Αττική Οδός: Ποιος θα αναλάβει τελικά το φιλέτο;

Πέφτουν κορμιά λίγες μόνο ημέρες πριν την παραχώρηση του έργου, με το ΤΑΙΠΕΔ να καλείται άμεσα να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

  • -
  • -

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού έχει περάσει και επίσημα στην τελική του ευθεία. Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ξεκίνησε προ ημερών να εξετάζει τους φακέλους των σχημάτων που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους για να αναλάβουν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά και πλέον οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά καθώς κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το γεγονός να υπάρξουν προσφυγές από τα σχήματα που δε θα γίνουν δεκτά! Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η όλη διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω, με την τελική απόφαση σε αυτές τις προσφυγές να πρέπει να λάβει η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ).

Τα πιθανά σενάρια

Σε περίπτωση βέβαια που η Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ απορρίψει τις προσφυγές ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί με μια πολύ μικρή χρονική καθυστέρηση. Αν όμως οι τυχόν προσφυγές που θα κατατεθούν κριθούν ως βάσιμες, τότε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού θα καθυστερήσει αρκετά, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να «ξεμπερδέψει» όσο πιο αναίμακτα γίνεται με το μεγαλύτερο διαγωνισμό όλων των εποχών στη χώρα μας ώστε να αποφύγει ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων αλλά κυρίως προστριβών με εταιρείες κολοσσούς που διεκδικούν επίσημα εδώ και καιρό το τεράστιο αυτό έργο.

attiki odos

Ο μεγάλος νικητής πάντως του διαγωνισμού θα προσθέσει στο πορτφόλιο του το διαμάντι των υποδομών στη χώρα μας ή πιο απλά όπως αναφέραμε και νωρίτερα την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά.

Οι σημερινοί παραχωρησιούχοι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΑΒΑΞ διεκδικούν από κοινού τη διατήρηση της Αττικής Οδού, ενώ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχοντας στο πλάι τους ξένες πολυεθνικές και μεγάλα funds παίζουν τα ρέστα τους για την ανάληψη του έργου.

Τα επενδυτικά σχήματα 

Αναλυτικά, προσφορές έχουν υποβάλλει τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V. –INTRAKAT A.E.
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S.

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης.

Έχει μήκος 70 χλμ. και αποτελεί  τον περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τη σπονδυλική στήλη του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για έναν αστικού τύπου αυτοκινητόδρομο, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α), ανά κατεύθυνση. Στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Δείτε ακόμα: Πως αλλάζουν την Αθήνα οι νέες επεκτάσεις στην Αττική Οδο

Ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας.

Ως κλειστός αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα  μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (Ε.Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ), μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5χλμ.

Θεωρείται ο εμπορικότερος οδικός άξονας της Ελλάδας και ένας από τους εμπορικότερους αστικούς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης με περισσότερες από 250.000 διελεύσεις  ημερησίως ενώ έχει καταγραφεί και ρεκόρ με περισσότερα από 300.000 οχήματα!

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...