Η μεγάλη συγγνώμη της Toyota – Το λάθος με το Yaris Cross

Ειλικρινή συγγνώμη ζήτησε ο Akio Toyoda, πρόεδρος της Toyota, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για την παθητική ασφάλεια μοντέλων όπως το Yaris Cross. Ποιες άλλες εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο;

  • -
  • -

Η Toyota, η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ενεπλάκη σε σκάνδαλο μαζί με άλλους τέσσερις κατασκευαστές από την Ιαπωνία. Οι εταιρείες παραδέχθηκαν ότι παραποίησαν δεδομένα και χρησιμοποίησαν ακατάλληλες πρακτικές κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφάλειας των οχημάτων τους.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε αφού το Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας (MLIT) ξεκίνησε έρευνα με αφορμή παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στην Daihatsu, μια θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Toyota.

akio-toyoda-signomi-toyota

Πώς ξεκίνησε η έρευνα για το σκάνδαλο με τα ζητήματα ασφάλειας;

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Toyota, μαζί με τη Mazda, τη Honda, τη Suzuki και την κατασκευάστρια μοτοσικλετών Yamaha, είχαν εμπλακεί σε παρατυπίες. Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη σε συνέντευξη Τύπου. Αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές «κλονίζουν τα θεμέλια του συστήματος πιστοποίησης» και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πελατών και των ενδιαφερομένων μερών.

Δείτε ακόμα: Η Toyota το αποφάσισε - Εκεί θα επενδύσει 11 δισεκατομμύρια!

Το MLIT αντέδρασε άμεσα, διεξάγοντας επιτόπιες επιθεωρήσεις στα κεντρικά γραφεία της Toyota και στις άλλες τέσσερις εταιρείες. Η εστίασή τους ήταν να κατανοήσουν την έκταση των παραβάσεων και να διασφαλίσουν την επιστροφή σε καθεστώς συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c285f7d55840dffbb6168be53e8cc94b.jpg

Ποια μοντέλα σταμάτησε να πουλάει η Toyota;

Όσον αφορά την Toyota, εντοπίστηκαν 7 μοντέλα στα οποία οι πιστοποιήσεις ασφάλειας αποκτήθηκαν παράτυπα. Μετά από αυτό η εταιρεία σταμάτησε άμεσα τις αποστολές και τις πωλήσεις τριών από αυτά τα μοντέλα - το Yaris Cross, το Corolla Fielder και το Corolla Axio.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η διακοπή των πωλήσεων αφορά μόνο τα μοντέλα που παράγονται στην Ιαπωνία. Ο λόγος της αναστολής ήταν η ανεπάρκεια δεδομένων που αφορούσαν την ασφάλεια των πεζών και των επιβατών κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Σφάλματα στην διαδικασία των δοκιμών ασφαλείας διαπιστώθηκαν επίσης για τέσσερα μοντέλα που διακόπηκαν.

Σε ποια άλλα αυτοκίνητα βρέθηκαν ζητήματα με την ασφάλεια;

Το σκάνδαλο δεν περιορίστηκε μόνο στην Toyota. Η Mazda παραδέχτηκε ότι χειραγώγησε το λογισμικό ελέγχου του κινητήρα κατά τη διάρκεια των δοκιμών ισχύος για δύο μοντέλα (MX-5 RF και Mazda 2) και ότι παραποίησε τα οχήματα δοκιμής για τις δοκιμές πρόσκρουσης σε τρία μοντέλα που έχουν καταργηθεί. Αυτό δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με τα αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές πρόσκρουσης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/70375fd6930affe4651576be952d31dd.jpg

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό για την Toyota

Το περιστατικό αυτό δεν ήταν μεμονωμένο για τον όμιλο Toyota. Το 2022, μια άλλη θυγατρική της, η Hino Motors, πιάστηκε να παραποιεί δεδομένα εκπομπών και οικονομίας καυσίμου για τα φορτηγά της. Αυτό το μοτίβο παραπτωμάτων ρίχνει βαριά σκιά στη φήμη της ιαπωνικής μάρκας για την ποιότητα και την αξιοπιστία, δύο τομείς τους οποίους επενδύει επί δεκαετίες.

Οι επιπτώσεις του σκανδάλου είναι σημαντικές. Η εμπιστοσύνη του κοινού στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχει κλονιστεί και οι εταιρείες ίσως να βρεθούν αντιμέτωπες με πιθανές νομικές ενέργειες και οικονομικές κυρώσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι το περιστατικό ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία και πιο ισχυρές διαδικασίες πιστοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών και ο υγιής ανταγωνισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τα μοντέλα που πωλούνται στην Ευρώπη, είτε από την Toyota, είτε από τις υπόλοιπες μάρκες. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις τους στη Γηραιά Ήπειρο συνεχίζονται κανονικά.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...