Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων – Έχει μήκος 6 km

Η σήραγγα έχει μήκος 6 km ανά κατεύθυνση και βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Δείτε γιατί έχει δύο ονόματα.

  • -
  • -

Οι σήραγγες στους αυτοκινητόδρομους της χώρας μας αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό οδικών σηράγγων που ξεπερνούν τα 500 μ.

Όλες οι νέες σήραγγες έχουν κατασκευαστεί με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και προδιαγραφές, προσφέροντας στους οδηγούς τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης. Χάρη στα τούνελ, οι διαδρομές έχουν μειωθεί σημαντικά, αναβαθμίζοντας παράλληλα το ελληνικό οδικό δίκτυο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e3083373c1cbd281445e51841579096a.jpg

Στη χώρα μας υπάρχει το μεγαλύτερο τούνελ των Βαλκανίων, το οποίο για να το διασχίσει ένα επιβατικό όχημα χρειάζεται περίπου 3,5 λεπτά.

Η δίδυμη σήραγγα των 6+6 km

Η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και είναι η Τ2. Επισήμως φέρει την ονομασία Μαρίνου Αντύπα-Ρήγα Φεραίου, αλλά όλοι την γνωρίζουν ως σήραγγα των Τεμπών.

Πρόκειται για μία δίδυμη οδική σήραγγα μήκους 6 km ανά κατεύθυνση που είναι μέρος του Αυτοκινητοδρόμου 1 (Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), στην περιοχή των Τεμπών. Αποτελεί τη μακρύτερη σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου και, ταυτόχρονα, όχι μόνο τη μακρύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα. Αν και η έναρξη κατασκευής του έργου έγινε το 2008, τα εγκαίνια άργησαν αρκετά με την παράδοση του να γίνεται τον Απρίλιο του 2017.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/47da3074183100bee0a62e2352b22b61.jpg

Για να διασχίσει ένα επιβατικό ΙΧ τη σήραγγα χρειάζεται περίπου 3,5 λεπτά, αν υπολογίσουμε ως όριο ταχύτητας τα 100 km/h.

Γιατί η σήραγγα έχει δύο ονόματα

Ο ανατολικός κλάδος της σήραγγας ονομάστηκε προς τιμήν του κοινωνικού αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα, ενώ ο δυτικός προς τιμήν του εθνομάρτυρα και πρόδρομου της Ελληνικής Επανάστασης, Ρήγα Φεραίου.

Δείτε ακόμη: Η Ελλάδα φτιάχνει τώρα αυτοκινητόδρομο μεγαλύτερο και από τη Γερμανία – Έχει μήκος 300 km

Ο κάθε κλάδος έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μ. έκαστη και μια Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α,) πλάτους 2,50 μ., λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,50 μ, αριστερά κάθε κλάδου και πεζοδρόμιο ελάχιστου πλάτους 1 μ. Το μέγιστο ύψος για τα οχήματα περιορίζεται στα 5 μ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...