Τρεις νεκροί από φωτιά σε ηλεκτρικό – Δεν άνοιγαν οι πόρτες

Σύμφωνα με έκθεση της Αστυνομίας, εάν οι πόρτες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου άνοιγαν, οι τρεις άτυχοι άνδρες ενδεχομένως να είχαν βγει ζωντανοί από το όχημα.

  • -
  • -
Τρεις νεκροί από φωτιά σε ηλεκτρικό – Δεν άνοιγαν οι πόρτες

Η Xiaomi έκανε πράξη, ότι δεν κατάφερε η Apple. Δημιούργησε δηλαδή ένα αυτοκίνητο και μάλιστα, ένα μοντέλο που τράβηξε πάνω του όχι μόνο τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το εμπορικό ενδιαφέρον του κοινού.

Με το λανσάρισμα του SU7, η Xiaomi, τίναξε τη μπάνκα στον αέρα. Παρέδωσε μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες το 2024 σχεδόν 140.000 μονάδες, ενώ όπως έχουν δηλώσει υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, μέσα στο 2025 θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε οι παραδόσεις του πρώτου ηλεκτρικού σεντάν της τεχνολογικής φίρμας, να ξεπεράσουν τις 350.000!

Δεν αναφλέγονται οι μπαταρίες του

Ο διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi, Lei Jun, είχε δηλώσει πριν από κάμποσους μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το SU7 διαθέτει ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα στο χώρο όπου στεγάζει τις μπαταρίες του, το οποίο διατηρεί τη μπαταρία ασφαλή σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ωστόσο, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη αυτό το ειδικό κάλυμμα δεν βοήθησε πολύ… Προ ολίγων ημερών τρεις φοιτητές οδηγώντας ένα SU7, χτύπησαν στις προστατευτικές μπαριέρες στον αυτοκινητόδρομο Dezhou-Shangrao στην επαρχία Anhui της Κίνας και μέσα σε χρόνο «dt» το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες με τους άτυχους νεαρούς να χάνουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αλλά και από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφόρων οδηγών που βρίσκονταν στο σημείο, οι πόρτες του αυτοκινήτου δεν άνοιγαν, παγιδεύοντας έτσι το πλήρωμα στη φλεγόμενη καμπίνα. Το συμβάν έχει πάρει μεγάλη έκταση στην Κίνα, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στις μετοχές της Xiaomi στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αλλά κυρίως στους κατόχους και μελλοντικούς αγοραστές του μοντέλου οι οποίοι δηλώνουν σαφώς «ανήσυχοι» για το τραγικό συμβάν.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τις αρχές προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και τα δεδομένα τηλεμετρίας του οχήματος όπως αυτά προέκυψαν από τις έρευνες των πραγματογνώμων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, το SU7 «ταξίδευε» με 116 km/h χρησιμοποιώντας το σύστημα Navigate on Autopilot (NoA) της Xiaomi. Στον αυτοκινητόδρομο όμως υπήρχε σε ένα του κομμάτι του μια λωρίδα κλειστή λόγω εργασιών που γίνονταν στα στηθαία του δικτύου. Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης του αυτοκινήτου εντόπισε το εμπόδιο, προειδοποίησε με ηχητικό σινιάλο το πλήρωμα και άρχισε να επιβραδύνει. Ο οδηγός ανέλαβε τον έλεγχο του μοντέλου και φρέναρε το όχημα. Παρόλα αυτά, το SU7 συγκρούστηκε στις μπαριέρες με ταχύτητα 97 km/h. Τα δεδομένα της τηλεμετρίας δείχνουν ότι ο οδηγός προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση στρίβοντας το τιμόνι και φρενάροντας το όχημα με όλη του τη δύναμη.

Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τις μπαριέρες και τυλίχτηκε στις φλόγες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα όπως τόνισαν αυτόπτες μάρτυρες. Το χειρότερο βέβαια όλων είναι ότι οι επιβάτες εγκλωβίστηκαν στην καμπίνα του SU7 καθώς όπως αποδείχθηκε από την έρευνα οι πόρτες του αυτοκινήτου δεν άνοιγαν! Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι ερευνητές πολλά και νευραλγικής σημασίας.

Δείτε ακόμη: Ότι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο SUV της Xiaomi, τον αντίπαλο του Model Y

Γιατί το αυτοκίνητο συγκρούστηκε στις μπαριέρες; Ήταν σφάλμα του συστήματος αυτόνομης οδήγησης ή ανθρώπινο λάθος; Γιατί δεν άνοιξαν οι πόρτες του αυτοκινήτου και φυσικά πως είναι δυνατό μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μια πλαγιομετωπική σύγκρουση να προκαλέσει τέτοια πυρκαγιά στο αυτοκίνητο, το οποίο θεωρητικά πάντα, διαθέτει και ειδικό προστατευτικό κάλυμμα στις μπαταρίες του; Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα δώσουν σύντομα όσοι ερευνητές εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ η Xiaomi, έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές προκειμένου να δοθεί μια σαφής απάντηση για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή τριών νέων ανθρώπων.  

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...