Κατώτατος μισθός στην Ελλάδα: Μετά από πόσα χρόνια δουλειάς παίρνεις αυτοκίνητο;

Οι Έλληνες εργάζονται για έναν από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Για να αγοράσουν λοιπόν αυτοκίνητο, πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ.

  • -
  • -

Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη όσων κατοικούν και εργάζονται στα αναπτυγμένα ευρωπαϊκή κράτη, είναι η ελάχιστη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο του 2023, η Ελλάδα κατέχει την 13η θέση στον κατώτατο μισθό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο όριο, με 832 €. Παρόλα αυτά, λόγω του σχετικά υψηλότερου επιπέδου τιμών, η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι 19η στην κατάταξη, η 4η χαμηλότερη, σύμφωνα με τη Eurostat. Χαμηλότερα βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία, η Λετονία και η Σλοβακία.

Είναι δυνατόν να αγοράσεις αυτοκίνητο με αυτά τα χρήματα;

Με 832 € τον μήνα και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και τρόφιμα να έχουν εκτοξευτεί, το να αγοράσεις αυτοκίνητο στην Ελλάδα, είναι σχεδόν απαγορευτικό. Αν λάβουμε υπόψη, ότι και οι τιμές των οχημάτων εμφανίζουν απίστευτη άνοδο τα τελευταία χρόνια, το να μπεις έστω στη διαδικασία να ψάξεις για καινούριο αυτοκίνητο, απαιτεί πολλές οικονομικές «θυσίες». Ποιος εξάλλου, που λαμβάνει μηνιαίως αυτό το ποσό, θα δώσει τόσα χρήματα, όταν πρέπει πρώτα να καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή να πληρώσει τα έξοδα του σπιτιού, σούπερμαρκετ και ενέργεια; Προφανώς, ελάχιστοι.

ergasia

Για να αγοράσει λοιπόν κάποιος ένα νέο αυτοκίνητο, έστω και από τα φθηνότερα της αγοράς, θα πρέπει να δουλέψει πολύ. Για να απαντήσουμε στο πόσοι μήνες δουλειάς χρειάζονται, χρησιμοποιήσαμε μερικά παραδείγματα. Η χρονική διάρκεια είναι θεωρητική, αφού υπολογίζεται με εκταμίευση όλου του ποσού των 832 €, κάτι το οποίο στην πράξη είναι αδύνατο.

Για να πάρεις ένα Dacia πρέπει να δουλεύεις 21 μήνες

Ας υποθέσουμε πως σκέφτεσαι να προχωρήσεις στην αγορά των πιο φθηνών μοντέλων της ελληνικής αγοράς. Το FIAT Panda 1.0 70 ίππων κοστίζει 14.430 €. Οπότε για να το αποκτήσεις, πρέπει να εκταμιεύεις χρήματα για 17 με 18 μήνες, χωρίς να σκορπάς το παραμικρό ευρώ και πουθενά. Αν θέλεις το φθηνότερο B-SUV που δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή το Dacia Sandero Stepway LPG με τον τρικύλινδρο τούρμπο κινητήρα του 1.0 λίτρου, που πωλείται προς 17.100 €, τότε απαιτείται να δουλέψεις για 21 μήνες.

Δείτε ακόμη Τα 10 φθηνότερα B-SUV χωρίς τέλη κυκλοφορίας

ergasia

Για το Toyota Yaris Cross, ένα από αυτοκίνητα με την υψηλότερη ζήτηση, πρέπει να εργαστείς 2 ολόκληρα χρόνια. Τα 2 χρόνια εργασίας αφορούν τη βασική έκδοση του αυτοκινήτου, που κοστίζει 19.870 €. Αν θες την Hybrid, τότε ο χρόνος εκταμίευσης αυξάνεται. Σε περίπτωση που αναζητάς κάτι μεγαλύτερο, όπως ένα από τα best-seller, το Peugeot 3008, τότε δεν σου φθάνουν ούτε 40 μήνες αδιάκοπης εργασίας.

Τι ισχύει για BMW για Mercedes-Benz;

Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχει ως όνειρο να αποκτήσει κάποια φορά στη ζωή του μια BMW ή μια Mercedes. Αν είσαι υπάλληλος με βασικό μισθό όμως, αυτό θα παραμείνει όνειρο απατηλό. Για τη νέα X1 για παράδειγμα, με 832 € το μήνα, τα 4 χρόνια σκληρής αποταμίευσης είναι το όριο. Τα ίδια περίπου χρόνια θες και για τη GLA, πάντοτε στη βασική έκδοση.

ergasia

Με απλά λόγια λοιπόν, αν εργάζεσαι σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση και λαμβάνεις τον μέσο κατώτατο μισθό, τότε δεν θα μπορέσεις ποτέ να κάνεις μια τέτοια αγορά.

*Πηγές: EurostatEurofoundPricefox

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...