Ηλεκτρικό πατίνι σε πεζοδρόμιο – Επιτρέπεται να παρκάρει ή έχει πρόστιμο;

Τα πατίνια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυξάνονται συνέχεια σε αριθμό, ενώ πολλές φορές παρκάρουν πάνω σε κάποιο πεζοδρόμιο. Είναι νόμιμο ή όχι; Τι λέει ο ΚΟΚ;

  • -
  • -

Στην Ελλάδα πλέον είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να κυκλοφορούν με ηλεκτρικό πατίνι μέσα στους δρόμους των πόλεων, καθώς πρόκειται για όχημα που προσφέρει πολύ μεγάλη ευελιξία, μαζί με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μετακίνησης.

Φυσικά τα πατίνια κάποια στιγμή πρέπει να παρκάρουν, με τους χρήστες τους να επιλέγουν συχνά να τα αφήσουν σε κάποιο πεζοδρόμιο, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να τα προφυλάξουν από ενδεχόμενη κλοπή ή επαφή με κάποιο όχημα που χρησιμοποιεί τον δρόμο.

ilektriko-patini-parkarisma-plateia-platia

Υπάρχει πρόβλημα αν παρκάρει ένα πατίνι σε πεζοδρόμιο;

Τα περισσότερα πεζοδρόμια στις πόλεις της Ελλάδας είναι μικρά, σε βαθμό που πολλές φορές είναι δύσκολο ακόμα και για έναν πεζό να περπατήσει σε αυτά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες ή παιδικά καρότσια.

Δείτε ακόμα: Πατίνι κάνει προσπέραση στα λιμανάκια με...χίλια [video]

Αυτό σημαίνει πως αν παρκάρει ένα πατίνι πάνω σε πεζοδρόμιο είναι πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα καθώς ο ήδη μικρός χώρος θα γίνει ακόμα μικρότερος, αυξάνοντας τις δυσκολίες για όλους τους χρήστες του πεζοδρομίου. Ωστόσο, επιτρέπει ο νόμος κάτι τέτοιο ή όχι;

ilektriko-patini-parkarisma-pezodromio

Είναι νόμιμο να παρκάρει ένα πατίνι σε πεζοδρόμιο;

Μπορεί ένα πατίνι που παρκάρει σε πεζοδρόμιο να δημιουργεί (πιθανά) προβλήματα, όμως το βασικό ερώτημα για κάθε χρήστη e-scooter είναι ένα. Επιτρέπει ο νόμος σε ένα ηλεκτρικό πατίνι να παρκάρει πάνω σε πεζοδρόμιο;

Η απάντηση είναι απλή. Ναι επιτρέπεται ένα πατίνι να παρκάρει πάνω σε πεζοδρόμιο. Τα ηλεκτρικά πατίνια, όσον αφορά το νόμο ανήκουν στην κατηγορία των Ε.Π.Η.Ο. Ο ΚΟΚ έχει ένα κομμάτι ειδικά αφιερωμένο στα σημεία που απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των Ε.Π.Η.Ο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8be69ab01725f5085582ee2b1a530a39.jpg

Σε αυτό το κομμάτι του ΚΟΚ δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο οποίο να αναφέρεται ότι το ηλεκτρικό πατίνι δεν μπορεί να παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Κατά συνέπεια, η πράξη αυτή επιτρέπεται, από τη στιγμή που δεν απαγορεύεται.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...