7 χώρες που καταγράφουν άνοδο, καταλαμβάνοντας και σε αυτή τη λίστα την 5η θέση. Πρώτη είναι η Βουλγαρία με 15,4%, δεύτερη η Λετονία με 8,8%, Τρίτη η Ρουμανία με 7,9%, τέταρτη η Κύπρος με 5,6% και ακολουθεί η Ελλάδα με 1,4%. Οι μόνες άλλες χώρες που στο φετινό εννιάμηνο έχουν πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα από πέρυσι είναι η Πορτογαλία με άνοδο 1,1% και η Ιρλανδία με 0,7%.

Περίμενες ότι η Ελλάδα θα τα είχε πάει τόσο καλά σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καλύτερα ακόμα και από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ;

Πηγή: ACEA

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...