Τα χρώματα που εξαφανίζονται από τα αυτοκίνητα – Ποιο κυριαρχεί

Πλέον είναι ξεκάθαρο και δια γυμνού οφθαλμού ότι στα χρώματα των νέων αυτοκινήτων κυριαρχούν… οι τέσσερις αποχρώσεις του γκρι.

  • -
  • -

Τα έντονα χρώματα τείνουν να εξαφανιστούν. Ή τουλάχιστον περιορίζονται σε ορισμένες «exotic» προτάσεις της αγοράς, όπου οι κάτοχοι αυτών των οχημάτων, επιθυμούν να διαφέρουν από τη μάζα.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα «διαφοροποίησης» το να επιλέγει κανείς ένα φωτεινό χρώμα στο αυτοκίνητο του. Ένα πορτοκαλί, ένα έντονο πράσινο, ένα κίτρινο ή ακόμα ακόμα ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, σε ορισμένα αυτοκίνητα ταιριάζει γάντι, αναδεικνύοντας τις γραμμές και τη σιλουέτα του οχήματος. Άλλωστε, πολλές εταιρείες έχουν συνδέσει τα μοντέλα τους με αυτές τις χρωματικές αποχρώσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα βέβαια, το κόκκινο της Ferrari.

Οι τέσσερις αποχρώσεις του γκρι κυριαρχούν σε ποσοστό 80,0%

Το iSeeCars πραγματοποίησε μια έρευνα στην οποία διαπίστωσε ότι χρώμα που κυριαρχεί στα νέα αυτοκίνητα προέρχεται από την «παλέτα» του γκρι. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 2004 στις ΗΠΑ, τα αυτοκίνητα που πωλούνταν σε κάποια από τις αποχρώσεις του γκρι, αποτελούσαν το 60,3% της αγοράς.

Σήμερα όμως, το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευτεί στο 80,0%! Η μελέτη αποκαλύπτει ότι από τα τέσσερα χρώματα της κλίμακας του γκρι, το λευκό είναι το πιο δημοφιλές, αντιπροσωπεύοντας το 27,6% όλων των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του μακρινού πλέον 2004, όπου ήταν 15,6%.

Το μαύρο είναι το αμέσως επόμενο πιο δημοφιλές χρώμα, με μερίδιο 22%, από 14% πριν από δύο δεκαετίες. Ακολουθεί το γκρι με μερίδιο 21,3%, ενώ το 9,1% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται σήμερα στην αμερικανική αγορά είναι βαμμένα σε ασημί χρώμα. Είναι ενδιαφέρον βέβαια ότι το ποσοστό των νέων οχημάτων που είναι σε ασημί χρώμα έχει μειωθεί κατά 52,2% από το 2004.

Φταίνε όμως οι καταναλωτές που παραμένουν πιστοί σε μια χρωματική παλέτα 4 χρωμάτων ή οι εταιρείες δεν προσφέρουν περισσότερες επιλογές; Η αλήθεια, βρίσκεται κάπου στη μέση. Στην πραγματικότητα, ένα μέσο νέο αυτοκίνητο το 2023 διατίθεντο σε 6-7 χρωματικές επιλογές σε σχέση με τα 8 τουλάχιστον χρώματα που προσφέρονταν το 2004.

Ενδεχομένως τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες να οδηγήθηκαν σε αυτές τις 4 αποχρώσεις του γκρι που επικρατούν πλέον στο παγκόσμιο στερέωμα.

Το πιο δημοφιλές τώρα χρώμα πέραν της χρωματικής παλέτας του γκρι, ήταν το μπλε για το 2023 με μερίδιο αγοράς 8,9% ή 18% λιγότερο σε σχέση με το 2004. Ακολούθησε το κόκκινο με 7,3% (πτώση 38,1% από το 2004), το πράσινο με 2% (-50,6% σε σχέση με το 2004), με το πορτοκαλί να επιλέγεται από μόλις 0,5%.

Δείτε ακόμα: Βαφή αυτοκινήτου με σκόνη από το φεγγάρι

Σύμφωνα δε με τον υπεύθυνο της έρευνας της iSeeCars, Karl Brauer, τα έντονα χρώματα στα αυτοκίνητα έχουν χάσει το μισό μερίδιο αγοράς τους τα τελευταία 20 χρόνια και θα γίνουν ακόμα πιο σπάνια έως δυσεύρετα τα επόμενα 20 χρόνια!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...