Τι κάνει το κουμπί Eco Mode στο αυτοκίνητο;

Το κουμπί Sport το έχουμε δει σε πολλά αυτοκίνητα και μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να κάνει; Τι ισχύει για το Eco όμως;

  • -
  • -

Ένα από τα χαρακτηριστικά των νέων αυτοκινήτων, που συναντάμε ακόμη και σε αυτοκίνητα πόλης, είναι τα προγράμματα οδήγησης. Χάρη στις νέες, εξαιρετικά παραμετροποιήσιμες τεχνολογίες που υπάρχουν στην αυτοκινητοβιομηχανία, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μοντέλων μπορούν να φέρουν έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα σε ένα πακέτο.

Πρώτα παρατηρήθηκε μία αύξηση στα αυτοκίνητα που έφεραν κουμπί Sport, καταφέρνοντας να συνδυάζουν μία πολιτισμένη λειτουργία για τις καθημερινές μετακινήσεις, με ένα πιο σπορ προφίλ για όταν ο οδηγός θέλει να κινηθεί πιο «ζωηρά». Δεν υπάρχει όμως μόνο η ανάγκη για επιδόσεις, αλλά και για οικονομία. Γι’ αυτόν το λόγο, πολλά μοντέλα έχουν στα προγράμματα οδήγησης εκτός από τις Sport και Normal λειτουργίες και την επιλογή Eco. Η τελευταία είναι σχεδιασμένη ώστε να βελτιστοποιεί την κατανάλωση καυσίμου και να μειώνει τις εκπομπές ρύπων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη απόδοση και στην πιο φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση. Η λειτουργία αυτή μπορεί να επεμβαίνει σε διάφορες παραμέτρους του αυτοκινήτου, ώστε να μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα.

1

Τι ακριβώς κάνει όμως το κουμπί Eco;

Η επίδραση ενός τέτοιου πλήκτρου κυμαίνεται από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο. Σε άλλα μοντέλα μπορεί ακόμη και να μειώνει την ιπποδύναμη, ενώ σε άλλα μπορεί να περιορίζεται μόνο σε μικρές αλλαγές όπως την ενεργοποίηση του Start-Stop ή αισθητικές διαφοροποιήσεις (αλλαγή εσωτερικού φωτισμού, χρώματος πίνακα οργάνων κτλ). Οι πιο συνηθισμένες αλλαγές που γίνονται σε ένα όχημα όταν πατηθεί το κουμπί Eco είναι στην απόκριση του γκαζιού, στο τιμόνι το οποίο μπορεί να αποκτήσει πιο ελαφριά αίσθηση (συμβαίνει και σε λειτουργίες όπως το Comfort) και στο κιβώτιο στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με αυτόματο, το οποίο μπορεί να αλλάζει σχέσεις προς τα επάνω όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να δουλεύει το μοτέρ πιο χαμηλά.

Δείτε ακόμη: Κουμπί Sport; Τι αλλάζει στο αυτοκίνητο όταν το πατήσω;

Πόσο μπορεί να αλλάξει ένα αυτοκίνητο με την επιλογή του Eco Mode;

Όπως είπαμε και νωρίτερα η αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια λειτουργία έχουν να κάνουν και με το είδος του αυτοκινήτου. Συνήθως σε μοντέλα με πιο οικολογικό προφίλ η παραμετροποίηση διευρύνεται προσφέροντας περισσότερες επιλογές για τον κάθε τομέα που επηρεάζει το Eco Mode, ενώ η λίστα με τα στοιχεία που αλλάζουν όλο και μεγαλώνει.

Κινητήρας

1

Όσον αφορά την καρδιά του οχήματος, το Eco μπορεί να το επηρεάσει σημαντικά. Αρχικά, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει μέχρι και την ιπποδύναμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ηλεκτρικών του Ομίλου Stellantis (βλέπε Peugeot e-208 και e-2008), τα οποία αποδίδουν την μέγιστη ισχύ των 156 ίππων που δηλώνει ο κατασκευαστής μόνο όταν το Sport mode είναι επιλεγμένο. Στο Normal η απόδοση μειώνεται στους 110 ίππους ενώ στο Eco πέφτει κάτω από τους 100. Άλλα σημεία που επηρεάζει είναι ευαισθησία του πεντάλ του γκαζιού όπως αναφέραμε, το άνοιγμα της πεταλούδας ή ακόμα και η χαρτογράφηση του κινητήρα.

Κιβώτιο

1

Εδώ οι αλλαγές όπως καταλαβαίνετε είναι πιο εκτενείς στην περίπτωση των αυτόματων κιβωτίων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις που να προκαλούνται με την επιλογή του Eco και στα χειροκίνητα κιβώτια.

Στην περίπτωση των αυτόματων το πρώτο που βλέπουμε είναι η αλλαγή σχέσεων προς τα πάνω κατά την επιτάχυνση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το κιβώτιο δηλαδή αλλάζει ταχύτητα σε χαμηλότερο φάσμα στροφών ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Άλλη αλλαγή είναι η πιο νωχελική αλλαγή των σχέσεων σε αντίθεση με προγράμματα όπως το Sport. Επίσης βλέπουμε την τάση πολλών μοντέλων να μπαίνουν σε λειτουργία “coasting” όταν κινούνται με χαμηλό φορτίο. Αυτό σε αυτοκίνητα με DSG κιβώτιο για παράδειγμα μεταφράζεται στην επιλογή της νεκράς ώστε να πέσουν οι στροφές, έως ότου ξαναπατηθεί το γκάζι.

Κάτι τέτοιο μπορεί να παρατηρηθεί και στα χειροκίνητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας τεχνολογίας βρίσκουμε σε μοντέλα των Hyundai-Kia που χρησιμοποιούν χειροκίνητο κιβώτιο και φέρουν ήπια υβριδική τεχνολογία. Εκεί μπορεί ακόμη και να σβήσει το μοτέρ, ενώ κινούμαστε κανονικά στον αυτοκινητόδρομο και να ξαναπάρει μόλις αγγίξουμε το γκάζι, χωρίς να χρειαστεί να βγάλουμε την επιλεγμένη ταχύτητα από το κιβώτιο.

Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει το κουμπί Eco;

Οι αλλαγές που μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πλήκτρο είναι αμέτρητες αλλά πάμε να δούμε μερικές από τις πιο συχνές:

  • Αλλαγή στη λειτουργία ενός full ή plug-in hybrid μοντέλου, με ξεκάθαρη προτίμηση στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση.
  • Αλλαγή του χρώματος ή και ολόκληρου του πίνακα οργάνων εάν είναι ψηφιακός.
  • Αλλαγή του εσωτερικού φωτισμού.
  • Μείωση στον ήχο που μπορεί να παράγει η εξάτμιση, λόγω της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας.
  • Μείωση της απόδοσης ή ακόμη και απενεργοποίηση του κλιματισμού.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...