Τι είναι αυτές οι λοξές γραμμές στην εθνική οδό; Τι δεν επιτρέπεται να κάνεις;

Οι λοξές αυτές γραμμές συναντώνται παντού. Κάθε οδηγός που κινείται στον δημόσιο δρόμο τις αντικρίζει συχνά. Τι σημαίνουν όμως και τι απαγορεύεται να κάνεις;

  • -
  • -

Σε όλους τους δρόμους, από τις οδούς έως τις λεωφόρους και τους αυτοκινητόδρομους υπάρχουν διαγραμμίσεις που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ή για την προειδοποίηση ή καθοδήγηση αυτών που τους χρησιμοποιούν, δηλαδή τους οδηγούς.

Όσοι κινούνται στο οδικό δίκτυο, είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τι σημαίνει κάθε διαγράμμιση. Τα κύρια είδη των σημάνσεων επί των οδοστρωμάτων με διαγραμμίσεις είναι 3 και ειδικότερα:

  • οι κατά μήκος διαγραμμίσεις
  • οι κατά πλάτος (εγκάρσιες) διαγραμμίσεις και
  • οι ειδικές διαγραμμίσεις

grammes

Οι διαγραμμίσεις των οδών είναι λευκές, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε χώρους που επιτρέπεται ή περιορίζεται η στάθμευση. Το θέμα μας ωστόσο, είναι τι σημαίνει η διαγράμμιση που βλέπεται στη φωτογραφία και συναντάτε συνήθως στις εθνικές οδούς.

Τι σημαίνουν οι λοξές άσπρες γραμμές

Σε κάθε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, οι οδηγοί συναντούν συχνά αυτές τις λοξές λωρίδες βαμμένες σε άσπρο χρώμα. Οι γραμμές αυτές πλαισιώνονται πάντοτε από μία συνεχή ή διακεκομμένη λωρίδα επί τμήματος του οδοστρώματος και με βάση το Άρθρο 5 του ΚΟΚ, σημαίνουν απαγόρευση ή περιορισμό εισόδου οχημάτων στις περιοχές αυτές.

Δείτε ακόμη: Επιτρέπεται η προσπέραση από δεξιά; Τι λέει ο ΚΟΚ

Με απλά λόγια, τοποθετούνται σε τμήματα του οδοστρώματος και ειδικότερα σε εισόδους οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο ή σε χώρους στάθμευσης, ενημερώνοντας τους οδηγούς ότι η δεξιά λωρίδα μπορεί να μετατραπεί σε λωρίδα επιτάχυνσης και προορίζεται για τα οχήματα που πλησιάζουν στον αυτοκινητόδρομο από άλλη οδό, κυρίως από δεξιά. Τις λοξές άσπρες γραμμές απαγορεύεται να τις πατάνε τα οχήματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητρικό πρόστιμο 80 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...