Οριστικό: Ποιον μήνα του 2024 ανοίγει το Μετρό Θεσσαλονίκης;

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, επιβεβαίωσε τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.

  • -
  • -

Σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς θα παρουσιάσουν τη Μελέτη Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη αφορά στο σύνολο των μεταφορών στο Πολεοδομικό συγκρότημα, μελετώντας διάφορα εναλλακτικά σενάρια μετακινήσεων, ώστε να καταλήξει στην βέλτιστη λύση για τις μετακινήσεις στην πόλη, με κορμό το μετρό, το μέσο σταθερής τροχιάς που κρίθηκε ότι αποτελεί την πιο ρεαλιστική επιλογή.
https://cdn.gcdata.gr/data/photos/25f5912baf7d03e15458cdd5024ecaee.jpg

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, επιβεβαίωσε ότι, τον Νοέμβριο θα παραδοθεί η βασική γραμμή του μετρό. Το υπό ολοκλήρωση βασικό έργο μήκους υποδομής 9,54 km, το οποίο θα παραδοθεί το Νοέμβριο, εκτείνεται από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό [ΝΣΣ] έως το Αμαξοστάσιο Πυλαίας και περιλαμβάνει 13 σταθμούς.

H υπό κατασκευή επέκταση του βασικού έργου προς Καλαμαριά μήκους υποδομής 4,32 κμ, εκτείνεται από τον Σταθμό 25ης Μαρτίου μέχρι το Σταθμό Μίκρα και περιλαμβάνει 5 Σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9356822a70c4235bb815248cd4b5b716.jpg

Ο εξυπηρετούμενος ημερήσιος φόρτος από το βασικό έργο εκτιμήθηκε στην τάξη των 191.000 επιβατών (15.550 επιβάτες κατά τις ώρες αιχμής) με μέγιστη χωρητικότητα του δικτύου της υπό ολοκλήρωση γραμμής τους 18.000 επιβάτες, ενώ από την Επέκταση προς Καλαμαριά αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά περί τους 95.000 επιβάτες (7.750 επιβάτες κατά τις ώρες αιχμής).

Δείτε ακόμη: Ο νέος μεγάλος δρόμος της Θεσσαλονίκης - Πού θα τον φτιάξουν;

Mε την ολοκλήρωση του πλέγματος των συγκοινωνιακών παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των μετακινούμενων με δημόσια μέσα μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία) από 15% σε πλέον του 50%. Συνεπώς, θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης, το οποίο αποτελεί και τον πιο συχνό προορισμό των μετακινουμένων.

46 σταθμοί για το Μετρό Θεσσαλονίκης στο σύνολο

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο στόχος είναι έως το 2040, να καλύπτεται το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης από δύο γραμμές μετρό με 46 σταθμούς που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν την αναμενόμενη ζήτηση των 678.000 επιβατών ημερησίως. Στις δημόσιες συγκοινωνίες προστίθενται, επίσης, τα λεωφορεία που θα λειτουργούν με ενιαίο με το μετρό εισιτήριο και ο Δυτικός Προαστιακός, που δημοπρατείται πολύ σύντομα, ενώ έχει ληφθεί υπ’ όψιν και η προοπτική της θαλάσσιας συγκοινωνίας, όπως ανέφερε ο κύριος Ταχιάος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...