Είδαμε τρακάρισμα σε σήραγγα της Ελλάδας – Έχεις 2 λεπτά για να γλυτώσεις (video-φωτό)

Τι συμβαίνει αν βρεθείς μέσα σε σήραγγα και γίνει ατύχημα; Τι πρέπει να κάνουν οδηγοί και επιβάτες και πως αντεπεξέρχονται Πυροσβεστική, Αστυνομία και Διασώστες; Το GOCAR έλαβε μέρος στην άσκηση και δίνει τις απαντήσεις.

  • -
  • -

Πρόσφατα, επισκεφθήκαμε την Κατερίνη, καλεσμένοι του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην Άσκηση Ετοιμότητας πριν την παράδοση της Σήραγγας Τ4. Πρόκειται για μια σημαντική άσκηση ευρείας κλίμακας, άκρως απαραίτητη για κάθε υπηρεσία.

Σκοπός ήταν να εκπαιδευτούν οι υπηρεσίες σε περίπτωση σύγκρουσης οχημάτων μέσα σε τούνελ και πρόκλησης πυρκαγιάς και να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα κάθε μονάδας. 

askisi

Οι νέες σήραγγες, όπως η Τ4 στην Κατερίνη έχουν κατασκευαστεί με βάση τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Ενσωματώνει τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες, έχει εξοπλιστεί με τα πλέον σύγχρονα μέσα ελέγχου και τηλεχειρισμού των συστημάτων της, αερισμού, πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας. Φυσικά, ανά 50 μέτρα υπάρχει πυροσβεστική φωλιά, τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης και έξοδοι κινδύνου.

Σε πόση ώρα καταφθάνει η Πυροσβεστική

Στην άσκηση ετοιμότητας του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου την οποία συμμετείχε το GOCAR, το σενάριο αφορούσε σύγκρουση δύο ΙΧ οχημάτων και πρόκληση πυρκαγιάς σε ένα από τα αυτοκίνητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενημερώνεται άμεσα το Κέντρο Ελέγχου του αυτοκινητόδρομου μέσω των καμερών και στη συνέχεια η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

askisi

Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα πρέπει να φτάσει στο σημείο σε 90 δευτερόλεπτα. Αφού συμβεί αυτό, ένας πυροσβέστης προσεγγίζει τα οχήματα για τυχόν τραυματίες, ο δεύτερος ξεκινά τις διαδικασίες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και ο τρίτος, με μια θερμική κάμερα σκανάρει όλα τα οχήματα που βρίσκονται στη σήραγγα.

askisi

Όπως διαπιστώσαμε κατά την άσκηση, ο καπνός είναι τόσο έντονος και καλύπτει τη σήραγγα σε λιγότερο από 2 λεπτά. Αν παρέλθει αυτός ο χρόνος, όποιος βρίσκεται στο τούνελ, κινδυνεύει από ασφυξία. Γι΄αυτό και κάθε πυροσβέστης που επιχειρεί φορά την ειδική στολή, διαθέτει εξάρτηση και οξυγόνο. Η θερμική κάμερα βοηθά ώστε να αναγνωρίσει τα θερμικά φορτία ώστε  να προσεγγίσουν με ακρίβεια οι υπόλοιπες δυνάμεις το σημείο με τη φωτιά μέσα στον πυκνό καπνό.

askisi

Το δεύτερο Πυροσβεστικό φθάνει ελάχιστα λεπτά αργότερα και ακολουθεί το τρίτο. Η Αστυνομία, διακόπτει την κυκλοφορία και από τις δύο εισόδους/εξόδους και ανοίγει τον δρόμο στα ασθενοφόρα που πλησιάζουν, ενώ μια ομάδα πυροσβεστών ελέγχει κάθε άλλο όχημα που έχει εγκλωβιστεί μέσα στη σήραγγα για τυχόν επιβάτες.

askisi

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ελάχιστα λεπτά, με τις σειρήνες να ηχούν μέσα στη σήραγγα και τα σταθερά τοποθετημένα μεγάφωνα να ειδοποιούν με ηχητικά μηνύματα για άμεση εκκένωση. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι, όταν ενεργοποιηθούν οι ανεμιστήρες στην οροφή του τούνελ, ο καπνός εξαφανίζεται με εκπληκτική ταχύτητα.

Τι πρέπει να κάνουν οδηγοί και επιβάτες

Αν εμπλακείτε σε μια τέτοια κατάσταση ή αν εγκλωβιστείτε σε σήραγγα που έχει σημειωθεί ατύχημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο δεξιά του οδοστρώματος.

  • Καλέστε για βοήθεια από τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης. Εάν μπορείτε, σβήστε την φωτιά με τον εξοπλισμό πυρόσβεσης ο οποίος βρίσκεται στα Ερμάρια Εκτάκτου Ανάγκης της σήραγγας.
  • Εάν έχετε τις ικανότητες παρέχετε τις πρώτες βοήθειες σε τυχόν τραυματίες.
  • Εάν η φωτιά δεν σβήνει, εγκαταλείψτε τη σήραγγα κινούμενοι προς την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου ακολουθώντας τις φωτεινές σημάνσεις.
  • Αφήστε τα κλειδιά επάνω στην ανάφλεξη. Οι υπηρεσίες μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσουν το όχημά σας

askisi

Να έχετε κατά νου, πως ο καπνός καλύπτει σε δευτερόλεπτα τον χώρο και η ορατότητα είναι μηδενική. Μην πανικοβληθείτε και χάσετε την ψυχραιμία σας. Αυτός είναι χειρότερος εχθρός σε τέτοιες περιπτώσεις. Διατηρήστε καθαρό μυαλό, πάρτε τα παιδιά αγκαλιά ή από το χέρι και τρέξτε προς τις εξόδους.

Θυμηθείτε: Ο καπνός και η φωτιά ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. Σώστε την ζωή σας, όχι το αυτοκίνητο.

Στην Άσκηση Ετοιμότητας της Σήραγγας Κατερίνης (Τ4), έλαβαν μέρος τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κατερίνης, προσωπικό των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων, διασώστες του ΕΚΑΒ και εργαζόμενοι του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...