Ο νέος μεγάλος σταθμός που αλλάζει την Αττική – Παραδίδεται το 2025 [video]

Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, στο κέντρο της Αθήνας θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος σταθμός που θα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες, έχοντας πρόσβαση σε σιδηρόδρομο και Μετρό.

  • -
  • -

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών (Σ.Σ.Α.). Το έργο βρίσκεται στη δεύτερη φάση, με την ολοκλήρωση του ανατολικού τμήματος του σταθμού να πλησιάζει - το δυτικό τμήμα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία.

Με το έργο θα κατασκευασθούν οι γραμμές 1-6, μέρος της υπόγειας διάβασης για την επικοινωνία του συνόλου των αποβαθρών του σταθμού η οποία θα εξασφαλίζει και τη σύνδεση με τον Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε. και η διαμόρφωση του χώρου του Σταθμού.

ergose

Οι εργασίες του θα υλοποιηθούν υπό συνεχή σιδηροδρομική κυκλοφορία με ηλεκτροκινούμενο τον δεξιό διάδρομο του σταθμού (γραμμές 7-10) και με εξασφάλιση της αδιάλειπτης πρόσβασης των επιβατών στο σταθμό τόσο από τα ανατολικά (οδός Δεληγιάννη) όσο και από τα δυτικά (οδός Κωνσταντινουπόλεως).

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή των νέων αποβαθρών Νο 1, 2 & 3 (των νέων γραμμών 1 – 6) του Σ.Σ. Αθηνών μετά των προσωρινών στεγάστρων και των εργασιών Η/Μ που καθιστούν τις αποβάθρες λειτουργικές.
  • Κατασκευή της επιδομής των γραμμών 1 έως και 6 του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στις γραμμές 1 έως και 6 του Σ.Σ Αθηνών.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής της Υπόγειας Διάβασης του σταθμού με τις κλίμακες, τους ανελκυστήρες και τη σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε..
  • Καθαίρεση της παλαιάς υπόγειας πεζοδιάβασης και ολοκλήρωση της κατασκευής (επέκταση) της νέας μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών.
  • Κατασκευή τριών (3) μεταλλικών Άνω Πεζοδιαβάσεων εντός των ορίων του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Ολοκλήρωση του ανισόπεδου Κόμβου της οδού Πέλοπος στην είσοδο του Σ.Σ. Αθηνών
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής της Κάτω Διάβασης Οχημάτων και Πεζών της οδού Δομοκού στην έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Κατασκευή των υπολειπόμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Αθηνών (ηλεκτροφωτισμός, ανελκυστήρες, αντλιοστάσια).
  • Αναμόρφωση του κυκλοφοριακού ιστού της ευρύτερης περιοχής με την κατασκευή έργων οδοποιίας, υδραυλικών έργων, αποκατάσταση εγκαταστάσεων και κτιρίων, έργων πρασίνου και περίφραξης του Σταθμού τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την εξασφάλιση της λειτουργικότητάς του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Πόσο κοστίζει το έργο στον Σ.Σ.Α.

Το έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ με τον διακριτικό τίτλο Κοινοπραξία Σταθμός Αθηνών. Έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 37,1 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

ergose

Η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη την 11/07/2022 και ο νέος σταθμός αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, το έργο αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου συνολικού μήκους 2,36 χλμ, εκ των οποίων τα 1,33 χλμ περίπου είναι πλήρως υπογειοποιημένα. Ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσ/νίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+180) στην περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Ο ανατολικός διάδρομος θα εξυπηρετεί την κίνηση των προαστιακών συρμών, ενώ ο δυτικός την κίνηση των υπεραστικών συρμών.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά έργο, καθώς το μέγιστο βάθος της σήραγγας θα είναι στα 19 μέτρα κάτω από το έδαφος. Η σήραγγα ξεκινά από την οδό Σεπολίων και καταλήγει στην οδό Σιώκου με ενδιάμεση την οδό Αγίου Μελετίου. Έχει προβλεφθεί ειδική αντιστήριξη στο τμήμα που συναντά τη γραμμή 2 του Μετρό στο τμήμα Σεπόλια–Αττική.

ergose

Η σήραγγα περιλαμβάνει 4 γραμμές και άνωθεν του τεχνικού υπογειοποίησης θα αποκατασταθεί η επικοινωνία 9 καθέτων οδών, που σήμερα διακόπτονται λόγω του επίγειου σιδ/κού διαδρόμου. Προβλέπεται διαμόρφωση του τοπίου με κάλυψη του με πράσινο (δένδρα, θάμνους) και δημιουργία ελεύθερων χώρων αναψυχής.

Στο παρακάτω video που δημοσιοποίησε το κανάλι perigon_perspective, μπορείτε να δείτε πώς εξελίσσονται τα έργα στον Σταθμό Λαρίσης.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...