Βραβείο καινοτομίας: Κουβέρτα που σβήνει φωτιές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα! [video]

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία «μαγική» κουβέρτα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, ώστε να σβήσει τη φωτιά που μπορεί να έχει ξεσπάσει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • -
  • -

Η ιδέα ότι μία κουβέρτα είναι αρκετή για να σβήσει η φωτιά που μπορεί να προκληθεί σε ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο ακούγεται τουλάχιστον ιδιαίτερη, όμως είναι μία καινοτομία που έχει γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα η χρησιμότητά της είναι τόσο μεγάλη ώστε να αξίζει βράβευσης.

Αυτή η «μαγική» κουβέρτα ονομάζεται LiBa Rescue και ουσιαστικά πρόκειται για μία πάρα πολύ προηγμένη τεχνολογικά θήκη μέσα στην οποία μπαίνει ένα αυτοκίνητο που έχει πάρει φωτιά. Σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε φλεγόμενο όχημα, όμως η πραγματική της χρησιμότητα αναδεικνύεται στα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η ύπαρξη των μπαταριών κάνει σαφώς πιο δύσκολη τη διαδικασία της πυρόσβεσης.

Μέχρι τώρα μία συνήθης πρακτική είναι το όχημα που φλέγεται να μπαίνει σε δεξαμενή με νερό και να μένει εκεί, μέχρι να σταματήσει να υπάρχει κάθε σημάδι φλόγας. Ωστόσο, αυτή η λύση σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα μεγάλης ποσότητας νερού το οποίο πηγαίνει χαμένο, ότι πολλές επιβλαβείς χημικές ενώσεις θα περάσουν μετά στο υπέδαφος και ότι το αυτοκίνητο θα καταστραφεί ολοσχερώς.

liba-rescue-2

Αντίθετα με τη LiBa Rescue όλα τα παραπάνω αποφεύγονται. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι αρκούν τρία λεπτά και δύο άνθρωποι ώστε να τη χρησιμοποιήσουν. Το αυτοκίνητο τοποθετείται σπρώχνοντας ή με τη βοήθεια γερανού πάνω στην κουβέρτα και μετά δύο άνθρωποι αναλαμβάνουν να τη σφραγίσουν χρησιμοποιώντας φερμουάρ και ιμάντες.

Δείτε ακόμα: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά μέσα σε τούνελ – Δείτε πώς το σβήνουν [video]

Όταν η κουβέρτα έχει κλείσει σχεδόν μηδενίζεται ο κίνδυνος για οποιαδήποτε επίπτωση στο περιβάλλον από την φωτιά στο αυτοκίνητο. Το μάλλινο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη λειτουργεί ως μέσο πυρόσβεσης. Αν υπάρχει φωτιά, η θερμότητα που εκπέμπεται κάνει το υλικό να απελευθερώνει αέρια τα οποία έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη φλόγα και να οδηγούν στην πλήρη εξουδετέρωσή της.

Ακόμα, το υδροφθορικό οξύ που παράγεται κατά την καύση των μπαταριών αντιδρά με τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κουβέρτα και εξουδετερώνεται ώστε να μην απελευθερωθεί στο περιβάλλον. Τέλος, το κάτω κομμάτι του συστήματος είναι κατασκευασμένο από υλικό το οποίο δεν επιτρέπει σε τοξικά υγρά να περάσουν στο έδαφος και να μολύνουν το χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Δείτε στο παρακάτω video πώς λειτουργεί:

Η εταιρεία έχει προβλέψει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόκλησης έκρηξης κατά την καύση των μπαταριών, φροντίζοντας ώστε όλο το προϊόν να έχει μεγάλες ανοχές αλλά και επαρκείς οπές αερισμού, ώστε τα αέρια που θα προκληθούν από την έκρηξη να απελευθερώνεται χωρίς να προκαλείται ζημιά στη LiBa Rescue.

Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα βραβεύτηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Automechanika Frankfurt με βραβείο καινοτομίας, καθώς κάνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολύ πιο εύκολη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο μέχρι τώρα.

Περίμενες ποτέ ότι κάτι τόσο απλό (φαινομενικά) όπως ένα κάλυμμα θα ήταν αρκετό προκειμένου να σβήνονται εύκολα και αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα;

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...