F1: Υπάρχει και αγώνας στο Μπαχρέιν

Για να δούμε τι μας περιμένει το τριήμερο

  • -
  • -

Ο αγώνας στο Μπαχρέιν έχει σπάσει σε δυο μέρη. Το πρώτο αφορά το αγωνιστικό μέρος και το δεύτερο αφορά τις πολιτικές αναταραχές και τις διαμαρτυρίες που για άλλη μια χρονιά υπάρχουν στο μικρό αυτό κράτος. Θα αρχίσουμε από το δεύτερο μέρος.  

 

Για να μπορέσετε να καταλάβετε το τι γίνεται θα πρέπει να πούμε 2-3 στοιχεία. Το Μπαχρέιν είναι μια χώρα με πληθυσμό γύρω στο 1 εκατομμύριο. Οι μισοί από αυτούς είναι πραγματικοί υπήκοοι του Μπαχρέιν. Από τους 500.000 το 60% περίπου είναι της «φυλής» Shia, ενώ οι υπόλοιπο είναι Sunni. Η οικογένεια που βρίσκεται στην βασιλεία είναι από την πλευρά των Sunni και ορίζει την πολιτική και την οικονομία της χώρας και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Αυτοί που διαμαρτύρονται είναι από την πλευρά των Shia και έχουν ένσταση για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και όχι μόνο. Οι Shia μένουν στα λεγόμενα «χωριά των Shia», όχι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα Manama, περιοχές στις οποίες υπάρχουν αναταραχές. Στην όλη υπόθεση έχουν μπλέξει και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα, αλλά από τα ρεπορτάζ των ανθρωπιστικών οργανώσεων φαίνεται ότι οι Shia είναι σε δυσμένεια σε πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες. Τις τελευταίες μέρες μιλήσαμε με πολύ κόσμο που βρίσκεται τώρα στο Μπαχρέιν. Δημοσιογράφοι πήγαν στις περιοχές των αναταραχών και μετέφεραν το σκηνικό των διαμαρτυριών, ενώ με κόσμο από το «τσίρκο» της F1 που μιλήσαμε μας μετέφεραν ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Οπότε το σκηνικό των αναταραχών είναι στα «χωριά των Shia». Διαδηλώσεις θα υπάρξουν καθόλη την διάρκεια του τριημέρου και θα έχουμε αναφορές στα ΜΜΕ.

 

Ένα περιστατικό με μηχανικούς της Force India που βρέθηκαν «από σπόντα» σε περιοχή με επεισόδια, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να φύγει ένα άτομο της ομάδας και να γυρίσει στην Αγγλία μάλλον πρέπει να θεωρείται μεμονωμένο. Λογικό είναι ο κόσμος που αντιμετωπίζει προβλήματα και να διαμαρτύρεται να έχει βλέπει την F1 σαν μέσο προβολής του προβλήματος, αλλά και σαν «πολυτέλεια» αυτή τη στιγμή για την χώρα.

 

Θα διαβάσετε πολλά αυτές τις μέρες για το θέμα, θα διαβάσετε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο του Sky Sports που έχει επενδύσει πάρα πολλά στην F1 δεν θα πάει στον αγώνα, όπως και το Γαλλικό TF1 και δημοσιογράφους που δεν πήραν την βίζα για να μπουν στην χώρα μετά από άρθρα τους σε εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας.

 

Θα πρέπει όμως να δούμε και το αγωνιστικό σκέλος. Ο αγώνας δεν αναμένεται να είναι κάτι το συναρπαστικό και αυτό έχει τις εξηγήσεις του. Η πίστα στο Shakhir βρίσκεται στην μέση της ερήμου με την αγωνιστική γραμμή να είναι … εύκολα ορατή για τον οδηγό. Η άμμος που έρχεται από την έρημο κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην σκέφτεται να βγειι εκτός αυτής γιατί δεν θα έχει καθόλου πρόσφυση. Οπότε δεν θα δούμε οι οδηγοί να παίρνουν ρίσκα.

 

Αναμένουμε την McLaren να είναι και πάλι δυνατή, την Ferrari να αντιμετωπίζει προβλήματα, την Red Bull Racing να προσπαθεί να βρει λύση στο μονοθέσιο σε ότι αφορά τις εξατμίσεις και την Lotus να είναι έτοιμη για βάθρο. Το ερωτηματικό είναι η Mercedes, η οποία στην Κίνα βρήκε την λύση στο πρόβλημα με τα ελαστικά, αλλά η υψηλές θερμοκρασίες στο Μπαχρέιν δεν θα είναι σύμμαχός τους. Από την Sauber μου μετέφεραν ότι βρήκαν που έκαναν λάθος στην Κίνα και πρέπει να τους υπολογίζουμε.

 

Ο αγώνας αυτός είναι ο τελευταίος στην λίστα με τους «μη κανονικούς αγώνες». Στην Αυστραλία η πίστα στήνεται μια φορά τον χρόνο, στην Μαλαισία υπάρχει πάντα το περίεργο στοιχείο με τις τροπικές βροχές, στην Κίνα η πίστα δεν χρησιμοποιείται πέρα από την F1. Η πίστα όμως της Βαρκελώνης χαρακτηρίζεται από όλους σαν ο πρώτος κανονικός αγώνας της χρονιάς, στον οποίο έρχονται μεγάλες αναβαθμίσεις από όλους, είναι σε μια πίστα που γνωρίζουν άψογα και όλοι θα φέρουν ότι καλύτερο έχουν. Στο Μπαχρέιν όλοι θα προσπαθήσουν να έχουν ένα «damage control».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...