Ελλάδα: Ξεκινούν τα ηλεκτρονικά μπλόκα - Τέλος τα ανασφάλιστα ΙΧ και έλεγχοι για ΚΤΕΟ

Όσοι έχουν ανασφάλιστο όχημα ή δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, πλέον είναι αδύνατο να ξεφύγουν από την ηλεκτρονική «δαγκάνα» του νόμου…

  • -
  • -

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σκανάρισμα των αυτοκινήτων στους δρόμους και βαρύτατα πρόστιμα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τη θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων στην Ελλάδα με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα, δεν έχουν προχωρήσει στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Το νομοσχέδιο αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858.

Στο παιχνίδι η ΑΑΔΕ αλλά και οι παραχωρησιούχοι

Όπως όλα δείχνουν από το Σεπτέμβριο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα έχει έτοιμη την ψηφιακή εφαρμογή που θα σκανάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, προκειμένου να εντοπιστούν όλα όσα κυκλοφορούν στους δρόμους ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Το εν λόγω λογισμικό θα είναι εγκατεστημένο σε tablet γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη τη χρήση του, καθώς όποιος εφοριακός ή το αρμόδιο προσωπικό που θα αναλάβει τους ελέγχους, θα είναι σε θέση να τσεκάρει ανά πάσα ώρα και στιγμή κάθε αυτοκίνητο που βρίσκεται στο δρόμο.

Θα στηθούν ωστόσο και «μπλόκα» σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, απ’ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα, ενώ και οι παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων, θα δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στην ΑΑΔΕ για τους οδηγούς εκείνους που κυκλοφορούν παράνομα, τα αυτοκίνητά τους.

Πρόστιμα φωτιά έως 30.000 ευρώ

Τα δε πρόστιμα, όταν ένα αυτοκίνητο εντοπίζεται να είναι σε ακινησία αλλά παρόλα αυτά κυκλοφορεί «ελεύθερο», θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, εφόσον ο παραβάτης εντοπιστεί εκ νέου εντός τριετίας να κινεί το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία, το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα φθάνει στις 30.000 ευρώ με τον οδηγό να χάνει το δίπλωμα του. Πλέον, τα πρόστιμα που κόβονται θα αποστέλλονται ψηφιακά στους ιδιοκτήτες με email και μέσω TAXIS.

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης
  • 500 ευρώ για επιβατηγά Ι.Χ και άλλα οχήματα
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Εάν τώρα, διαπιστωθεί παράβαση στην αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας υιοθετείται το κλιμακωτό πρόστιμο, που έχει ως εξής:

  • 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής
  • 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο
  • 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου

Δείτε ακόμα: Πώς βλέπω στο gov.gr πότε λήγει η προθεσμία για το ΚΤΕΟ

Σε ότι αφορά τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότερα από 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, το πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου τιμωρείται με 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί στο 1/8 (50 ευρώ) εφόσον προσκομιστεί ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου εντός 10 ημερών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...