Ποια περιοχή της Αττικής πνίγεται στο νέφος;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ολόκληρη την Αττική χτυπάει κόκκινο, ωστόσο, μια συγκεκριμένη περιοχή σπάει όλες τις μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

  • -
  • -

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Guardian, το 98% των Ευρωπαίων κατοίκων αναπνέουν καθημερινά εξαιρετικά επιβλαβή μολυσμένο αέρα που συνδέεται με 400.000 θανάτους ετησίως. Μάλιστα, περισσότερα από 30 εκατ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές τέσσερις φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας, με τα 2/3 του πληθυσμού να εισπνέουν -μεταξύ άλλων- μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5) που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, υπερδιπλάσια από αυτά που θέτει ως ανώτατο όριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ, διαπίστωσε, ότι σε είκοσι κεντρικές πλατείες στην Αθήνα και σε δεκαπέντε του Πειραιά, η ατμοσφαιρική ρύπανση σπάει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ! Ειδικά στο μεγάλο λιμάνι της χώρας. η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Συγκεκριμένα, με ανώτατο επιτρεπτό όριο (μέση ημερήσια τιμή) τα 5 μg/m3, τα αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5) ήταν 46 (!) στη μέγιστη τιμή τους τις μεσημεριανές ώρες αιχμής. Τα δε αιωρούμενα σωματίδια PM 10, με ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 50 μg/m3 έφθασαν και πάλι τις μεσημεριανές ώρες τα 78 μg/m3.

Δείτε ακόμα: Το 98% των κατοίκων της Ευρώπης αναπνέει τοξικό αέρα!

Στο λιμάνι του Πειραιά, το σημαντικότερο λιμάνι της Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το λιμάνι της Βαλένθια στη Μεσόγειο θάλασσα, οι μετρήσεις των ατμοσφαιρικών παραμέτρων ποιότητας αέρα κοντά στις εισόδους του λιμανιού επιβεβαίωσαν  την αρκετά επιβαρυμμένη κατάσταση του αέρα.

Έτσι, για την παράμετρο PM 2,5 οι μέγιστες τιμές  που σημειώθηκαν είναι 140 μg/m3 (Ακτή  Καλλιμασιώτη) και 65 μg/m3  (Πλατεία Οδησσού). Ακόμα και οι ελάχιστες τιμές που σημειώθηκαν και η μέση τιμή ήταν πάνω από το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο (5 μg/ m3).

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...