F1: Preview Ιταλίας

Εντός έδρας για Ferrari και STR

  • -
  • -

Εάν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το από πότε έχουμε αγώνα στην Ιταλία θα χρειαστεί να πάμε πίσω ως το 1921 στην Brecia, αλλά επισήμως η F1 έχει ξεκινήσει από το 1950. Έκτοτε στην Ιταλία γίνονται αγώνες κάθε χρονιά. Βλέπετε η Ferrari και παλαιότερα η Maserati και η Alfa Romeo έκαναν τον αγώνα στην Ιταλία επιτακτική ανάγκη. Οι tifosi κάνουν την πίστα … κόλαση και περιμένουν τους οδηγούς τους για να τους αποθεώσουν

 

Τι μας περιμένει

 

Το θέμα με τις γωνίες camber φαίνεται να λύθηκε με τις συντηρητικές επιλογές της Pirelli. Δεν υπήρχε θέμα από τον προμηθευτή ελαστικών εξ αρχής. Το GoCar μίλησε με τον αγωνιστικό διευθυντή και μας πληροφόρησε ότι όλες οι ομάδες ξεκινούν από τις μέγιστες προτεινόμενες τιμές και χαμηλώνουν όσο περνάει το τριήμερο. Απλώς για την περίπτωση του Spa δεν υπήρχαν δεδομένα και κάποιοι το ρίσκαραν. Ένα ακόμα στοιχείο που έχει σημασία είναι η διπλή ζώνη DRS που θα φέρει η FIA. Σε μια πίστα όπως είναι η Monza έχουμε να δούμε πολλά προσπεράσματα.

 

Ειδικά φέτος ο αγώνας έχει σημασία για την ομάδα της STR η οποία ανακοίνωσε μεγάλη χορηγική συμφωνία με την Cepsa, η οποία είναι μια Ισπανική εταιρία πετρελαιοειδών. Αυτό έχει ενδιαφέρον και σε επόμενο στάδιο γιατί η εταιρία είναι ιδιοκτησίας IPIC η οποία είναι εταιρία επενδύσεων από το Abu Dhabi. Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι και οι φήμες περί πώλησης της STR στην εταιρία αυτή. Η Ιταλική ομάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στην πορεία ανεξαρτητοποίησής της από την RBR, παρόλο που το αφεντικό της Red Bull, Dietrich Mateschitz, τονίζει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει την ομάδα. Τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν και ο Αυστριακός ιδιοκτήτης θέλει να εστιάσει την προσοχή του στην Red Bull Racing.

 

Επιπλέον χορηγούς φέρνει από το Ιταλικό GP και μετά η ομάδα της LRGP. Συγκεκριμένα η εταιρία τηλεπικοινωνιών Embratel, η Gillette, η εταιρία πετρελαιοειδών OGX και η φαρμακευτική Auden McKenzie μπαίνουν στους χορηγούς της ομάδας.

 

Μαθήματα ιστορίας

 

Από το 1950 και μετά στην πίστα της Monza είχαμε κάθε χρονιά αγώνα, εκτός από το 1980 που έγινε στην Imola. Στην πλήρης έκδοσή της η πίστα υπάρχει από το 1922 όταν και άρχισαν οι αγώνες. Ποια ομάδα κατέχει τις περισσότερες νίκες ; Η Ferrari με 18 ακολουθούμενη από την McLaren με 9. Στους οδηγούς ο Schumacher έχει πάρει 5 νίκες ενώ ο Nelson Piquet 4.

 

Στον αγώνα αυτό η ομάδα της Ferrari παραδοσιακά μας ανακοίνωνε κάτι. Έτσι το 2006 μετά από τον αγώνα ο Schumacher ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση την ίδια στιγμή που η Ιταλική ομάδα ανακοίνωνε την πρόσληψη του Kimi Raikkonen. To 2008 o Sebastian Vettel πήρε την παρθενική του νίκη στην F1 με την ομάδα της Scuredia Toro Rosso με κινητήρες Ferrari ενώ είχε κατακτήσει το ρεκόρ του νεότερου Poleman την προηγούμενη μέρα. Πέρσι τον αγώνα είχε κερδίσει ο Fernando Alonso με την ομάδα της Ferrari κάτι που πανυγηρίστηκε δεόντως. Η Scuderia είχε κερδίσει τελευταία φορά στην πίστα αυτή με τον Schumacher το 2006.

 

Στα παρασκηνιακά είχαμε πολλές φορές την πίστα της Monza να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για την μη ανανέωση της συμφωνίας με τον Bernie Ecclestone. Η Ρώμη «έπαιζε» πολλές φορές για αντικαταστάτης της Monza, αλλά μόλις υπογράφηκε η νέα συμφωνία το 2010 (που κρατάει τον αγώνα μέχρι το 2016 εκεί) η υπόθεση της πρωτεύουσας της Ιταλίας σταμάτησε.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...