Το αυτοκίνητο παραγωγής των 1.063 ίππων που έσπασε το ρεκόρ στο Nurburgring κατά 6 δευτερόλεπτα [Video]

Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο που καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα γύρω σε κάτω από 6 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιεί μοτέρ από μονοθέσιο Formula 1.

  • -
  • -

Τα ρεκόρ υπάρχουν για να σπάνε… Αυτή είναι μία λογική που έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές και η Mercedes-AMG φαίνεται να το πιστεύει ακράδαντα. Κι αυτό γιατί ενώ ήταν η μάρκα που κατείχε το ρεκόρ αυτοκινήτου παραγωγής στην πίστα του Nurburgring για τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσφατα αποφάσισε να το ανανεώσει. Χρησιμοποιώντας το ίδιο εξωφρενικό μοντέλο που είχε κάνει το ρεκόρ του 2022 και ακούει στο όνομα Mercedes-AMG ONE, η γερμανική εταιρία κατάφερε να ολοκληρώσει το γύρο των 20,832 km σε μόλις 6 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα.

1

Με τον brand ambassador και οδηγό DTM, Maro Engel, πίσω από το τιμόνι, το υβριδικό hypercar έγινε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έσπασε το φράγμα του 6:30! Σύμφωνα με τη Mercedes, όταν έκαναν το ρεκόρ του 2022, ήξεραν πως το κορυφαίο μοντέλο τους είχε κι άλλα να προσφέρει όταν έκανε το 6:35 και ο νέος χρόνος το επιβεβαιώνει.

2

Μεγάλο μέρος στην επίτευξη ενός τέτοιου στόχου παίζουν οι συνθήκες. Πριν από δύο χρόνια, όταν έγινε η απόπειρα για το ρεκόρ, ο καιρός που επικρατούσε δεν ήταν ιδανικός. Με τη βροχή να ξεκινά και να σταματά, τη στιγμή που έγινε ο γύρος υπήρχαν ακόμη σημεία της πίστας που δεν είχαν στεγνώσει. Θέλοντας λοιπόν να διορθώσουν αυτό το ατόπημα και ελπίζοντας να εκμεταλλευτούν το 100% των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου, οι άνθρωποι της Mercedes προσπάθησαν ξανά στις 23 Σεπτεμβρίου του 2024 και τα κατάφεραν… πανηγυρικά.

3

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που θα βοηθούσε στο να ρίξουν κι άλλο το χρόνο, είναι η σωστή αξιοποίηση του υβριδικού συστήματος. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Formula 1, όταν μέρος της ισχύος έρχεται από ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να υπάρχουν και σημεία εντός του γύρου, που το αυτοκίνητο θα κάνει ανάκτηση. Διαφορετικά, ειδικά σε μία τόσο μεγάλη πίστα όπως το Nurburgring, το σύστημα θα ξεμείνει από ενέργεια πριν τελειώσει ο γύρος. Γι’ αυτό το λόγο, ο Maro Engel αξιοποίησε το Energy Flow Control τεσσάρων σταδίων που διαθέτει η AMG ONE για να ανακτά ενέργεια σε διάφορα σημεία της πίστας και να ξαναγεμίζει τις μπαταρίες.

4

Θυμίζουμε πως το εντυπωσιακό hypercar της Mercedes χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύνολο το οποίο έχει βγει κατευθείαν από μονοθέσιο της Formula 1. Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να μπορεί να πάρει έγκριση για κυκλοφορία στο δρόμο, το V6 σύνολο των 1.600 κυβικών σε συνδυασμό με την τεχνολογία E Performance Hybrid, αποδίδει 1.063 ίππους. Νούμερο που της χαρίζει επιδόσεις της τάξης των 2,9 sec για το 0-100 km/h, 7 sec για το 0-200 km/h και 15,6 sec για το 0-300 km/h, με την τελική να αγγίζει τα 352 km/h. Φυσικά αυτό το θηριώδες νούμερο περνά στην άσφαλτο μέσω μίας προηγμένης τετρακίνησης, ενώ οι σφυρήλατες ζάντες είναι ντυμένες με ειδικά εξελιγμένη γόμα της Michelin που ακούει στο όνομα Pilot Sport Cup 2 R MO.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Mercedes-AMG C 43 4MATIC 421 PS

Οι επιδόσεις στην ευθεία όμως είναι ένα από λιγότερο σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την AMG ONE, όπως αποδεικνύει και ο γύρος της στην «Πράσινη Κόλαση». Το αεροδυναμικό πακέτο του hypercar φέρει τρεις λειτουργίες (Highway, Track και Race DRS), με την τελευταία να μειώνει την κάθετη δύναμη έως 20% κατά την απότομη επιτάχυνση, ώστε ο οδηγός να πετυχαίνει τη μέγιστη ταχύτητα στις ευθείας. Μόλις ο οδηγός πατήσει φρένο, το DRS βγαίνει εκτός λειτουργίας αυτόματα. Για όσους αναρωτιούνται για το βάρος, να σημειώσουμε ότι το όχημα ζυγίζει 1.695 kg.

Αρκετά φλυαρήσαμε όμως. Απολαύστε το γύρω και πείτε μας τι σας θυμίζει περισσότερο; Αυτοκίνητο παραγωγής ή αγωνιστικό που συμμετέχει στο Le Mans;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...