Tα όρια ταχύτητας στην Ευρώπη - Οι 3 χώρες που ξεπερνάνε την Ελλάδα

Η πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών έχει κοινά όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, τρεις χώρες ξεφεύγουν του κανόνα...

  • -
  • -

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο το ταχύμετρο στο πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων μας «πάει» πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας; Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Για την ακρίβεια, περιλαμβάνει δύο μόλις λέξεις: ατομική ελευθερία. Ένα δικαίωμα που ακόμα τουλάχιστον στο χώρο της αυτοκίνησης εξακολουθεί να ισχύει…

Κοινός παρονομαστής, τα 130 Km/h

Προφανώς, τα όρια ταχύτητας υπάρχουν και ισχύουν, για λόγους ασφάλειας. Τόσο σε αστικό ιστό όσο και στους αυτοκινητοδρόμους. Ωστόσο, διαφέρουν σε κάθε μέρος του κόσμου.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα υπάρχουν διαφορές ακόμα και ανά πολιτεία (από 97 έως 121 km/h). Στην Ιαπωνία είναι έως 100 km/h, ενώ στην Ευρώπη, στην πλειονότητα, το όριο δεν υπερβαίνει τα 130 km/h στις περισσότερες χώρες.

Ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος βέβαια στον κόσμο που στα δύο τρίτα του δεν έχει όριο ταχύτητας, βρίσκεται στη Γερμανία και ονομάζεται Autobahn. Με αποτέλεσμα, να αποτελεί και πόλο έλξης για πολλούς «αυτοκινητόφιλους» που σπεύδουν στο δίκτυο του για να απολαύσουν την οδήγηση έξω ή καλύτερα, δίχως όρια ταχύτητας!

Στην Ευρώπη, τα όρια ταχύτητας, χωρίζονται κατά βάση σε τέσσερις κατηγορίες: στους αυτοκινητοδρόμους, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σε επαρχιακό δίκτυο και μέσα στην πόλη. Όλες οι χώρες που βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους, έχουν ανώτατο όριο ταχύτητας εντός αστικού ιστού τα 50 km/h, εκτός κι αν η τοπική σήμανση ορίζει άλλο όριο (πχ. Τα 30 km/h).

Σε γενικές γραμμές, το ίδιο ισχύει και για τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους. Όλες σχεδόν οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα βάζουν όριο τα 130 km/h, εκτός, από τη Βουλγαρία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν ανεβάσει ελαφρώς τον πήχη, στα 140 km/h (και στην Τουρκία ισχύει το ίδιο όριο).

Από κει και πέρα, στο επαρχιακό δίκτυο τα όρια κυμαίνονται από 80 έως 100 km/h ανάλογα με τη χώρα, ενώ στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, αρκετές χώρες έχουν ως ανώτατο όριο τα 90 km/h, πολλές τα 100-120 km/h και μόνο στη Ρουμανία το όριο ανέρχεται στα 130 km/h (το ίδιο με των αυτοκινητοδρόμων).

limits

Τα τελευταία χρόνια πάντως, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να μειωθούν περαιτέρω τα όρια ταχύτητας όχι μόνο εντός αστικού ιστού αλλά κυρίως στους αυτοκινητοδρόμους γιατί όπως υποστηρίζουν δε θα μειωθούν μονάχα τα τροχαία ατυχήματα, αλλά θα περιοριστούν σημαντικά οι εκπομπές CO2, που υπολογίζονται σε πάνω από δύο εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Δείτε ακόμη: Όλα τα Όρια Ταχύτητας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με μελέτες, μια μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 km/h αντιστοιχεί σε 430.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ οι Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις θα εξοικονομούσαν, 380.000 βαρέλια λιγότερα ημερησίως.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...