Top 10: Τα νησιά του Αιγαίου με τους περισσότερους φορτιστές

Πολλοί σχεδιάζουν το καλοκαίρι να κάνουν διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου, όμως ποια είναι τα πιο κατάλληλα για εκείνους που οδηγούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

  • -
  • -

Στις μεγάλες πόλεις και εκεί που είναι η μόνιμη κατοικία κάποιου, η κατοχή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι εύκολη υπόθεση, με την φόρτιση να είναι απλή καθώς υπάρχουν παντού φορτιστές, όμως τι γίνεται όταν θέλουμε να πάμε διακοπές σε κάποιο νησί;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα εξετάζουμε τα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιώντας τον χάρτη σημείων φόρτισης που θα βρείτε εδώ, ώστε να σας αναφέρουμε τα 10 που έχουν τους περισσότερους φορτιστές. Αναμενόμενα στην πρώτη θέση είναι η Κρήτη, η οποία λόγω μεγέθους και πληθυσμού, έχει πολλά σημεία φόρτισης. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, με περισσότερους από 25 DC ταχυφορτιστές και 242 AC Wallbox φορτιστές. όσον αφορά τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, η αναζήτησή μας ξεκίνησε από την Θάσο φτάνοντας μέχρι και το Καστελόριζο. Στην μέτρηση λαμβάνουμε υπόψη δημόσια προσβάσιμους φορτιστές, αλλά και φορτιστές που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους και απευθύνονται αποκλειστικά σε πελάτες και επισκέπτες αυτών των χώρων, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, camping και parking. Αυτοί οι φορτιστές αναφέρονται στον χάρτη ως restricted και είναι σημειωμένοι με καφέ χρώμα.

Παρακάτω ακολουθούν δύο λίστες. Στην πρώτη τα νησιά έχουν ταξινομηθεί με βάση τον αριθμό των DC ταχυφορτιστών που διαθέτουν, ενώ στην δεύτερη η ταξινόμηση έχει γίνει με βάση τους AC φορτιστές που θα συναντήσουμε.

Τα νησιά του Αιγαίου με τους περισσότερους DC ταχυφορτιστές

  Νησί DC ταχυφορτιστές
1 Κρήτη 25
2 Ρόδος 9
3 Κως 2
4 Μύκονος 2
5 Πάρος 2
6 Θάσος 1
7 Σαντορίνη 1
8 Λέσβος 1
9 Νάξος 1
10 Σάμος 1

Τα νησιά του Αιγαίου με τους περισσότερους AC φορτιστές

  Νησί AC φορτιστές
1 Κρήτη 242
2 Ρόδος 72
3 Κως 21
4 Θάσος 21
5 Κύθνος 20
6 Μύκονος 17
7 Τήνος 17
8 Σαντορίνη 16
9 Λέσβος 15
10 Αστυπάλαια 13

Οι φορτιστές δεν εξαρτώνται από το μέγεθος του νησιού

Από την έρευνα καταλήξαμε σε μερικά συμπεράσματα, ενώ υπήρχαν και μερικές εκπλήξεις. Το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο θα αναπτυχθεί μία νέα τεχνολογία. Εν προκειμένω αναφερόμαστε στην Ρόδο η οποία δεν είναι στην πρώτη θέση και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά αποκλειστικά λόγω μεγέθους, αλλά κυρίως επειδή εδώ και χρόνια ένας ιδιώτης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά, τοποθετώντας φορτιστές με ίδια κεφάλαια.

Κάτι ακόμα που είδαμε είναι ότι η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης δεν γίνεται τόσο με όρους μεγέθους, αλλά οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, δεν προκαλεί καμία εντύπωση που η Μύκονος και η Πάρος είναι ψηλά, ενώ μεγαλύτερα νησιά όπως η Λέσβος και η Θάσος είναι πιο πίσω στη λίστα.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Έχουν φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα νησιά; Δείτε αναλυτικά

Υπάρχουν ταχυφορτιστές (DC) στα ελληνικά νησιά;

Ένα στοιχείο που δείχνει την εξέλιξη της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι το πλήθος των φορτιστών και ιδιαίτερα των DC. Πριν από δύο χρόνια σε όλο το Αιγαίο υπήρχαν μόλις δύο ταχυφορτιστές (DC), αν εξαιρέσουμε την Κρήτη. Ο ένας βρισκόταν στην Ρόδο σε εμπορία αυτοκινήτων και ο άλλος στην Θάσο, ως δωρεάν παροχή από ένα super market. Σήμερα η εικόνα έχει αλάξει τελείως, καθώς αν εξαιρέσουμε την Κρήτη, στο Αιγαίο υπάρχουν 20 DC ταχυφορτιστές, δηλαδή ο αριθμός τους έχει δεκαπλασιαστεί!

Αιγαίο

Πάντως, άσχετα από το πόσοι φορτιστές υπάρχουν σε ένα νησί ή ακόμα και αν δεν υπάρχουν καθόλου φορτιστές, ένα ηλεκτρικό μπορεί πάντα να ανεφοδιαστεί και από μια απλή πρίζα. Έτσι, μπορείτε να συνεννοηθείτε με το κατάλυμα στο οποίο σκοπεύετε να μείνετε, ώστε να παρκάρετε κοντά σε μία διαθέσιμη πρίζα. Οι ώρες που θα μένει σταθμευμένο το αυτοκίνητο όταν βρίσκεστε στο κατάλυμα, σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις που θα καλείστε να καλύψετε μέσα στη μέρα, εξασφαλίζουν ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την αυτονομία. Ακόμα κι αν φτάσετε με 40% ή λιγότερο, λόγω της εγκυκλίου του Υπουργείου Ναυτιλίας για τα καράβια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...