Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Όλα τα δικαιολογητικά - Τι θα πληρώσεις

Αυτά είναι όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης ή πώλησης ενός αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης, ήταν μια διαδικασία που προκαλούσε πονοκέφαλο, αφού απαιτούσε τη συγκέντρωση εγγράφων και δικαιολογητικών και τη μετάβαση σε κάποια Περιφέρεια ή σε ΚΕΠ. Πλέον, πρόκειται για μια ενέργεια που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, χάρη στην ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας ψηφιακής μεταβίβασης αυτοκινήτου του gov.gr.

Αυτήν τη στιγμή, η μεταβίβαση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone του πωλητή, χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη σε κάποια δημόσια υπηρεσία, παρά μόνο για την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας.

Δείτε εδώ Μεταβίβαση αυτοκινήτου online: Πώς γίνεται σε 5 εύκολα βήματα

Φυσικά, η μεταβίβαση αυτοκινήτου μπορεί να πραγματοποιηθεί και με φυσικό τρόπο εφόσον κάποιος το επιθυμεί. Αυτό όμως απαιτεί κάποια δικαιολογητικά.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για μεταβίβαση αυτοκινήτου;

  • Άδεια κυκλοφορίας.
  • Παραστατικό Τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους άδειας οχήματος.
  • Άρση παρακράτησης κυριότητας (πράξη εξόφλησης, εφόσον ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο).
  • Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση όταν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη.
  • Απλό φωτοαντίγραφο ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ.
  • Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ ή εκτύπωση εικόνας οφειλών οχήματος «print screen» με τη σχετική σφραγίδα της αρμόδιας ΔΟΥ.

Πού υποβάλλω τα δικαιολογητικά;

Σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία ηλεκτρονικά (δείτε εδώ πώς γίνεται η Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχήματος), έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση είτε στα ΚΕΠ είτε στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που ανήκει

Πόσο κοστίζει η μεταβίβαση αυτοκινήτου;

Το κόστος της μεταβίβασης αποτελείται από δύο μέρη:
  1. Τέλος αδείας 
  2. Τέλος μεταβίβασης
Το Τέλος αδείας είναι σε κάθε περίπτωση 75 ευρώ. Το Τέλος μεταβίβασης εξαρτάται από τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα του οχήματος. Η αξία του τέλους αδείας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος καθορίζεται από το άρθρ. 26 και 27 του ν. 2873/2000, όπως ισχύει. Για αυτοκίνητα με κινητήρα από 51 έως 400 cc, το κόστος είναι 30 €. Από 401 έως 800 cc είναι στα 45 €, από 801 έως 1.300 cc είναι 60 €, από 1.301 έως 1.600 cc είναι 90 €, από 1.601 έως 1.900 cc είναι 120 €, από 1.901 έως 2.500 cc είναι 145 € και από 2.501 cc και άνω είναι 205 €. 

Για να μάθετε περισσότερα για την ολοκληρωμένη διαδικασία μεταβίβασης πατήστε εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...