Peugeot 2008 vs Volkswagen T-Roc: Η αφρόκρεμα των B-SUV
Δύσκολα βρίσκεις πληρέστερες προτάσεις στα B-SUV από ότι το Peugeot 2008 και το Volkswagen T-Roc. Όμως πώς τα… πάνε μεταξύ τους; Πού υπερέχει κάθε πρόταση;
- -
- -
Μια μικρή βόλτα σε πολυσύχναστους δρόμους, αρκεί για να καταλάβουμε πόσα από τα καινούργια αυτοκίνητα ανήκουν σε SUV κατηγορίες. Οι αγοραστές «διψούν» για υπερυψωμένες κατασκευές, είτε μιλάμε για μεγάλα οικογενειακά, είτε για μικρότερα compact αυτοκίνητα πόλης. Τα B-SUV, για πολλούς είναι η χρυσή τομή καθώς προσφέρουν άνετους χώρους, πραγματοποιούν εύκολα μεγάλες μετακινήσεις και ταξίδια, ενώ οι διαστάσεις τους δεν τα καθιστούν απαγορευτικά για εντός πόλης χρήση. Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις μπορούν να παίξουν και το ρόλο του κύριου οχήματος σε μια οικογένεια. Το Peugeot 2008 και το Volkswagen T-Roc, είναι σίγουρα δύο από τους πληρέστερους εκπρόσωπους αυτής της κατηγορίας.
Ευρυχωρία και ψηφιακή τεχνολογία
Στο εσωτερικό, αμφότερα έχουν υψηλές προδιαγραφές. Η γαλλική πρόταση διαθέτει άνετους χώρους, με τέσσερις επιβάτες να κάθονται άνετα στην καμπίνα, έχοντας στη διάθεσή τους 434 lt χώρου αποσκευών. Το σύστημα πολυμέσων Peugeot i-Connect υποστηρίζει συνδεσιμότητα κάθε είδους και σύνδεση με Apple CarPlay / Android Auto, διακρίνεται για τον εύκολο χειρισμό και τις άμεσες αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ψηφιακός πίνακας οργάνων (Peugeot i-Cockpit) των 10 ιντσών. Οι σχεδιαστές εκτός από την χαρακτηριστική αισθητική, έδωσαν στο εσωτερικό και πολλές πρακτικές λύσεις. Οι θήκες και τα ντουλάπια αποθήκευσης «λύνουν τα χέρια» των επιβατών, στοιχείο άκρως καλοδεχούμενο στην καθημερινότητα.
Το Volkswagen T-Roc ακολουθεί σε παρόμοιο μονοπάτι. Η σχεδίασή του είναι πιο σοβαρή, τυπικά γερμανική θα λέγαμε, ενώ μετά την ανανέωση του μοντέλου πριν περίπου δύο χρόνια, δέχτηκε ένα σοβαρό ποιοτικό upgrade στα υλικά, κυρίως στα πλαστικά του ταμπλό. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ποιοτικά του είδους, όπως και στα πιο ευρύχωρα, με την πλατφόρμα MQB (στην «καλή» εκδοχή των Golf, A3 κλπ, όχι τη «μικρή» των Polo, Ibiza, T-Cross κλπ) να εξασφαλίζει άνεση για τέσσερις επιβάτες, ακόμη και για πέντε, με μικρές παραχωρήσεις. Στον χώρο αποσκευών, τα 445 lt καλύπτουν με άνεση τις εκδρομικές ανάγκες που θα παρουσιαστούν. Τέλος, το σύστημα πολυμέσων προσφέρει ασύρματη σύνδεση με Apple CarPlay / Android Auto, λειτουργεί ταχύτατα και έχει καλοσχεδιασμένο λειτουργικό. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός, διάστασης 8 ιντσών.
Καλές επιδόσεις και αυτόματο κιβώτιο
Διαλέξαμε δύο εμπορικές παραλλαγές των δύο SUV προκειμένου να θέσουμε αντιμέτωπες «δίκαιες» εκδόσεις. Από την πλευρά του Peugeot 2008 έχουμε τη νέα υβριδική έκδοση Hybrid 136 με τον τρικύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα των 1.2 λίτρων, που σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα αποδίδουν 136 PS και 230 Nm ροπή. Το κιβώτιο είναι αυτόματο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων και οι επιδόσεις σβέλτες, με 0-100 km/h σε 8,3 sec και τελική ταχύτητα στα 206 km/h. Η κατανάλωση του συγκεκριμένου συνόλου διατηρείται εύκολα κοντά στα 6 lt ανά 100 km εντός πόλης, αφού η συνεισφορά του ηλεκτρικού μοτέρ είναι μεγάλη όταν η ταχύτητα είναι συγκρατημένη σε χαμηλό επίπεδο. Όσον αφορά τη συνεργασία των κινητήρων, το υβριδικό σύνολο προσφέρει ήσυχη και ραφιναρισμένη λειτουργία.
Στην περίπτωση του Volkswagen T-Roc, επιλέξαμε τη «σταθερή αξία», τον τετρακύλινδρο turbo 1.5 TSI με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG των επτά σχέσεων. Το γερμανικό μοτέρ αποδίδει 150 PS με 250 Nm ροπή, προσφέρει γεμάτες επιδόσεις με 0-100 km/h σε 8,4 sec και τελική ταχύτητα 207 km/h. Αν και τα ονομαστικά στοιχεία των εργοστασίων βρίσκονται πολύ κοντά, στην πράξη ο 1.5 TSI είναι πιο σβέλτος από το γαλλικό σύνολο, δίνοντας την αίσθηση πιο έντονης επιτάχυνσης και καλύτερων ρεπρίζ, στοιχεία που δικαιολογούνται και από τη διαφορά ισχύος. Ο TSI δεν υποστηρίζεται από υβριδικό σύστημα (στην περίπτωση του T-Roc, υπάρχει σε άλλα μοντέλα του Volkswagen Group), όμως διαθέτει το σύστημα ACT που απενεργοποιεί τους δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους σε συνθήκες χαμηλού φορτίου. Κάνει καλή δουλειά, όμως συγκριτικά με το Peugeot, καίει περισσότερο καύσιμο.
SUV στα 30 χιλιάρικα
Όπως είπαμε, τα δύο B-SUV που διαλέξαμε είναι δύο από τα καλύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, όμως, συγκαταλέγονται και στις ακριβές προτάσεις, κάτι λογικό αν συνυπολογίσουμε την ποιότητά τους και όσα προσφέρουν. Για το Peugeot 2008 διαλέξαμε την έκδοση e-DCS6 Hybrid 136 Allure, που κοστίζει 30.000 ευρώ, ενώ προσφέρει ένα πληρέστατο επίπεδο εξοπλισμού από το οποίο δεν σημειώνουμε καμία μεγάλη έλλειψη. Από την πλευρά του Volkswagen T-Roc, επιλέξαμε το 1.5 TSI DSG7 More, μια έκδοση που πετυχαίνει σωστή αναλογία κόστους-εξοπλισμού, στις 29.900 ευρώ. Στο βασικό πακέτο συμπεριλαμβάνονται όλα όσα θα ζητήσει ο υποψήφιος αγοραστής, χωρίς ουσιαστικές «εκπτώσεις», τόσο σε συστήματα ασφαλείας -όπου είναι υπερπλήρη- όσο και σε άνεσης.
Με ένα κλικ εδώ μπορείτε να δείτε μια αναλυτική σύγκριση μεταξύ των δύο μοντέλων και ύστερα, πείτε μας ποιο από τα δύο B-SUV προτιμάτε στο poll που ακολουθεί. Στο μενού «Σύγκρινέ τα» μπορείτε να διαλέξετε έως τέσσερα μοντέλα από την ελληνική αγορά προκειμένου να δείτε εύκολα και γρήγορα τις διαφορές τους σε τομείς όπως οι τιμές, ο εξοπλισμός, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις.