Είναι αλήθεια! Το Lada Niva έγινε ηλεκτρικό [video]

Ο θρύλος της αυτοκίνησης, το Lada Niva, πλέον υπάρχει και σε ηλεκτρική εκδοχή για να κατακτά τα βουνά και τα λαγκάδια, χωρίς να εκπέμπει ρύπους.

  • -
  • -

Το εμβληματικό Lada Niva, γνωστό για την ανθεκτικότητα και τις εκτός δρόμου ικανότητες, κάνει ένα βήμα προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης του 2024, η AvtoVAZ, η αυτοκινητοβιομηχανία πίσω από τη Lada, παρουσίασε το e-Niva, ένα ηλεκτρικό concept car βασισμένο στο μοντέλο Niva Travel.

Αυτό το concept σηματοδοτεί την είσοδο της Lada στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Το e-Niva διατηρεί την κλασική σιλουέτα του Niva Travel, αλλά κάτω από το καπό βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας και μόνιμη τετρακίνηση. Η ονομαστική ισχύς είναι 81 ίπποι, όμως η μέγιστη απόδοση μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 163 ίππους, ώστε το e-Niva να προσφέρει μέγιστη απόδοση τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 9,6 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 150  km/h.

2-lada-e-niva

Μπαταρία, αυτονομία και φόρτιση του ηλεκτρικού Lada Niva

Όσον αφορά την μπαταρία και την αυτονομία: Η χωρητικότητά της φτάνει τις 34 kWh, νούμερο που επαρκεί για την κάλυψη 175 km χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Αυτό κάνει το Lada e-Niva κατάλληλο για καθημερινές μετακινήσεις και σύντομες εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, όμως τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σίγουρα απαιτούν προγραμματισμό.

Δείτε ακόμα: Έπεσε με Lada Niva από τον 5ο όροφο! Δες το video που έγινε viral

Το θετικό της σχετικά μικρής μπαταρίας είναι ότι φορτίζει γρήγορα. Συγκεκριμένα, σε μια τυπική οικιακή πρίζα η φόρτιση από το 20% μέχρι το 80% ολοκληρώνεται σε 12 ώρες, ενώ σε τριφασικό φορτιστή η μπαταρία πάει στο 100% μόλις σε 5,5 ώρες.

6-lada-e-niva

Μπορεί το Lada Niva να έγινε ηλεκτρικό, όμως παρέμεινε ικανό

Το e-Niva δεν αφορά απλώς την αντικατάσταση του κινητήρα. Η AvtoVAZ τονίζει τη διατήρηση των εκτός δρόμου ικανοτήτων του κλασικού Niva, καθώς έχει διατηρηθεί όλο το σύστημα μετάδοσης του κλασικού Niva, όπως το τράνσφερ, το κοντό κιβώτιο και το κλείδωμα των διαφορικών.

Ακόμα, το concept διατηρεί αυτούσια την ανάρτηση του Niva Travel τόσο μπροστά, όσο και πίσω, ώστε να έχει τις ίδιες εκτός δρόμου ικανότητες. Τα δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς εξασφαλίζουν σταθερότητα κατά το φρενάρισμα, ενώ οι ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών με ελαστικά 225/75R16 παρέχουν όση πρόσφυση χρειάζεται.

9-lada-e-niva

Ενώ το Lada e-Niva είναι ακόμα ένα concept, η υποδοχή του ήταν θετική. Η AvtoVAZ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σχέδια παραγωγής, αλλά το e-Niva χαράζει τον δρόμο για ένα μέλλον όπου το θρυλικό off-roader υιοθετεί την ηλεκτροκίνηση χωρίς να θυσιάζει τα βασικά του πλεονεκτήματα. Αυτό το ηλεκτρικό concept θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το πρώτο βήμα προς μια νέα εποχή για τη Lada, που συνδυάζει την παράδοση με ένα βιώσιμο μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...