Παράνομα ηλεκτρικά πατίνια πωλούνται κανονικά στην Ελλάδα!

Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι σχεδόν για τα πάντα, όμως πολλοί από αυτούς δεν τηρούνται. Αυτό συμβαίνει και με εκείνον για τα πατίνια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μέγιστη ταχύτητα.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρουν μία ευέλικτη λύση για μετακινήσεις μικρών αποστάσεων. Χάρη στο μικρό τους μέγεθος μπορούν να ελίσσονται ανάμεσα στην κίνηση, ενώ μπορούν να κινούνται εύκολα ακόμα και στους πιο μικρούς δρόμους.

Όταν ξεκίνησε η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, επικρατούσε ένα καθεστώς αοριστίας καθώς δεν υπήρχε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Μετά την ψήφιση του νόμου 4784/2021 αυτό το πλαίσιο υπάρχει, καθώς ο εν λόγω νόμος καθορίζει σαφώς σχεδόν κάθε πτυχή της χρήσης των πατινιών και των ΕΠΗΟ γενικότερα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9a4cdecf63ed592db7c3b360b08cb87d.jpg

Ποια ηλεκτρικά πατίνια είναι παράνομα στην Ελλάδα;

Όσον αφορά τα πατίνια, ένας από τους βασικούς ορισμούς αφορά το θέμα της ταχύτητας. Ο νόμος δεν αναφέρεται μόνο στην ταχύτητα κίνησης, αλλά και στην τελική ταχύτητα, δηλαδή αυτήν την οποία δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν, είτε το επιχειρήσει ο χρήστης, είτε όχι.

Δείτε ακόμα: Πού θα βρεις νοικιάρικα πατίνια σήμερα στην Αθήνα;

Σύμφωνα με τον νόμο 4784/2021, τα ηλεκτρικά πατίνια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με βάση τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν. Η πρώτη κατηγορία είναι μέχρι τα 6 km/h, ενώ η δεύτερη είναι μέχρι τα 25 km/h. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κανένα πατίνι δεν επιτρέπεται να έχει την ικανότητα να κινηθεί με περισσότερα από 25 km/h.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/41eae070361a6078b782ded21eba118a.jpg

Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά σε διάφορα online καταστήματα και site σύγκρισης τιμών, θα βρούμε πάρα πολλά ηλεκτρικά πατίνια τα οποία αναφέρουν ότι έχουν τελική ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 km/h. Το πιο ακραίο από αυτά, ισχυρίζεται ότι μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 130 km/h! Ταχύτητα δολοφονική για κάποιον που βρίσκεται απόλυτα εκτεθειμένος, σε ένα όχημα με τόσο μικρούς τροχούς, το οποίο προσφέρει τόσο «φτωχή» ασφάλεια.

Με δεδομένο ότι ο νόμος αναφέρει τελική ταχύτητα μέχρι 25 km/h, πώς γίνεται πολλά πατίνια να δηλώνουν μεγαλύτερη τελική ταχύτητα; Η απάντηση είναι απλή. Τα συγκεκριμένα πατίνια είναι παράνομα για χρήση στον δρόμο. Μόνο σε ιδιωτικό χώρο ή/και πίστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, θεωρητικά. Αυτό είναι κάτι που φυσικά οφείλει να το ξέρει ο αγοραστής. Όμως  και τα καταστήματα θα έπρεπε να ενημερώνουν τον αγοραστή μέσω κάποιας επιγραφής (disclaimer), η οποία να λέει ξεκάθαρα ότι αυτά τα πατίνια δεν είναι ΕΠΗΟ με το γράμμα του νόμου, και δεν προορίζονται για χρήση στον δρόμο.

ilektriko-patini-130-kmh

Πώς έρχονται στην Ελλάδα τα παράνομα πατίνια; Γιατί δεν ελέγχονται;

Αν το επόμενο ερώτημα είναι πώς επιτρέπεται η εισαγωγή τους στη χώρα, το κόλπο είναι απλό. Όταν γίνεται ο εκτελωνισμός υπάρχει ηλεκτρονικός κόφτης, ο οποίος στη συνέχεια αφαιρείται εύκολα και γρήγορα. Όσο για το ενδεχόμενο ένας ιδιώτης να αγοράσει ηλεκτρικό πατίνι μέσω internet από το εξωτερικό, συνήθως από την Κίνα, πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να υπάρχει ηλεκτρονικός κόφτης, αφού οι έλεγχοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανύπαρκτοι.

Συνήθως τα παράνομα πατίνια δεν θα τα βρούμε σε μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες. Επειδή πρόκειται για μεγάλους οργανισμούς, συνήθως δεν θέλουν να ρισκάρουν να συνδεθεί το όνομά τους με παράνομη δραστηριότητα, ειδικά από τη στιγμή που έχουν ευρεία αναγνωρισιμότητα, λόγω μεγέθους. Από την άλλη, στα μικρότερα καταστήματα είναι πιο πιθανό να βρούμε τα παράνομα πατίνια, καθώς τα περισσότερα δεν διαθέτουν νομικό τμήμα και ίσως πέφτουν στην παγίδα να θεωρήσουν δεδομένο ότι ο αγοραστής γνωρίζει τον περιορισμό που θέτει ο νόμος, αμελώντας να προχωρήσουν σε αυτήν την τόσο σημαντική διευκρίνιση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/45084de0321509bc038115d7401eb609.jpg

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει διάθεση για έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς των πατινιών, αλλά και των ΕΠΗΟ γενικότερα. Οι μικροί, ακόμα, αριθμοί τέτοιων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ίσως δημιουργούν μία αίσθηση εφησυχασμού. Όμως αν υπάρξει κάποιο σοβαρό συμβάν, τότε ξαφνικά θα ανακαλύψουμε ότι τόσο καιρό τα πράγματα ήταν ανεξέλεγκτα και ορισμένα μαγαζιά πουλάνε προϊόντα μη συμβατά με την ελληνική νομοθεσία.

Μήπως να γίνει κάτι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...