Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιοι δεν θέλουν το υδρογόνο της Toyota; – Μόνο ηλεκτρικά με μπαταρία

120 επιστήμονες από πολύ μεγάλα ιδρύματα ζητάνε από την Γαλλία και το Παρίσι να διώξει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Mirai, το αυτοκίνητο τηςToyota που κινείται με υδρογόνο, καθώς περνάει λάθος μήνυμα.

  • -
  • -

Ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων, μηχανικών και ακαδημαϊκών - συνολικά 120 άτομα - έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή ζητώντας από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού να απορρίψουν το Toyota Mirai ως το επίσημο όχημα των Αγώνων. Σύμφωνα με την επιστολή, το αυτοκίνητο που λειτουργεί με υδρογόνο υπονομεύει τις «πράσινες» διαπιστεύσεις της διοργάνωσης.

Τα αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο δεν εκπέμπουν καθόλου άνθρακα από την εξάτμιση τους, αλλά το 96% του υδρογόνου παγκοσμίως παράγεται από ορυκτά καύσιμα όπως το μεθάνιο. Αυτό καθιστά τα περισσότερα αυτοκίνητα που λειτουργούν με υδρογόνο πολύ πιο ρυπογόνα από τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (EVs), και μόλις ελάχιστα πιο καθαρά από τα παραδοσιακά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6425a4472575392f22e97125fed9be41.jpg

Τα αυτοκίνητα που θα φέρει η Toyota στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι

Η Toyota θα προμηθεύσει τον επίσημο στόλο των Αγώνων, ο οποίος περιλαμβάνει 500 Mirai και 10 λεωφορεία που λειτουργούν με υδρογόνο, καθώς και 1.150 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, για τη μεταφορά των αθλητών. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει υδρογόνο παραγόμενο από νερό και οργανική ύλη, που δημιουργείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δείτε ακόμα: Υδρογόνο: 14 φορές πιο ακριβό από τα ηλεκτρικά – 31 ευρώ ανά 100 km!

Ωστόσο, οι συγγραφείς της επιστολής εξακολουθούν να αντιτίθενται στην προώθηση του αυτοκινήτου, διότι στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές που αγοράζουν το Mirai θα το τροφοδοτούν σχεδόν σίγουρα με υδρογόνο που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα τα οποία συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7340a8a3b2e424521db1c67b2ddc0097.jpg

Οι ανησυχίες των επιστημόνων για τα αυτοκίνητα υδρογόνου της Toyota

«Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι η προώθηση ενός αυτοκινήτου υδρογόνου από την Toyota είναι επιστημονικά ασύμβατη με τον στόχο της μηδενικής εκπομπής και θα βλάψει τη φήμη των Αγώνων του 2024», γράφουν οι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιστήμονες και μηχανικοί από τα Πανεπιστήμια του Cambridge, της Οξφόρδης και του Κολοράντο.

«Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία, και σας προτρέπουμε να απαιτήσετε από την Toyota να αντικαταστήσει το Mirai με ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία ως το επίσημο όχημα των Αγώνων».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3389b06dc18eb1ffc3500305706c6402.jpg

Το Παρίσι θέλει να κάνει τους «πιο πράσινους» Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού επιδιώκουν να φιλοξενήσουν τους «πιο πράσινους Αγώνες στην ιστορία», ελπίζοντας να μειώσουν στο ήμισυ το αποτύπωμα άνθρακα της μεγάλης αυτής αθλητικής εκδήλωσης, σε σύγκριση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 2010. Για να το πετύχουν, θα προσπαθήσουν να λειτουργήσουν τους Αγώνες εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια.

Η επιστολή είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της κριτικής που δέχεται η Toyota, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων για τη στρατηγική της «πολλαπλών οδών» για την απανθρακοποίηση των οχημάτων της, την οποία οι επικριτές λένε ότι ασχολείται πολύ λίγο με τα ηλεκτρικά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ac027762649bee72121087105413417a.jpg

Η Toyota ασχολείται με τα πάντα – Υβριδικά, ηλεκτρικά, αλλά κυρίως υδρογόνο

Η Toyota, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο, επενδύει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά έχει επικεντρωθεί έντονα στα υβριδικά και τα plug in hybrid. Είναι επίσης ένας από τους λίγους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων που ποντάρουν στα οχήματα υδρογόνου.

«Η μίξη των διαφορετικών τεχνολογιών οχημάτων στον στόλο των Αγώνων αντικατοπτρίζει τη στρατηγική πολλαπλών οδών της Toyota παγκοσμίως, ότι δεν υπάρχει μόνο μία σωστή λύση για διαφορετικές καταστάσεις για την απανθρακοποίηση των μεταφορών, αλλά πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της ενέργειας, την υποδομή και τις ανάγκες των πελατών», δήλωσε η Toyota Motor Europe σε ανακοίνωση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f1f277a23768027c3a43196adad033b6.jpg

Η Toyota πιστεύει στο υδρογόνο

Η δήλωση προσθέτει ότι η Toyota πιστεύει ότι τα αυτοκίνητα υδρογόνου θα έχουν ρόλο στο μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, λέγοντας ότι τα οχήματα υδρογόνου μπορούν γενικά να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς ανεφοδιασμό. Ο ανεφοδιασμός ενός αυτοκινήτου υδρογόνου είναι επίσης επί του παρόντος πολύ ταχύτερος από τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού με μπαταρία, αν και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης για τα τελευταία βελτιώνεται ταχύτατα.

Η Toyota εργάζεται σε έως και 10 διαφορετικές χρήσεις για το υδρογόνο στα οχήματά της. «Αυτές περιλαμβάνουν επιβατικά αυτοκίνητα και βαρέα εμπορικά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία, καθώς η τεχνολογία κυψελών καυσίμου επιτρέπει μεγάλη αυτονομία και γρήγορο ανεφοδιασμό», ανέφερε η δήλωση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ba91e4b5b46890d921c1d7a3d7ee8732.jpg

Το 96% του υδρογόνου παράγεται από ορυκτά καύσιμα, άρα δεν είναι πράσινο

Τα οχήματα υδρογόνου μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δημοφιλή στους καταναλωτές και οι υποδομές για ανεφοδιασμό με υδρογόνο είναι ελάχιστες. Το πράσινο υδρογόνο - που παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια, όπως ο άνεμος και ο ήλιος - δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στους οδηγούς και είναι απίθανο να προσφερθεί σύντομα σε πρατήρια, σύμφωνα με ειδικούς, καθώς το 96%  του υδρογόνου που χρησιμοποιείται σήμερα με οποιονδήποτε τρόπο, παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...