WRC 2011 - FORD: Ράλλυ Πορτογαλίας

Ford και Hirvonen διατηρούν την πρωτοπορία

  • -
  • -

Η Ford Abu Dhabi World Rally Team παραμένει πρώτη στην κατάταξη οδηγών και κατασκευαστών του WRC της FIA με την ολοκλήρωση  του ράλλυ Πορτογαλίας. Η τρίτη θέση των Jari-Matti Latvala & Miikka Anttila και η τέταρτη των Mikko Hirvonen & Jarmo Lehtinen με Ford Fiesta RS World Rally Cars, διατήρησαν καθαρό το προβάδισμα της ομάδας στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Ο Hirvonen διατηρεί την πρώτη θέση του στον πίνακα των οδηγών ενώ ο Latvala είναι τρίτος μετά από τον τρίτο συνεχόμενο τερματισμό του στο βάθρο. Ο Latvala ενισχύθηκε με τους βαθμούς που του χάρισε ο δεύτερος καλύτερος χρόνος στην Power Stage της Κυριακής (τελευταία ειδική του ράλι με ζωντανή, παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση).

 

Ο αγώνας

Μετά την πρώτη ειδική διαδρομή στη Λισαβόνα την Πέμπτη, τα πληρώματα αγωνίστηκαν επί τρεις ημέρες σε κακοτράχαλους χωματόδρομους νότια, στους λόφους πάνω από το Algarve. Η δράση εκτυλίχθηκε σε 17 ειδικές σε σύνολο 385,37 km, κάτω από ποικίλες καιρικές συνθήκες με τη λιακάδα της Παρασκευής να δίνει τη θέση της σε ένα νεφοσκεπή ουρανό το Σάββατο και διαστήματα με δυνατή βροχή την Κυριακή.

Οι Latvala και Hirvonen ολοκλήρωσαν το πρώτο σκέλος στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, με τον 25-χρονο Latvala να έχει σημειώσει τους περισσότερους καλύτερους χρόνους την Παρασκευή το απόγευμα. Όμως, ένα σπασμένο εμπρός δεξί ημιαξόνιο και ένα κλατάρισμα το Σάββατο υποβίβασαν τον Latvala στην τρίτη θέση, ενώ ο Hirvonen έπεσε στην πέμπτη μετά από κλατάρισμα και μία σπασμένη πίσω ανάρτηση.

Ο Hirvonen ανέβηκε στην τέταρτη θέση στην πρώτη ειδική της Κυριακής - στην πρώτη από τις τέσσερις ειδικές της ημέρας συνολικής κάλυψης 104,86 km - αλλά ξανάπεσε στην πέμπτη λόγω σπασμένου ημιαξονίου στην επόμενη ειδική. Ανέκαμψε στην τέταρτη θέση στην προτελευταία ειδική αλλά, χωρίς ρεαλιστική πιθανότητα να βελτιώσουν τις θέσεις τους, οι δύο οδηγοί επικεντρώθηκαν στην Power Stage.

Η σούπερ ειδική των 31,04 km ήταν η μεγαλύτερη και πιο δύσκολη του ράλι. Οι ελπίδες του Hirvonen για πρόσθετους βαθμούς εξανεμίστηκαν όταν έσπασε ένα πίσω αριστερό αμορτισέρ προς το τέλος. Όμως ο Latvala ήταν πολύ γρήγορος και ήρθε δεύτερος με αποτέλεσμα να κερδίσει δύο έξτρα βαθμούς.

Οι Khalid Al Qassimi & Michael Orr τερμάτισαν στη 14η θέση με το τρίτο Fiesta RS WRC της ομάδας διεκδικώντας βαθμούς για την Team Abu Dhabi. Επέστρεψαν στη δράση την Κυριακή μετά από το ατύχημα του Σαββάτου και ο Orr ολοκλήρωσε την τελευταία μέρα με δύο σπασμένα πλευρά από την πρόσκρουση.

 

Νέα από τις άλλες ομάδες της Ford

Οι Matthew Wilson & Scott Martin της M-Sport Stobart Ford World Rally Team ήρθαν πέμπτοι, αλλά οι Henning Solberg & Ilka Minor έπεσαν από την έκτη στην ένατη θέση λόγω προβλημάτων με το σύστημα διεύθυνσης και το τούρμπο. Το τρίτο αυτοκίνητο της ομάδας των Mads Østberg & Jonas Andersson ήρθε 31ο. Οι Federico Villagra & Jose Diaz της Munchi's Ford ξαναπήραν την όγδοη θέση ενώ οι Dennis Kuipers & Frederic Miclotte της FERM Power Tools τερμάτισαν στη 10η θέση.

Δεκαοκτώ ίδια αυτοκίνητα Ford Fiesta R2 συμμετείχαν στον εναρκτήριο γύρο καθαρό του WRC Academy Cup της FIA. Ο Ιρλανδός Craig Breen και ο Alastair Fisher από τη Βρετανία οδήγησαν τον αγώνα μέχρι που εγκατέλειψαν αφήνοντας τη νίκη στα χέρια του Egon Kaur από την Εσθονία.

 

Επόμενος γύρος

Τέταρτο στο ημερολόγιο του πρωταθλήματος είναι το Ράλι Ιορδανίας (14 - 16 Απριλίου). Ο αγώνας γίνεται σε χωμάτινες διαδρομές δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα, με τις περισσότερες από τις ειδικές να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

 

Αποτελέσματα-βαθμολογίες

Γενική κατάταξη

1.  S Ogier/J Ingrassia             FRA     Citroen DS3                4. 10. 53.4
2.  S Loeb/D Elena                  FRA     Citroen DS3                4. 11. 25.2
3.  J-M Latvala/M Anttila       FIN      Ford Fiesta RS          4. 14. 15.5
4.  M Hirvonen/J Lehtinen    FIN      Ford Fiesta RS          4. 17. 09.7
5.  M Wilson/S Martin            GBR    Ford Fiesta RS          4. 18. 41.9
6.  P Solberg/C Patterson        NOR    Citroen DS3                 4. 21. 10.8
7.  K Räikkönen/K Lindström    FIN      Citroen DS3                 4. 21. 47.5
8.  F Villagra/J Diaz                ARG    Ford Fiesta RS           4. 22. 32.2
9.  H Solberg/I Minor             NOR    Ford Fiesta RS           4. 25. 09.8
10 D Kuipers/F Miclotte        NLD    Ford Fiesta RS           4. 28. 48.0

 

Πρωτάθλημα Οδηγών
1.  M Hirvonen---- -----58 βαθμοί
2.  S Loeb                     58 βαθμοί 
3. J-M Latvala --------- 48 βαθμοί
4.  S Ogier                    41 βαθμοί                  
5.  P Solberg                31 βαθμοί                  
6.  M Østberg               28 βαθμοί                  

 

Πρωτάθλημα Κατασκευαστών
1.  Ford Abu Dhabi--------  - 100 βαθμοί
2.  Citroen Total                      90 βαθμοί
3.  M-Sport Stobart Ford----40 βαθμοί
4.  Petter Solberg                    22 βαθμοί
5. Ice 1 Racing------------ ------ 16 βαθμοί
6.  Munchi's Ford--------- 12 βαθμοί


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...