F1: Preview Καναδικού GP

Η πίστα Gilles Villeneuve φιλοξενεί την F1

  • -
  • -

Αισίως φτάσαμε στον 7ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2011 με την ομάδα της Red Bull Racing και τον Sebastian Vettel να φαίνονται αχτύπητοι, μέχρι το σημείο αυτό. Οι ομάδες έχουν φτάσει ήδη στην πίστα που θα φιλοξενήσει τον αγώνα και έχει το όνομα ενός μεγάλου οδηγού, του Καναδού Gilles Villeneuve. Στον αγώνα αυτό περιμένουμε μεγάλες αναβαθμίσεις μετά από ένα «ανιαρό» από τεχνικής άποψης αγώνα στο Μονακό. Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα πάνω στην Ferrari η οποία μας είχε θέσει τον αγώνα αυτό σαν ορόσημο.

 

Τι μας περιμένει

 

Γενικά το Καναδικό GP μας δίνει ενδιαφέροντες αγώνες. Αυτό που παίζει ρόλο είναι οι τελικές ταχύτητες, η σταθερότητα στην φάση της πέδησης και η πρόσφυση. Περιμένουμε κάτι δυνατό από τους κινητήρες της Mercedes αλλά και την Ferrari. Τα λάστιχα θα παίξουν και πάλι σημαντικό ρόλο και αξίζει να δώσουμε βάρος.Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Paul Hembery, δήλωσε: «Στο Μονακό είδαμε έναν εκπληκτικό αγώνα με τρεις πιλότους να μάχονται σώμα με σώμα για τη νίκη, εφαρμόζοντας τρεις διαφορετικές στρατηγικές. Από τα δεδομένα που προέκυψαν, διαπιστώνουμε ότι τα ελαστικά του Sebastian Vettel θα μπορούσαν να έχουν φτάσει μέχρι τον τερματισμό εάν συνέχιζε στο ίδιο στυλ οδήγησης,  όπως πριν πέσει η κόκκινη σημαία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσε να έχει καλύψει 62 γύρους, το αντίστοιχο 200+ χιλιομέτρων, με τα μαλακά ελαστικά PZero Yellow. Τα χαρακτηριστικά της πίστας του Καναδά δεν επιτρέπουν στρατηγική one-stop, αλλά ευελπιστούμε ο αγώνας να είναι το ίδιο συναρπαστικός με του Μονακό και οι ευκαιρίες για προσπεράσεις να δώσουν στις ομάδες ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε επίπεδο στρατηγικής. Οι άριστες επιδόσεις των PZero φάνηκαν από το γεγονός ότι σημειώσαμε τον ταχύτερο κατατακτήριο γύρο όλων των εποχών στο Μονακό, προσθέτοντας ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία επιτυχιών μας που τώρα περιλαμβάνει πάνω από 50 νίκες σε grand prix, όλο το διάστημα ενασχόλησής μας με τη Formula 1».

 

Μαθήματα ιστορίας

 

Από το 1978 ο αγώνας του Καναδικού GP μετακόμισε στην παρούσα πίστα στο Νησάκι της Παναγίας. Πρόκειται για ένα τεχνητό νησάκι το οποίο κατασκευάστηκε σε 10 μήνες από 15 εκ τόνους από πέτρες οι οποίες είχαν εξορυχτεί από το άνοιγμα του Μετρό το 1965. Το 1976 γινόντουσαν εκεί οι κωπηλατικοί αγώνες της Ολυμπιάδας. Η πίστα άλλαξε ονομασία μετά από το  Βελγικό GP το 1982 και πήρε το όνομα του Gilles Villeneuve ο οποίος μόλις είχε χάσει την ζωή του. Στον πρώτο αγώνα όμως με την ονομασία αυτή είχαμε ένα άλλο τραγικό δυστύχημα, αυτό του Riccardo Paletti.

 

Χαρακτηριστικό της πίστας είναι η φουρκέτα πριν την μεγάλη ευθεία και το τείχος των πρωταθλητών, ο τοίχος που βρίσκεται στην τελευταία στροφή και αιτία για τις εγκαταλείψεις πολλών πρωταθλητών όπως είναι ο Villeneuve, Schumacher και Hill. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις στιγμές που έζησε εκεί ο Alesi όταν με την Prost GP το 2001 πήρε την 5η θέση; Από την χαρά του τότε πέταξε το κράνος του στο κοινό!

 

Σίγουρα το 2007 θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων μας. Ήταν η χρονιά που ο Robert Kubica είχε το τρομακτικό ατύχημα το οποίο απέδειξε τι σκληρό καρύδι είναι ο Πολωνός, αλλά και το επίπεδο ασφαλείας στα μονοθέσια της F1. Ήταν ο πρώτος αγώνας που κέρδισε ο Hamilton αλλά και αυτός στον οποίο έλαμψε ο Takuma Sato με την Super Aguri προσπερνώντας ακόμα και τον Fernando Alonso με την McLaren.

 

Πέρσι είδαμε ένα πολύ συναρπαστικό αγώνα και ένα βάθρο να αποτελείται από τις δυο McLaren και τον Fernando Alonso με την Ferrari. Πολυνίκης της πίστας είναι με 7 νίκες ο Michael Schumacher ενώ ακολουθεί με 3 ο Nelson Piquet. Από τους ενεργούς δυο νίκες έχει ο Lewis Hamilton. Στους κατασκευαστές προηγείται η Ferrari με 13 νίκες στο GP του Καναδά και ακολουθεί η McLaren με 11 και η Williams με 7.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...