BYD: Έτοιμες οι μπαταρίες που φορτίζουν πλήρως σε 10’ – Στην αγορά τέλη του έτους

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών στον κόσμο, η BYD και η CATL, δήλωσαν έτοιμες να ρίξουν στην αγορά άμεσα, μπαταρίες που θα φορτίζουν πλήρως σε 10’!

  • -
  • -

Η BYD και η CATL, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι καθόλα έτοιμες να ρίξουν στην αγορά μια νέα γενιά μπαταριών που θα μπορεί να φορτίζει πλήρως, σε δέκα μόλις λεπτά της ώρας!

Εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης

Η BYD θα κυκλοφορήσει την μπαταρία Blade 2.0 κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η CATL σχεδιάζει επίσης το λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς των μπαταρίας της «Qilin», με παρόμοια προφανώς απόδοση, μέχρι τα τέλη του 2024.

Και οι δύο κολοσσοί χρησιμοποιούν μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου, καθώς όπως υποστηρίζουν, αυτές οι μπαταρίες έχουν πιο μακρά διάρκεια ζωής, περισσότερους κύκλους φόρτισης (άνω των 2.000), είναι πιο ασφαλείς ως προς την ανάφλεξη τους, «αντέχουν» σε υψηλότερες θερμοκρασίες και είναι λιγότερο τοξικές για το περιβάλλον…

Επί του παρόντος, οι καλύτερες κυψέλες LFP παράγονται από την CATL και ονομάζονται Shenxing. Υποστηρίζουν φόρτιση 5C, που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορούν να ανακτήσουν την ενέργεια τους από το 10 έως το 80% σε περίπου 12’.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί αυτήν την μπαταρία (Shenxing) είναι το Zeekr 001, το οποίο χρειάζεται μόλις 11,5’ για να φορτιστεί από το 10% στο 80%. Ο άλλος κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών, η BYD, είναι λιγότερο προηγμένη σε αυτό το θέμα, με την μπαταρία Blade να φορτίζει στους 4C. Χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να φορτίσει από το 10 έως το 80% της χωρητικότητας της, κάτι πάντως, που εξακολουθεί να είναι ένα αξιοσέβαστο επίτευγμα.

Η CATL κυκλοφόρησε την μπαταρία Shenxing με δυνατότητα 5C μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο και αυτό ίσως να εξηγεί το γεγονός γιατί η κινεζική φίρμα θα κυκλοφορήσει τη νέα γενιά μπαταριών της (6C) προς το τέλος του 2024.

Η BYD φαίνεται να είναι λίγο πίσω από την CATL, με τις καλύτερες μπαταρίες της οικογένειας Blade να φορτίζονται στους 4C. Ωστόσο, κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία ακολουθεί διαφορετική στρατηγική.

Η BYD παραδοσιακά κάνει ανακοινώσεις μόνο αφού βεβαιωθεί πλήρως, ότι η τεχνολογία της είναι έτοιμη για παραγωγή. Αυτό δίνει μάλλον μεγαλύτερη αξιοπιστία στις εξαγγελίες που έκανε ότι θα έχει έτοιμες τις μπαταρίες 6C τους επόμενους μήνες.

Ναι μεν αλλά…

Παρόλο που όπως όλα μαρτυρούν σύντομα θα έχουμε μπαταρίες ικανές για εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς φόρτισης, δεν σημαίνει κιόλας, ότι υπάρχει η υποδομή να υποστηρίξει αυτές τις μπαταρίες!

Δείτε ακόμα: Που βρίσκονται οι ταχύτεροι φορτιστές στην Ελλάδα

Μια μπαταρία 6C με χωρητικότητα 100 kWh για παράδειγμα, θα απαιτούσε φορτιστές ικανούς να προσφέρουν «ισχύ» πάνω από 650 kW! Τον Φεβρουάριο, η Huawei ανακοίνωσε ότι ο πιο ισχυρός DC φορτιστής της, μπορεί να αποδώσει έως και 600 kW ισχύος. Προς ώρας πάντως οι ισχυρότεροι DC φορτιστές που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι 360 kW, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου συναντά κανείς και 400 ή και 500 kW…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...