Οδηγός έκανε μήνυση στη Mazda και ζητάει 5 εκατ. - Δείτε τον λόγο

Μπορεί ένας λάθος χειρισμός να σου αποφέρει αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων; Αυτή η υπόθεση θα το κρίνει.

  • -
  • -

Ένας κάτοικος της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, αγόρασε ένα Mazda CX-50 τον περασμένο Μάιο, αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν η κόρη του ενεπλάκη σε ατύχημα με το αυτοκίνητο. Ξαφνικά ο ιδιοκτήτης βρέθηκε να μηνύει την ιαπωνική μάρκα ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει ένα εμφανές ελάττωμα στο όχημα. Ποιο είναι αυτό το σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας;

1

Φαίνεται πως η οδηγία "Πατήστε το φρένο για να ξεκινήσετε το όχημα" είναι υπερβολικά ασαφής. Ο ενάγων πιστεύει ότι δεν παρέχει αρκετή σαφήνεια, γι' αυτό ελπίζει ότι και άλλοι οδηγοί θα ενωθούν στην ομαδική αγωγή του ενάντια σε αυτή την "επικίνδυνη κατάσταση".

Το περιστατικό με την κόρη του συνέβη περίπου δύο εβδομάδες μετά την αγορά του αυτοκινήτου. Παρά τις συμβουλές του πατέρα της για τον χειρισμό του οχήματος, φαίνεται πως παρερμήνευσε τις οδηγίες. Ανεξάρτητα αν ήταν απλή σύγχυση ή ένα ανθρώπινο λάθος, η ευθύνη φαίνεται να αποδίδεται παντού, εκτός από την ίδια την κόρη.

1

Ένα σημείο της αγωγής αναφέρει: "Πάτησε το κουμπί Start-Stop. Στη συνέχεια, η οθόνη την ενημέρωσε: ‘Πατήστε το φρένο για να ξεκινήσετε το όχημα’. Έπειτα, πάτησε το φρένο και έβαλε το όχημα από το Park στο Drive. Το αυτοκίνητο άρχισε αμέσως να κυλάει προς τα πίσω. Προσπάθησε να το ελέγξει, συμπεριλαμβανομένου του να πατήσει τα φρένα, αλλά τόσο αυτά όσο και η υδραυλική υποβοήθηση τιμονιού δεν ανταποκρίνονταν."

Τι έκανε τότε; Βγήκε από το αυτοκίνητο και το άφησε να κυλήσει πάνω σε ένα δέντρο. Φυσικά, γι' αυτό φταίει η Mazda, σωστά; Σημειώστε ότι η αγωγή αναφέρει συγκεκριμένα τα "υδραυλικά φρένα και την υδραυλική υποβοήθηση τιμονιού". Αυτό δείχνει ότι τα φρένα και το τιμόνι λειτουργούσαν μεν, αλλά όχι με την υδραυλική υποβοήθηση.

Λάθος του οδηγού ή κατασκευαστικό;

Σύμφωνα με την αγωγή, η κόρη ίσως δεν είχε αρκετή δύναμη για να πατήσει το φρένο χωρίς την υδραυλική υποβοήθηση ή δεν μπορούσε να στρίψει το τιμόνι χωρίς υποβοήθηση. Αγνόησε το γεγονός ότι δεν άκουσε τον κινητήρα να ξεκινάει; Είναι πιθανόν να μην μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες, ο αντιπρόσωπος και η Mazda North America δήλωσαν ότι το όχημα λειτουργούσε όπως έπρεπε.

Δείτε ακόμη: Τρακάρισμα από πίσω - Ποιος φταίει και τι πληρώνει η ασφαλιστική;

Ο ενάγων επιθυμεί η μάρκα να χρησιμοποιεί πιο σαφείς οδηγίες στο όχημα για να ενημερώνει τον οδηγό αν λειτουργούν μόνο τα ηλεκτρικά, αν το όχημα βρίσκεται σε φάση εκκίνησης ή αν λειτουργεί. Η αγωγή καλύπτει όλα τα μοντέλα της Mazda με σύστημα εκκίνησης με κουμπί που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2017. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αγωγή αναφέρει πως ο υπεύθυνος εξυπηρέτησης στο συνεργείο είπε πως όταν δουλεύουν μόνο τα ηλεκτρικά του οχήματος, η ίδια λειτουργία στην οποία βρισκόταν και η οδηγός, είναι "αδύνατο" να σταματήσει το αυτοκίνητο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...