Το πρώτο τιμόνι με ψηφιακή οθόνη και αερόσακο - Ποιος κολοσσός το έφτιαξε

Η νέα τεχνολογία αερόσακων της ZF, «χωρά» πίσω από μια ψηφιακή οθόνη στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Τόσο απλά…

  • -
  • -

Οι κατασκευαστές διψούν για τεχνολογία. Και ειδικά για ότι έχει να κάνει με οθόνες. Ψηφιακές οθόνες για την ακρίβεια. Τις οποίες πλέον τοποθετούν… παντού. Παρά τις «αντιδράσεις» μεγάλης μερίδας του αγοραστικού κοινού και διεθνών οργανισμών που θέτουν θέματα και δικαίως, ασφαλείας.

Βλέπετε, όλο αυτό το ψηφιακό περιβάλλον με τις τεράστιες ομολογουμένως δυνατότητες που προσφέρει, αποσπά την προσοχή του οδηγού. Που σημαίνει ότι κινδυνεύει κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου που προσπαθεί να χειριστεί το ψηφιακό αυτό περιβάλλον. Τόσο ο ίδιος όσο και όλοι όσοι μοιράζονται το οδικό δίκτυο μαζί του.

Η ZF πρωτοπορεί     

Το ZF Group πιστεύει όμως ότι τόσο οι καταναλωτές όσο κυρίως οι κατασκευαστές, δεν πρόκειται να αποχωριστούν πλέον αυτό το προηγμένο τεχνολογικό περιβάλλον. Μπορούν όμως να το διαμορφώσουν σε πιο ασφαλή πρότυπα.

Η ZF δημιούργησε λοιπόν ένα τιμόνι, το οποίο ενσωματώνει μια ψηφιακή οθόνη, η οποία προσφέρει μια «ζώνη» πληροφοριών στον οδηγό της, με όλες εκείνες τις ενημερώσεις που χρειάζεται για τον έλεγχο του αυτοκινήτου του. Εάν σας θυμίζει το τιμόνι από τα μονοθέσια της F1 έχετε απόλυτο δίκιο, διότι από εκεί εμπνεύστηκε και η ZF.

Μάλιστα, όπως συμβαίνει και στο τιμόνι των μονοθεσιών της F1 έτσι και σε αυτό της ZF υπάρχουν και φυσικοί διακόπτες. Και το καλύτερο; Το εν λόγω τιμόνι κρύβει στα ενδότερα του, πίσω βασικά από την ψηφιακή οθόνη, και έναν αερόσακο! Κάτι που φυσικά, δεν έχουν τα τιμόνια των F1 cars…

Υπεύθυνο για τη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού συστήματος είναι το τμήμα LIFETEC, που ανήκει προφανώς στον όμιλο ZF. Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι το συγκεκριμένο τιμόνι, με την ψηφιακή οθόνη και τον ενσωματωμένο αερόσακο μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του εκάστοτε κατασκευή. Τόσο σε επίπεδο ντιζάιν όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας οθονών.

Ο όμιλος ZF δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, κάτι που είναι απόλυτα λογικό δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να «πάρει» και τα απαραίτητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις καινοτόμες τεχνολογίες του συστήματος αυτού.

Οι άνθρωποι της ZF μάλιστα προχώρησαν και σε μια λιτή δήλωση: «Για να προστατεύσουμε την πνευματική μας ιδιοκτησία, δεν δημοσιεύουμε λεπτομερείς πληροφορίες για την ακριβή λειτουργία του συστήματος του αερόσακου».

Δείτε ακόμα: Ο άγνωστος μηχανισμός που σώζει ζωές στο αυτοκίνητο

Διαβεβαίωσαν πάντως τους εκπροσώπους του Τύπου ότι «ο αερόσακος του οδηγού περιστρέφεται ταυτόχρονα με το τιμόνι, έτσι ώστε να μπορεί να ανοίξει υπό οποιαδήποτε γωνία βρίσκεται, όπως ένας κανονικός αερόσακος στο τιμόνι».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...