Έρχεται νέο βιβλίο για δίπλωμα οδήγησης: Πότε θα βγει, τι περιλαμβάνει;

Το φως της δημοσιότητας είδαν οι πρώτες σελίδες του νέου ερωτηματολογίου του βιβλίου Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  • -
  • -

24 κεφάλαια, εκατοντάδες ερωτήσεις, παράγραφοι με νέο θεσμικό πλαίσιο και δομή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο βιβλίο Θεωρητικής Εκπαίδευσης και Εξέτασης υποψήφιων οδηγών, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας γενιάς οδηγών άρτιας εκπαιδευμένων σε πολλαπλά ζητήματα που αφορούν την οδηγική κουλτούρα και συμπεριφορά.

Το νέο βιβλίο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο η έκδοσή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα, όπως αναφέρει ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας και Πρώην Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτών Οδηγών Αθήνας, Κίμων Λογοθέτης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9279fba595e99aa072f120414dcb87e5.jpg

Ο κύριος Λογοθέτης, υποστηρίζει πως το νέο εγχειρίδιο δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν το 2026, καθώς υπάρχουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν: Τόσο γραφειοκρατικά, όσο και πρακτικά που αφορούν θέματα σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, την αυτόνομη οδήγηση και τη συμπεριφορά σε ατύχημα.

Ειδικότερα, ο Κίμων Λογοθέτης, αναφέρει:

«Οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του συστήματος εξέτασης και εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών έχουν ξεκινήσει από το 2007 ωστόσο τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα, αν και η βούληση υπάρχει από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – πάντοτε η διαδικασία κάπου «κολλάει».

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και σε όλες τις προσπάθειες επικαιροποίησης της ύλης του εγχειριδίου γι’ αυτό και μέχρι σήμερα οι οδηγοί εκπαιδεύονται και εξετάζονται σε συμβατική τεχνολογία και σε παρωχημένες θεωρίες για την ασφαλή οδήγηση, την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια.

Μπορεί σήμερα η Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Ευγενίδου» να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά όμως ακόμα υπάρχουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, για τις οποίες σύμφωνα με τον Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας και Πρώην Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Εκπαιδευτών Οδηγών Αθήνας, Κίμων Λογοθέτη, οι υποψήφιοι οδηγοί δεν θα κρατήσουν στα χέρια τους το νέο εγχειρίδιο πριν το 2026.

Οι αιτίες καθυστέρησης αρκετές – προφανώς και έχει γίνει μία εμπεριστατωμένη δουλειά από τους συγγραφείς του νέου εγχειριδίου, όμως ακόμη παρουσιάζονται ελλείψεις σε ζητήματα όπως ηλεκτροκίνησης, αυτόνομης οδήγησης, συμπεριφοράς σε ατύχημα, διαχείρισης άγχους σε κυκλοφοριακές συμφορήσεις και εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία. Επιπλέον το νέο βιβλίο θα περάσει από διαδικασίες διαβούλευσης ενώ απαιτεί έγκριση από τους εκπροσώπους των Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής κάτι που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο οπότε είναι σχεδόν απίθανο να δούμε τυπωμένο το νέο εγχειρίδιο για την κατηγορία (Β) αυτοκινήτου νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Από εκεί και έπειτα απαιτούνται σύνθετες διαδικασίες προκειμένου να τροποποιηθεί και το λογισμικό σύστημα εξέτασης στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί. Συγκεκριμένα αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που διαθέτουν οι Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών της χώρας είναι τεχνολογίας του 1990 και λειτουργούν με λογισμικό Windows 95 !Θα πρέπει λοιπόν να δρομολογηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και στις 13 Περιφέρειες προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς και το λογισμικό τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκατασταθεί το νέο λογισμικό σύστημα στους υπολογιστές, παράλληλα απαιτείται η  μετεκπαίδευση των Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής προκειμένου να μπορούν να διδάξουν με αποτελεσματικότητα τη νέα ύλη και στο τελικό στάδιο θα πρέπει να ακολουθήσει η μετάφραση του νέου εγχειριδίου σε όλες τις γλώσσες των υποψηφίων οδηγών που επιθυμούν και έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια οδήγησης στην Ελλάδα.

Σαφέστατα το νέο εγχειρίδιο παρόλο που έχει καθυστερήσει σημαντικά αποτελεί το θεμέλιο λίθο της αναβάθμισης της εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια. Είναι σαφές πως οι διαδικασίες απαιτούν συντονισμό και ταχύτητα ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μία σημαντική αλλαγή, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για  να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων  απόκτησης της άδειας οδήγησης  με ουσιαστικές γνώσεις και ολοκληρωμένη σύγχρονη εκπαίδευση».

diploma

Τι νέο περιλαμβάνει το βιβλίο θεωρητικής εξέτασης

Το νέο βιβλίο καλύπτει περισσότερες από 500 σελίδες και 800 ερωτήσεις. Τα κεφάλαια, εκτός από τα γνωστά Άρθρα, όπως Σήμανση και Σηματοδότηση, Συντήρηση, Οδήγηση σε Αυτοκινητόδρομο και σε Οδό Ταχείας Κυκλοφορίας, Οδήγηση σε Ορεινό Όγκο και λοιπά γνωστά άρθρα, περιλαμβάνει και νέες ενότητες.

Δείτε ακόμη: Εξετάσεις οδήγησης: Πόσα λάθη επιτρέπεται να κάνεις στα σήματα;

Οι κυριότερες, αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, την Οικονομική /Οικολογική και Αμυντική οδήγηση, τα Έξυπνα Συστήματα Υποβοήθησης του Οδηγού, την Αντιμετώπιση Έκτακτων Συνθηκών και τα Ταξίδια Εντός και Εκτός Συνόρων.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...