Αυτή η Mercedes έχει Bluetooth στις ζάντες – Γιατί; [video]
Όλα τα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια έχουν Bluetooth για να συνδέουμε το κινητό μας, όμως μόνο ένα έχει και στις ζάντες.
- -
- -
![Αυτή η Mercedes έχει Bluetooth στις ζάντες – Γιατί; [video]](https://cdn2.gcdata.gr/c3/ot1-50884_1920_v5.jpg)
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτή η ασύρματη τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται για να ακούτε μουσική από τους τροχούς. Η χρήση της είναι πολύ πιο ουσιαστική και σχετίζεται άμεσα με την αεροδυναμική απόδοση και την ασφάλεια κατά την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.
Πρόκειται για μία καινοτομία που πρώτη φορά βλέπουμε σε αυτοκίνητο, έστω και σε πρωτότυπη μορφή, με την ιδέα αυτή να είναι μέρος ενός ενεργού αεροδυναμικού συστήματος που βρίσκεται ενσωματωμένο στους τροχούς του αυτοκινήτου.
Ποιο αυτοκίνητο έχει Bluetooth στις ζάντες;
Το εντυπωσιακό πρωτότυπο που εισάγει αυτή την καινοτομία είναι η Mercedes-AMG GT XX. Το αυτοκίνητο αυτό αποτελεί μία πλατφόρμα δοκιμών για τεχνολογίες του μέλλοντος που ίσως κάποια στιγμή περάσουν και στα μοντέλα παραγωγής της γερμανικής εταιρείας.
Δείτε ακόμα: Η χώρα που σαρώνει σε Mercedes – Είναι δίπλα στην Ελλάδα και έχει μέσο μισθό 715 ευρώ
Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ζάντες της Mercedes-AMG GT XX διαθέτουν ειδικά πτερύγια τα οποία μπορούν να ανοιγοκλείνουν, αλλάζοντας τη ροή του αέρα γύρω από το όχημα.
Ο ρόλος του Bluetooth στις ζάντες της Mercedes-AMG GT XX
Το Bluetooth αναλαμβάνει την επικοινωνία ανάμεσα στον κεντρικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου και τον μηχανισμό που ελέγχει τα πτερύγια στις ζάντες. Αυτό επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση εντολών για το πότε πρέπει τα πτερύγια να ανοίξουν ή να κλείσουν.
Η επιλογή του Bluetooth έγινε για να αποφευχθεί η περίπλοκη και ευαίσθητη καλωδίωση μέσα στον περιστρεφόμενο τροχό. Μια τέτοια λύση θα ήταν ασύμφορη, βαριά και επιρρεπής σε βλάβες λόγω των συνεχών κινήσεων και των δυνάμεων που ασκούνται.
Πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα πτερύγια; Γιατί;
Όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε ευθεία, τα πτερύγια παραμένουν κλειστά. Αυτό κάνει τη ζάντα εντελώς επίπεδη, μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρηση της ταχύτητας.
Σε συνθήκες έντονου φρεναρίσματος ή σε οδήγηση στην πίστα, όπου τα φρένα καταπονούνται και η θερμοκρασία τους ανεβαίνει επικίνδυνα, το σύστημα δίνει εντολή και τα πτερύγια ανοίγουν. Έτσι, επιτρέπουν στον αέρα να εισέλθει και να ψύξει αποτελεσματικά τα δισκόφρενα.
Δεν χρειάζεται ρεύμα από αλλού – Παράγει το δικό του
Αυτή η εναλλαγή μεταξύ αεροδυναμικής απόδοσης και ψύξης είναι ζωτικής σημασίας για ένα όχημα υψηλών επιδόσεων. Το σύστημα προσαρμόζεται αυτόματα στις συνθήκες οδήγησης, προσφέροντας το βέλτιστο αποτέλεσμα κάθε στιγμή, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.
Ένα ακόμα έξυπνο στοιχείο είναι ο τρόπος τροφοδοσίας του μηχανισμού. Δεν αντλεί ενέργεια από την μπαταρία του αυτοκινήτου, αλλά παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια από την περιστροφή του ίδιου του τροχού, κάνοντάς το ένα αυτόνομο υποσύστημα.
Ο εκπληκτικά χαμηλός αεροδυναμικός συντελεστής της Mercedes-AMG GT XX
Με τα πτερύγια κλειστά, ο αεροδυναμικός συντελεστής της AMG GT XX είναι εντυπωσιακά χαμηλός, στο 0.198. Αυτή η τιμή το καθιστά πιο αεροδυναμικό ακόμα και από το πρωτοποριακό Volkswagen XL1, ένα όχημα-ορόσημο για την αποδοτικότητα.
Αν και προς το παρόν αποτελεί μια πειραματική εφαρμογή, η ιδέα της χρήσης Bluetooth για τον έλεγχο ενεργών αεροδυναμικών μερών στους τροχούς ανοίγει νέους δρόμους. Θα μπορούσε στο μέλλον να εφαρμοστεί για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και απόδοση στα αυτοκίνητα παραγωγής.