To αφεντικό μεγάλης εταιρείας τρελάθηκε με τους Κινέζους – Θα μας εξαφανίσουν…

Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φίρμας περιέγραψε με ωμό τρόπο όλα όσα είδε δια ζώσης στην Κίνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους Δυτικούς κατασκευαστές.

  • -
  • -

Ο διευθύνων σύμβουλους της Ford, Jim Farley, συμμετείχε σε μια κινέζικη δοκιμή εξέλιξης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και περιέγραψε κατά την επιστροφή του στις Η.Π.Α όλα όσα αντίκρισε δια ζώσης, υπογραμμίζοντας «πως οι Κινέζοι είναι πλέον πολύ πιο μπροστά από εμάς».

Απειλείται η ύπαρξη μας

Το αφεντικό της Ford βρέθηκε στις κινέζικες εγκαταστάσεις της Changan (έχει συνεργασία με τη Ford) και οδήγησε ένα από τα πρωτότυπα ηλεκτρικά SUV της φίρμας. Όταν τελείωσε με την «ξενάγηση» και το σύντομο test drive, φανερά εντυπωσιασμένος από όλα όσα είδε και βίωσε, δήλωσε στον στενό του συνεργάτη και CFO της Ford, John Lawler ότι πλέον οι Κινέζοι απειλούν ακόμα και με αφανισμό τους Δυτικούς κατασκευαστές.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, κανένας σχεδόν «ειδικός» του χώρου δε μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα ακολουθούσε από τους Κινέζους κατασκευαστές. Η ηλεκτροκίνηση όμως άλλαξε μια για πάντα τα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή, όπως αποκάλυψε ο Jim Farley, πολλές κινεζικές εταιρείες δημιουργούν ορισμένα από τα πιο συναρπαστικά και τεχνολογικά προηγμένα EV της αγοράς. Μερικά δε από αυτά, είναι τόσο μπροστά από την εποχή τους που είναι πρακτικά αδύνατο κάποιος Δυτικός κατασκευαστής να τα κοντράρει!

H Wall Street Journal μάλιστα υποστηρίζει ότι ο Farley επικοινώνησε αμέσως με τον John Thornton, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ford και πρώην ανώτατου στελέχους της Goldman Sachs, για να τον ενημερώσει για το πόσο σοκαρισμένος είναι με όλα όσα είδε να συμβαίνουν στην Κίνα.  

Οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα ενδεχομένως για ένα μικρό διάστημα να βοηθήσουν κάπως τη Ford αλλά και λοιπούς Δυτικούς κατασκευαστές, ώστε να προετοιμαστούν για το τσουνάμι που έρχεται εξ Ανατολής. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το μέτρο μοιάζει ως παυσίπονο στον ετοιμοθάνατο.

Η Ford για παράδειγμα στις αρχές Ιουλίου, είχε δηλώσει ότι θα λανσάρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας «μαξ» 25.000 δολαρίων μέχρι τις αρχές του 2027. Αυτό το μικρότερο και πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο προοριζόταν για να κοντράρει τις ανταγωνιστικές προτάσεις από Κίνα μεριά, φέρνοντας συγχρόνως και ζεστό χρήμα στα ταμεία της Ford.

Παρότι η εξέλιξη του μοντέλου θεωρητικά, προχωρά κανονικά, πριν από μερικές ημέρες η αμερικανική φίρμα έκανε γνωστό ότι πατάει φρένο στο πλάνο της για μια πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στρέφεται εκ νέου στην υβριδική τεχνολογία.

Δείτε ακόμη: Στην Ελλάδα τo SUV της Ford με τα 627 km αυτονομίας

Μέσα στον Αύγουστο, η Ford εγκατέλειψε τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό μεγάλο 6θεσιο ηλεκτρικό SUV που θα κυλούσε κανονικά στην παραγωγή το 2025, ενώ έβαλε στον πάγο κι ένα ακόμη ηλεκτρικό πρότζεκτ, ενός μεγάλου ηλεκτρικού pick up, που υπό νορμάλ συνθήκες θα κυκλοφορούσε και αυτό μέσα στο 2027.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...