Βενζίνη: Αυξήσεις στις τιμές όλο το καλοκαίρι – Γιατί θα συμβεί αυτό

Φωτιά στην τσέπη μας βάζουν τα καύσιμα κίνησης το τελευταίο διάστημα, με την τιμή της αμόλυβδης στην πρωτεύουσα να ξεπερνά τα 1,6 ευρώ ανά λίτρο.

  • -
  • -

Όσο διαρκούσε ο περιορισμός κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, η κίνηση στους δρόμους ήταν σαφώς μικρότερη από ότι σήμερα. Ως αποτέλεσμα η ζήτηση για καύσιμα είχε πέσει, το ίδιο και η τιμή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τον Ιανουάριο του 2021, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,437 ευρώ ανά λίτρο, ήτοι 12% χαμηλότερα από ότι σήμερα. Η σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 μας κάνει να… αναπολούμε ακόμη περισσότερο αφού τότε το λίτρο βενζίνης στοίχιζε κατά μέσο όρο 1,367 ευρώ ή αλλιώς, 18% φθηνότερα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Ο λόγος που παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι απλός. Ο κόσμος αυξάνει τις μετακινήσεις του, οι επισκέψεις στα πρατήρια γίνονται συχνότερες, η τιμή ανεβαίνει. Ο νόμος της προσφοράς με τη ζήτηση ισχύει και στα υγρά καύσιμα. Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ σημειώνει ήδη αύξηση άνω του 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σταθεροποιείται περίπου στα 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 38 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμές που βλέπουμε σήμερα στα πρατήρια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο περίπου από τον Μάρτιο, με μικρές μεταβολές. Για το καλοκαίρι, όπου παραδοσιακά οι πολίτες μετακινούνται περισσότερο και η χρήση του αυτοκινήτου γίνεται ακόμη και για μικρές αποστάσεις, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν προβλέπεται κάποια μείωση στις τιμές αλλά μικρή άνοδος.

Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τα καύσιμα θα φτάσουν σε ακόμη υψηλότερα τιμολογιακά επίπεδα. Ο λόγος; Οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί! Τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα αντιμετωπίσουν οικονομικές προκλήσεις για αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους, με στόχο να μειώσουν τη ρύπανση που προκαλούν. Έτσι λοιπόν, θεωρείται αρκετά πιθανό ότι ένα μέρος αυτών των εξόδων θα περάσουν στην τελική τιμή των καυσίμων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...