Φορτιστές για φορτηγά - Η Γερμανία θα γεμίσει όλη τη χώρα!

Η Γερμανία θα καλύψει με φορτιστές το 95% των αυτοκινητοδρόμων της και μάλιστα με φορτιστές, για βαρέα οχήματα του κλάδου των μεταφορών!

  • -
  • -

Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε προ ολίγον ημερών, το πράσινο φως, για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου έργου που θα αλλάξει μια για πάντα τον χάρτη των μεταφορών στη χώρα.

Η Γερμανία, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα καλύψει το 95% των αυτοκινητοδρόμων της με ταχυφορτιστές για βαρέα-επαγγελματικά οχήματα. Το Βερολίνο, στοχεύει στην «απελευθέρωση» από τον άνθρακα στον τομέα των μεταφορών έως το 2045, ευελπιστώντας, ότι κάθε επαγγελματικό όχημα που κινείται στη χώρα θα τροφοδοτείται είτε από ηλεκτρική ενέργεια, είτε από υδρογόνο, είτε από συνθετικά καύσιμα (e-fuels).

Οι μεταφορές, η αχίλλειος πτέρνα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μειώθηκαν το 2023 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 70 χρόνων. Ωστόσο, ο τομέας των μεταφορών απέτυχε για πολλοστή φορά να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους.

Η Γερμανία, θέλει διακαώς, έως το 2030 το ένα τρίτο των βαρέων οχημάτων της χώρας να κινείται αλλά και τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όμως, μόλις το 2,1% του εμπορικού στόλου της Γερμανίας… μπαίνει στην πρίζα.

Το έργο «Power to the Road» θα αναπτύξει ένα δίκτυο περισσοτέρων από 350 ταχυφορτιστών, για την ακρίβεια ένα «Megawatt Charging System», σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων της χώρας! Στόχος είναι η κάλυψη να φθάσει σε ποσοστό 95%.

«Στόχος μας είναι να τα φορτηγά να κινούνται μόνο με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δήλωση του την Τετάρτη. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη η χώρα να απορροφήσει περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Οι διαγωνισμοί για την πρώτη τοποθέτηση, 130 Megawatt Chargers, θα ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου όπως επισήμαναν τα Υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών της χώρας.  

«Μια ισχυρή υποδομή φόρτισης θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της αυριανής φιλικής προς το κλίμα κινητικότητας και θα αναπτύξει περαιτέρω τη δυνατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με το δίκτυο ταχείας φόρτισης επαγγελματικών οχημάτων, εγκαινιάζουμε ουσιαστικά ένα έργο μαμούθ», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Βόλκερ Βίσινγκ.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο από τα φορτηγά έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 8,4% από το 1995, καθώς οι κινητήρες έγιναν πιο «πράσινοι», αλλά η αύξηση στις εμπορευματικές μεταφορές εκτόξευσε τις συνολικές εκπομπές CO2 στον κλάδο κατά 21%.

Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν τα περισσότερα νέα βαρέα οχήματα να είναι μηδενικών ρύπων έως το 2040 κάτι που θα ωθήσει και τους κατασκευαστές στην ανάπτυξη νέων καθαρότερων επαγγελματικών οχημάτων στο εγγύς  μέλλον.

Δείτε ακόμα: Έτοιμες οι πρώτες θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών φορτηγών και στην Ελλάδα!

«Αν και τα μεγάλα ηλεκτρικά φορτηγά κοστίζουν 2πλάσια στην κτήση από τα αντίστοιχα ντίζελ, το συνολικό κόστος ανά χιλιόμετρο είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ συγχρόνως, απαιτούν μόλις το ένα τρίτο της ενέργειας και επιπλέον, θα εξαιρούνται και από την πληρωμή διοδίων» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...