Peugeot 408 Hybrid: Απροκάλυπτα γοητευτικό…

Το σαγηνευτικό Peugeot 408 εξιτάρει τις αισθήσεις και διατηρεί δεσμούς άρρηκτα συνδεδεμένους με την υβριδική τεχνολογία.

  • -
  • -

Συνήθως, η καινοτομία εκφράζεται μέσα από την αποκάλυψη σύγχρονων τεχνολογιών ή μηχανικών μερών. Στην περίπτωση της Peugeot, οι Γάλλοι έκαναν επανάσταση όσον αφορά τη σχεδίαση του αμαξώματος, με τη νεότερη φιλοσοφία της μάρκας να αποτελεί μία δήλωση για τη φαντασία που την διακατέχει σήμερα. Το νέο 408 είναι μία δήλωση της ευρηματικότητας των Γάλλων, αποδεικνύοντας ότι η τόλμη και το όραμα μπορούν να μετουσιωθούν σε μία δημιουργία που προκαλεί τις αισθήσεις. Ένα στιλάτο φουτουριστικό μοντέλο με έντονο premium χαρακτήρα, αλλά και υψηλό οικολογικό φρόνημα, κάνοντας χρήση αποκλειστικά υβριδικών συνόλων.

Μία κατηγορία μόνο του…

Είναι αδύνατο να το χαρακτηρίσεις με μία λέξη ή να του βάλεις ταμπέλα. Με το νέο 408 οι Γάλλοι σχεδιαστές τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά. Με κύριο χαρακτηριστικό το στοιχείο της διαφορετικότητας κατάφεραν να παντρέψουν στοιχεία από κάθε κατηγορία σε ένα αμάξωμα. Διακρίνεις ότι είναι crossover, ενώ δεν λείπουν λεπτομέρειες που θυμίζουν hatchback, με τα κουπέ χαρακτηριστικά να είναι εμφανή στο στιλάτο πίσω μέρος. Το 408 δεν μοιάζει με κανένα άλλο μοντέλο της αγοράς και καταφέρνει να είναι πρωτοποριακό εν έτη 2024!

Το χαρακτηριστικό εμπρός μέρος με τα φώτα ημέρας σε στιλ «χαυλιοδόντων» που έχει υιοθετήσει σήμερα η Peugeot μαρτυρούν την ταυτότητα του, αν και τα λεπτά φωτιστικά σώματα είναι χαρακτηριστικά και τα συναντάμε μόνο στο 408. Κατά μήκος του αμαξώματος, οι ακμές κυριαρχούν έναντι των καμπυλών, με τη συνύπαρξη τους να δένει αρμονικά. Το μεγάλο πλάτος, οι «πρησμένοι» θόλοι που φιλοξενούν τους τροχούς των 19 ιντσών και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, είναι στοιχεία που αναδεικνύουν την περιπετειώδη πλευρά του χαρακτήρα του.

Η εικόνα του γίνεται ακόμα πιο τολμηρή όταν το μάτι πέσει στο πίσω μέρος. Η κλίση της οροφής σε συνδυασμό με τα μικρότερα πίσω παράθυρα προσδίδουν την κουπέ αισθητική, παραπέμποντας σε fastback. Το σφηνοειδές του σχήμα δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης του δυναμισμού που το διακατέχει, με το σχήμα του να έχει σχεδιαστεί με λεπτομέρεια προσφέροντας τη βέλτιστη αεροδυναμική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία των δύο μικρών στοιχείων στην 5η πόρτα που βελτιστοποιεί τη ροή του αέρα. Και το μυστικό της επιτυχίας είναι πως όλα τα παραπάνω του προσδίδουν μία φινέτσα και ένα στιλ που παραπέμπει ξεκάθαρα σε μία premium κατασκευή

Δυναμισμός στην υβριδική εποχή

Το εντυπωσιακό αμάξωμα επιβάλλεται να συνδυάζεται με μηχανικά μέρη που υποστηρίζουν το δυναμισμό που το διακρίνει. Η Peugeot διατηρεί υψηλό οικολογικό φρόνημα εξηλεκτρίζοντας τη γκάμα των μοντέλων της. Το 408 συνδυάζεται αποκλειστικά με κινητήρια σύνολα που κάνουν χρήση υβριδικής τεχνολογίας! Στη βάση της γκάμας συναντάμε τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1,2 λίτρων τεχνολογίας PureTech που λειτουργεί σε κύκλο Miller και διαθέτει τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας και ενισχύεται με την παρουσία ενός υβριδικού συστήματος 48V, ενώ συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων e-DCS6. Οι 29 ίπποι και τα 55 Nm του ηλεκτροκινητήρα ενισχύουν το θερμικό μοτέρ, με τη συνδυαστική του ισχύ να αγγίζει τους 136 ίππους και η ροπή τα 230 Nm. Το υβριδικό σύστημα επιτρέπει στο 408 να κινείται σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50% με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη, στοιχείο που συνεπάγεται και μηδενική κατανάλωση σε αυτές τις συνθήκες! Με αυτό τον τρόπο, το 408 καταναλώνει μόλις 5,1 lt/100 km, ενώ με εκπομπές ρύπων της τάξεως των 115 gr/km απαλλάσσεται και από την καταβολή τελών κυκλοφορίας. Το ασυναγώνιστο πακέτο του 408 Hybrid ολοκληρώνεται από το κόστος κτήσης... Με τιμή που ξεκινάει από τα 34.900 € αποτελεί μία πλήρης και άκρως ανταγωνιστική πρόταση στην κατηγορία, προσφέροντας στοιχεία που είναι αδύνατο να βρεις σε ένα τόσο ελκυστικό και θελκτικό αμάξωμα

Με δεδομένο ότι η Peugeot συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους της plug-in Hybrid τεχνολογίας, το 408 είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις απόδοσης 180 και 225 ίππων. Και στις δύο περιπτώσεις το γαλλικό fastback-coupe εκτοξεύει το δείκτη αποδοτικότητας, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις και αντίστοιχες τιμές κατανάλωσης. Κοινός παρονομαστής είναι ο 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1.600 cc, που με την αρωγή ενός ηλεκτροκινητήρα και μίας μπαταρίας 12,4 kWh μπορεί να καλύψει απόσταση έως και 72 km, αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας! Με μέση κατανάλωση κοντά στα 1,2 lt/100 km και 26 gr/km εκπομπών ρύπων, αλλά και επιτάχυνση για το 0-100 km/h σε 8,1 sec και 7,9 sec, είναι εμφανές πως πρόκειται για ένα μοναδικό συνδυασμό οικονομίας και επιδόσεων. Μάλιστα, οι εταιρικοί χρήστες έχουν ακόμα ένα λόγο να στραφούν στις εκδόσεις που κάνουν χρήση της plug-in τεχνολογίας, αφού με λιανική τιμή προ φόρων κάτω από τα 40.000 € για όλες τις εκδόσεις, το 408 έχει μηδενικό φόρο εταιρικής χρήσης!  

Απαράμιλλη πολυτέλεια…

Η Peugeot έχει δημιουργήσει τη δική της σχεδιαστική ταυτότητα, την οποία είναι αδύνατο να αντιγράψει κανείς. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της καμπίνας των επιβατών, με το 408 να ξεχωρίζει με τη φουτουριστική και premium αισθητική του. Οι καθαρές γραμμές και η μίνιμαλ αισθητική είναι εμφανής, αλλά με ένα ιδιαίτερα μοντέρνο στιλ. Αυτό αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο από το απόλυτα ψηφιακό περιβάλλον. Είναι το i-cockpit με τον τρισδιάστατο πίνακα οργάνων σε διάσταση 10 ιντσών, αλλά και η οθόνη αφής σε ίδια διάσταση που χαρίζουν στο στιλάτο εσωτερικό την digital αισθητική. Ακόμα πιο εντυπωσιακή, αλλά και πρακτική, είναι η παρουσία του i-toggle στο κάτω μέρος της οθόνης, με τα κουμπιά αφής να έχουν ρόλο συντομεύσεων για το σύστημα πολυμέσων, ολοκληρώνοντας την εικόνα του εσωτερικού.

Βέβαια, η καμπίνα του 408 δεν είναι μόνο premium και κορυφαία ποιοτικά, αλλά και εξαιρετικά ευρύχωρη! Δεν είναι τυχαίο, ότι το μεταξόνιο είναι ελάχιστα μικρότερο από το αντίστοιχο του 5008, στοιχείο που φανερώσει τις μοναδικές χωροταξικές του δυνατότητες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πίσω επιβάτες έχουν 188 mm διαθέσιμα για τα γόνατα τους, τα οποία και είναι τα περισσότερα που συναντάμε σε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της Peugeot! Επιπλέον, τα 536 lt για το χώρο αποσκευών του επιτρέπουν να… «κλείνει» το μάτι σε παραδοσιακά οικογενειακά μοντέλα, τη στιγμή που μία σειρά από έξυπνες λύσεις προσθέτουν 33 lt αποθήκευσης.

Έμπνευση!

Αυτό το στοιχείο κυρίευσε τους ανθρώπους της Peugeot όταν σχεδίασαν το νέο 408, ένα θελκτικό μοντέλο χωρίς αντίπαλο. Μία φρέσκια και διαφορετική πρόταση ανάμεσα στα αμέτρητα crossover που κυκλοφορούν σήμερα και ένα SUV που καταφέρνει να γοητεύει σε κάθε του πέρασμα. Κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ επιπλέον η υβριδική του υπόσταση, του επιτρέπει να διαθέτει κορυφαίο δείκτη αποδοτικότητας. Μπες τώρα στο επίσημο site της Peugeot, μάθε περισσότερα για το νέο θελκτικό 408 και διαμόρφωσε το σύμφωνα με τις επιθυμίες σου! Και αν βρεις την ευκαιρία να το δεις από κοντά σε έναν από τους επίσημους αντιπροσώπους της Peugeot να είσαι σίγουρος ότι θα σε γοητεύσει…  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...