Μεταχειρισμένα ελαστικά ή καινούργια κινέζικα; Τι είναι καλύτερο

Όταν το budget για αλλαγή ελαστικών αυτοκινήτου είναι περιορισμένο, προκύπτει εύλογα το ερώτημα «μεταχειρισμένα premium εταιρείας ή καινούργια Made in China».

  • -
  • -
Μεταχειρισμένα ελαστικά ή καινούργια κινέζικα; Τι είναι καλύτερο

Αν και η αλλαγή τους δεν γίνεται συχνά, αφού προτείνεται ανά 40.000 km ή τέσσερα χρόνια, χονδρικά, πολλοί οδηγοί «πελαγώνουν» με την αντικατάσταση των ελαστικών στο αυτοκίνητό τους. Σίγουρα, το κόστος δεν είναι αμελητέο. Ειδικά σήμερα που οι τιμές έχουν ανέβει και πλέον απαιτούνται τουλάχιστον 300-400 ευρώ, ακόμη και σε εμπορικές διαστάσεις «συμβατικών» αυτοκινήτων.

Όμως τα λάστιχα έχουν απόλυτη ευθύνη για την ασφάλειά μας, αν σκεφτούμε ότι από εκείνα εξαρτάται το αποδοτικό φρενάρισμα του οχήματος. Ένα καλό από ένα φθαρμένο ελαστικό, μπορεί να καθορίσει αν θα προλάβετε να σταματήσετε ή αν θα τρακάρετε. Σημαντικό, δεν νομίζετε;

Το μεγάλο δίλημμα

Αν κάποιος θελήσει να αντικαταστήσει τα ελαστικά του αυτοκινήτου του αλλά να μη ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα, εύλογα θα «πέσει» πάνω στο δίλημμα των μεταχειρισμένων premium εταιρείας ή καινούργια, κινεζικής προέλευσης. Το «κινεζικής» μη το παίρνετε τοις μετρητοίς. Είθισται να χαρακτηρίζονται έτσι τα ελαστικά από μικρότερα, σχετικά άγνωστα brands, που τα περισσότερα τυχαίνει να προέρχονται από την Κίνα. Και «βαπτίζονται» κινέζικα, ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η χώρα προέλευσής τους. Οι τιμές είναι σημαντικά μικρότερες από ότι στα καινούργια επώνυμα και έτσι, είναι πιο εύκολο το βήμα της αλλαγής.

Δείτε ακόμη: Γιατί τα καινούργια ελαστικά έχουν... καρφάκια; Τι ρόλο παίζουν

Αρχικά να πούμε ότι η δική μας άποψη, υποστηρίζει την επιλογή των premium ελαστικών, των γνωστών εταιρειών. Ωστόσο αν είναι να κυκλοφορεί κάποιος πχ με Michelin 6-7 ετών, φορτωμένα με δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και να μην μπορεί να τα αλλάξει με νέα, της ίδιας ή ανάλογης εταιρείας, είναι προτιμότερο να επιλέξει ένα φρέσκο σετ «κινέζικα» παρά να κυκλοφορεί με τα… κουρέλια, όπου ανά πάσα στιγμή καραδοκεί η υδρολίσθηση, η απώλεια πρόσφυσης ακόμη και στο στεγνό και το πατινάζ κατά το φρενάρισμα πανικού. Οπότε υπό αυτό το πρίσμα, καλύτερα τα low-budget ελαστικά.

Τώρα σχετικά με το δίλημμα μεταχειρισμένων premium ή καινούργιων κινέζικων, η απάντηση είναι «εξαρτάται το μεταχειρισμένο». Αν βρεθεί μια τετράδα σε καλή κατάσταση, λίγων χρόνων και με λίγη φθορά από τη χρήση (επειδή κάποιος ίσως άλλαξε ζάντες, έπαθε ζημιά το αυτοκίνητο κλπ), τότε είναι προτιμότερα. Αν το δίλημμα αφορά κουρασμένα από τη χρήση ή τα χρόνια μεταχειρισμένα premium, τότε καλύτερα ο οδηγός να επιλέξει καινούργια κινέζικα, όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Με μια έρευνα αγοράς είναι εύκολο να βρει ποια brands αξίζουν περισσότερο και προσφέρουν ανώτερο value for money, στα διαθέσιμα μοντέλα με βάση τις διαστάσεις που «φοράει».

Αξίζουν όμως;

Αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του όμως είναι ότι τα καινούργια κινέζικα, πιθανότατα δεν θα έχουν την ίδια αντοχή στο χρόνο. Άρα η ώρα της αλλαγής θα έρθει νωρίτερα, είτε μιλάμε για φθορά από τη χρήση (χιλιόμετρα) είτε από το πέρασμα των χρόνων (ηλικία). Για αυτό και ο κάτοχος του οχήματος θα πρέπει να βάλει τα νούμερα κάτω και να διαπιστώσει αν τελικά αποδεικνύονται φθηνότερα ή «ίσα βάρκα, ίσα νερά». Υπολογίζοντας στην εξίσωση και τον συμβιβασμό που δεδομένα γίνεται στον τομέα της ασφάλειας, αφού όπως και να το κάνουμε, στα αναγνωρισμένα brands δεν πληρώνεις μόνο το σήμα αλλά και την εξέλιξη, τα καλύτερα υλικά, τις δοκιμές κλπ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...