Ποια μάρκα κερδίζει τα περισσότερα χρήματα από κάθε πώληση αυτοκινήτου - Ποια βγάζει τα λιγότερα;

Όλοι οι κατασκευαστές δεν έχουν τα ίδια περιθώρια κέρδους από κάθε αυτοκίνητο που πωλούν. Όπως επίσης δε συνεπάγεται ότι όσο πιο πολλά οχήματα ταξινομείς τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κέρδους σου…

  • -
  • -

Είναι άλλο πράγμα να πουλάς αυτοκίνητα και να ηγείσαι των πωλήσεων και εντελώς διαφορετική συνθήκη να βγάζεις πολλά χρήματα πουλώντας αυτοκίνητα… Προφανώς, όλοι οι κατασκευαστές έχουν κέρδος από κάθε πώληση ενός νέου μοντέλου τους. Αλλιώς ποιος ο λόγος να το κάνουν! Η διαφορά είναι ότι ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τεράστιο περιθώριο κέρδους από κάθε πώληση και άλλες, ίσα ίσα που βγάζουν τα έξοδα τους…

Αυτοί που «δουλεύουν» με χαμηλό ποσοστό κέρδους

Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι παρά τις 4,4 εκατ πωλήσεις νέων οχημάτων παγκοσμίως το 2023, με το 50% αυτών να ταξινομούνται στις Η.Π.Α, η Ford Motor Company, είχε τα πιο… «στενά» περιθώρια κέρδους απ’ όλους τους κατασκευαστές το 2023 (εξαιρουμένων των κινέζικων εταιρειών που δεν έχουν αξιολογηθεί).

Κατά μέσο όρο, η Ford είχε κέρδος 3,1% ανά όχημα που πωλούσε. Ακόμα κι έτσι όμως, η αμερικανική φίρμα κατάφερε να κλείσει το 2023 με 4,33 δισ δολάρια σε καθαρά κέρδη.

Στα ίδια περίπου μονοπάτια ή αν προτιμάτε καλύτερα σε παρόμοια περιθώρια κέρδους με τη Ford κινήθηκε η Nissan, η οποία κέρδιζε κατά μέσο όρο 4,6% από κάθε αυτοκίνητο που πωλούσε, η Mazda και η Volvo έκλεισαν την χρονιά με μέσο όρο 5,0% και η General Motors με 5,4%.

Οι εκπλήξεις

Αυτό που ενδεχομένως να εκπλήξει πολλούς, είναι οι εταιρείες που ακολουθούν σε αυτή τη λίστα… του κέρδους. Τόσο η Honda όσο και το VW Group (Audi, VW, Lamborghini κ.α.) στο σύνολό τους κέρδιζαν από κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλούνταν το 2023 5,8% και 7,0% αντίστοιχα, κατά μέσο όρο! Και οι δύο νικήθηκαν από την Tesla με 9,2%, ενώ όλες τις προαναφερθείσες εταιρείες κέρδισε η Hyundai με ποσοστό 9,3%.

Η ομάδα του 11%

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία κατ' όγκο πωλήσεων παγκοσμίως, η Toyota δηλαδή, βρίσκεται ακριβώς στη μέση αυτών των «ποσοστών» με μέσο όρο κέρδους ανά πωληθέν αυτοκίνητο της τάξεως του 11,1%.

Σκεφτείτε βέβαια ότι οι Ιάπωνες ταξινόμησαν πάνω από 11 εκατ. μοντέλα το 2023, που σημαίνει ότι με ποσοστό κέρδους 11,1% κατά μέσο όρο σε κάθε όχημα, τα δισεκατομμύρια που μπήκαν στα ταμεία των Ιαπώνων, για καθαρά κέρδη μιλάμε πάντα, είναι… πάρα πολλά. Η Toyota φαίνεται και στη γλώσσα των αριθμών ότι έχει βρει τη χρυσή τομή σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της.  

Η Mercedes-Benz, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes-AMG και Smart, κερδίζει κατά μέσο όρο 11,4% από τις πωλήσεις των μοντέλων της. Για να καταλάβατε κάπως καλύτερα όταν ένας καταναλωτής πέρσι αγόραζε μια S-Class στις Η.Π.Α, η χαμηλότερη τιμή της οποίας ήταν 114.000 $, η Mercedes έβγαζε 13.000 $ ανά αυτοκίνητο.

Πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό με τις 924 S-Class που πουλούσε κατά μέσο όρο στην παγκόσμια αγορά μηνιαίως και θα διαπιστώσετε ότι μόνο από αυτό το ένα αυτοκίνητο, η Mercedes έβγαλε πάνω από 140 εκατ. δολάρια σε ένα χρόνο.

Η KIA είχε μέσο όρο κέρδους 11,6%, ακολούθησε ο όμιλος Stellantis με 11,8%, ενώ στην κορυφή αυτής της ομάδας του «11%» βρέθηκε το BMW Group, με κέρδος κατά μέσο όρο 11,9%.

Οι κορυφαίοι του είδους

Έφθασε λοιπόν η στιγμή να σας αποκαλύψουμε τους κατασκευαστές που δουλεύουν με το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους κατά μέσο όρο πάντα, σε κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλούν. Η πρώτη εταιρεία λοιπόν, είναι η Porsche, που παρότι ανήκει στον όμιλο VW είναι στην πράξη ένα αυτόνομο brand.

Η Porsche μπορεί να μην εμφάνισε τις πωλήσεις της VW ή της Ford ωστόσο, κατάφερε με πολύ χαμηλό όγκο πωλήσεων της τάξεως των +300.000 (συγκριτικά πάντα με τις mainstream φίρμες που αναφέρονται) να εμφανίσει κατά μέσο όρο, κέρδος 18,0%, σε κάθε ένα από αυτά τα αυτοκίνητα που πωλούσε το 2023.

Ωστόσο, ακόμη και η Porsche ωχριά σε σύγκριση με την πιο κερδοφόρα εταιρεία του 2023. Την Ferrari. Ο Ιταλός κατασκευαστής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η απόλυτη «boutique» αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Ferrari είχε κατά μέσο όρο ένα τεράστιο κέρδος της τάξεως του 27%, σε κάθε όχημα που ταξινομούσε το 2023! Αποκτώντας δηλαδή κανείς το φθηνότερο μοντέλο από τη γκάμα της ιταλικής φίρμας, τη Roma των 227.481 δολαρίων, η Ferrari έβαζε στα ταμεία της 61.420 δολάρια!

Δείτε ακόμα: Αυτές είναι οι 10 ακριβότερες Ferrari της ιστορίας

Για το 2024, τα οικονομικά αυτά δεδομένα θα παραμείνουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ίδια. Η Ferrari θα διατηρηθεί στην κορυφή και κάποιες εταιρείες από την ομάδα του «11%» όπως η Mercedes και η KIA ίσως ξεπεράσουν φέτος το 12% λόγω των μοντέλων τους που αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...