63 βραβεία στους «Κινητήρες της Χρονιάς» – Ποια εταιρεία έχει σαρώσει τους τίτλους

Υπήρξαν πολλοί νικητές του διάσημου βραβείου «Engine of the Year», ωστόσο, μια εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει σαρώσει τις πρωτιές…

  • -
  • -

Το διεθνές βραβείο για τον κινητήρα της χρονιάς (Engine Of The Year) «γεννήθηκε» το 1999 και για 20 συναπτά έτη (ανεστάλη ο διαγωνισμός το 2019 λόγω της πανδημίας του Covid-19) απένειμε τα βραβεία του για τον καλύτερο κινητήρα, στα μηχανικά σύνολα (ανάλογα με την κατηγορία τους) που ξεχώριζαν του ανταγωνισμού.

Η επιτροπή, αποτελούνταν από δημοσιογράφους αυτοκινήτων απ’ όλο τον κόσμο και μέχρι το 2019, οι κριτές είχαν απονείμει 247 βραβεία σε 18 κατασκευαστές ή σε ορισμένες περιπτώσεις, σε «συνδυασμούς» αυτών.

Υπήρξε όμως ένας κατασκευαστής που κατάφερε με τις προτάσεις του να ξεχωρίσει έναντι του σκληρού ανταγωνισμού. Δείτε ποιος είναι και κάντε έναν έλεγχο μήπως και το αυτοκίνητο σας κρύβει κάτω από το καπό του κάποιον από αυτούς τους βραβευμένους κινητήρες…  

Η BMW έχει τα περισσότερα βραβεία! 63 τον αριθμό

Το να κερδίσεις ένα βραβείο στο International Engine of the Year είναι δίχως άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια αναγνώριση των προσπαθειών, των κόπων, της τεχνολογικής υπεροχής της εταιρείας που βραβεύεται μέσα από την πιστοποίησή μιας διεθνούς επιτροπής.

Η BMW μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχει καταφέρει να αποσπάσει όχι ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά εξήντα τρία (63) συνολικά βραβεία! Η μεγάλη επιτυχία της βαυαρικής φίρμας δεν περιορίζεται σε ένα μονάχα μηχανικό σύνολο αλλά εκτείνεται σε μια ευρεία γκάμα κινητήρων.

Από τον τρικύλινδρο τούρμπο των 1,5 λίτρων που τοποθετήθηκε μέχρι και στο υβριδικό i8 έως τον V12 των 5,4 λίτρων που φόρεσαν η Σειρά 7, 8 έως και η Rolls-Royce Silver Seraph.

Δέκα επίσης βραβεία έχει αποσπάσει το masterpiece των Βαυαρών, o V10 δηλαδή κινητήρας των 5,0 λίτρων που τροφοδοτούσε τις M5 και M6, ενώ κάμποσοι τίτλοι έχουν κατακτηθεί και με άλλους κινητήρες, με τη BMW να κυριαρχεί στις κατηγορίες των 2,5 έως 3,0 λίτρων και 3,0 έως 4,0 λίτρων με 14 και 13 νίκες αντίστοιχα!

Το 2003, η BMW κέρδισε επίσης το βραβείο στην κλάση 1,4 έως 1,8 λίτρων για τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της έκδοση Tritec που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα ΜΙΝΙ, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό ως γεγονός είναι το εξής στοιχείο: Σε περίπτωση που προσθέσει κανείς και τους τίτλους από τον 1,6 lt τούρμπο κινητήρα που προήλθε από την συνεργασία με το Group PSA (2007-2014) τότε οι συνολικοί τίτλοι της BMW φθάνουν τους 71!

Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το Παγκόσμιο πολυτελές αυτοκίνητο για το 2024

Την πρώτη 5άδα με τους περισσότερους «τίτλους» για τα βραβεία του «καλύτερου κινητήρα της χρονιάς» συμπληρώνουν, το VW Group (37), η Ferrari (30), η Honda (23) και η Toyota με 22 διακρίσεις.    

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...