Νέα τεράστια επένδυση από την Toyota – Διαλύει τον ανταγωνισμό

Η Toyota ρίχνει ζεστά 500 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική της επένδυση της στα 894 εκατ. δολάρια, προκειμένου να είναι πρωτοπόρος και στις μετακινήσεις του μέλλοντος.

  • -
  • -

Η Toyota, όπως και πολλές ακόμα αυτοκινητοβιομηχανίες, ποντάρουν πολλά στις μετακινήσεις από… αέρος. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκθέσεις των ειδικών του χώρου, οι εναέριες μεταφορές και υπηρεσίες σε μερικά χρόνια από σήμερα, θα είναι μια «μπίζνα» άνω του 1 τρις δολαρίων! Σε ετήσια βάση…

Μεταφορές από αέρος, το 2025  

Η Toyota, συνεργάζεται εδώ και καιρό με την Joby Aviation, μια τεχνολογική start up από την Καλιφόρνια, η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στις εναέριες μεταφορές. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις των ανθρώπων της εταιρείας, τα Air Taxi της φίρμας, θα είναι έτοιμα για εμπορικές πτήσεις από τα τέλη του 2025.

Οι Ιάπωνες, βλέποντας το πρότζεκτ να προχωρά με γοργούς ρυθμούς αποφάσισαν να ρίξουν επιπλέον 500 εκατ. δολάρια στην Joby Aviation, ούτως ώστε να ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος της τα εναέρια… ταξί. Τα χρήματα, θα καταβληθούν σε δυο δόσεις και θα επιτρέψουν ουσιαστικά στην καλιφορνέζικη φίρμα να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Η Toyota με τα χρήματα αυτά, αυξάνει την επένδυση της στη Joby Aviation στα 894 εκατ. δολάρια από το 2020 όπου και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη νεοσύστατη start up. Τα πρώτα λοιπόν 250 εκατ. σε μετρητά παρακαλώ, θα φθάσουν άμεσα στα ταμεία της φίρμας στη Σάντα Κρουζ και τα υπόλοιπα 250 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν μέσα στο 2025, τη χρονιά δηλαδή που η Joby Aviation θα ξεκινήσει τις εμπορικές πτήσεις των εναέριων ηλεκτρικών ταξί.

Η Joby αποκάλυψε τον Αύγουστο ότι ολοκλήρωσε τα τέσσερα από τα πέντε βήματα που απαιτούνται για την απόκτηση πιστοποίησης. Ανακοίνωσε δε, μέσα τον ίδιο μήνα, ότι η πρώτη εμπορική πτήσης των εναέριων ταξί της θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του 2025.

Αυτό που απομένει, είναι να ολοκληρωθεί μια σειρά από δοκιμαστικές πτήσεις μέσα στο πρώτο 6μηνο του νέου έτους, προκειμένου η εταιρεία να λάβει και τυπικά το «οκ» από τις αρμόδιες αρχές. Η Joby Aviation έχει αρχίσει μάλιστα να προχωρά και σε πολλές βελτιώσεις στο εργοστάσιο της ούτως ώστε να είναι έτοιμη να διπλασιάσει άμεσα την παραγωγική της ικανότητα.

Η Toyota δεν είναι βέβαια η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που επενδύει… στις ιπτάμενες μεταφορές. Η Hyundai παρουσίασε το δικό της «αερο-ταξί» S-A2 των 193 km/h στην έκθεση  CES στο LAs Vegas νωρίτερα φέτος, υποστηρίζοντας ότι θα το έχει έτοιμο, σε έκδοση παραγωγής, το αργότερο μέχρι το 2028.

Δείτε ακόμη: Τα 14 Toyota που αγοράζεις μέσω internet

Αντίστοιχα, η κινεζική Xpeng με το X2 eVOTL (κάθετη απογείωση και προσγείωση) έκανε την πρώτη πιλοτική του πτήση πέρυσι, με τους ανθρώπους της φίρμας να πιστεύουν ακράδαντα ότι σε λιγότερο από δυο χρόνια θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα να το «ρίξουν» στην αγορά. Όπως αντιλαμβάνεστε, η πρόκληση για το σύνολο των κατασκευαστών αναφορικά με τις επιλογές κινητικότητας του αύριο, βρίσκεται στο αέρα. Στην κυριολεξία όμως.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...