BMW: Φώτα laser στα επόμενα 2-3 χρόνια

Δείχνουν την πόρτα της εξόδου στα LED!

  • -
  • -

Τα θαυμάσαμε για πρώτη φορά στο εντυπωσιακό i8. Η νέα τεχνολογία για τα φωτιστικά σώματα της BMW παίρνει το δρόμο της παραγωγής σύμφωνα με δηλώσεις του optical systems designer της BMW Hanafi Abdul.

Η νέα αυτή τεχνολογία ενδέχεται να μπει στην παραγωγή πριν το λανσάρισμα του i8 το 2013, αντικαθιστώντας επί της ουσία τα σημερινά φώτα LED.

Τα φωτιστικά σώματα laser –έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με την ιαπωνική Nichia- ξεπερνώντας κατά πολύ σε δυνατότητες τις σημερινές εφαρμογές LED. Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία laser είναι κατά 1000 φορές καλύτερη σε φωτεινότητα. Επιπλέον, με μήκος μόλις δέκα microns (µm), οι δίοδοι λέιζερ είναι εκατό φορές μικρότεροι από τα μικρά, τετραγωνικά κελιά που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά φώτα LED, τα οποία έχουν μήκος πλευράς ενός χιλιοστού (mm). Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί το νέο δεδομένο για τους σχεδιαστές της BMW, αφού το μικρότερο μέγεθος των φωτιστικών σωμάτων, αλλάξει ριζικά τον σχεδιασμό των μελλοντικών μοντέλων.

Σημαντικό στοιχείο υπεροχής είναι επίσης η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τα LED, που θα επηρεάσει και την συνολική κατανάλωση καυσίμου του οχήματος. Η ζωή του συστήματος φτάνει τις 10.000 ώρες λειτουργίας και η αρχή λειτουργίας βασίζεται στη μετατροπή της αρχικά κυανής δέσμης  φωτός λέιζερ (μέσω ενός φωσφορίζοντος ανακλαστικού υλικού μέσα στον προβολέα) σε καθαρό λευκό φως που είναι πολύ λαμπερό και ευχάριστο στο μάτι. Παράλληλα παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη για ιατρικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, χωρίς να συντρέχουν παράγοντες ασφαλείας του ανθρώπινου οργανισμού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...