Τιμόνι στα δεξιά: Τι αλλάζει στο αυτοκίνητο και τι μένει ίδιο

Όσα φαίνονται με το μάτι και όσα είναι κρυμμένα

  • -
  • -

Είναι οι Βρετανοί «ανάποδοι» ή μήπως εμείς; Στους πρώτους δρόμους, αιώνες πριν, οι άμαξες κινούνταν στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του δρόμου; Σε αυτό θα απαντήσουμε στο τέλος του άρθρου, οπότε ας αρχίσουμε με τα σύγχρονα αυτοκίνητα.  

Σε χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας όπως η Αυστραλία και η Κύπρος, αλλά και άλλες όπως η Ιαπωνία, τα αυτοκίνητα κινούνται στην αριστερά πλευρά του δρόμου και έχουν το τιμόνι στα δεξιά.

Πλέον, στις σύγχρονες γραμμές παραγωγής, οι εταιρείες αυτοκινήτων μπορούν να κατασκευάζουν ταυτόχρονα ένα αριστεροτίμονο και ένα δεξιοτίμονο αυτοκίνητο, γλυτώνοντας χρόνο και χρήμα.


Ποιες είναι διαφορές που έχει ένα αυτοκίνητο με το τιμόνι στα δεξιά και τι παραμένει κοινό και στα δύο αυτοκίνητα;
Ας τα δούμε αναλυτικά με τη βοήθεια της Skoda.

Προφανώς αλλάζει η σχεδίαση του ταμπλό, ώστε ο πίνακας οργάνων να είναι πάνω από το τιμόνι.

Τα πεντάλ επίσης μεταφέρονται δεξιά, όμως η διάταξή τους παραμένει ίδια: αριστερά ο συμπλέκτης, στη μέση στο φρένο, δεξιά το γκάζι.

Ίδια θέση ακριβώς έχει ο επιλογέας των ταχυτήτων και το χειρόφρενο. Επίσης, η πρώτη σχέση είναι πάντα πάνω αριστερά κ.ο.κ.

Σε αρκετά αυτοκίνητα αλλάζει η θέση των διακοπτών για τους υαλοκαθαριστήρες και τα φώτα. Οι υαλοκαθαριστήρες ελέγχονται από τα αριστερά και τα φώτα από τα δεξιά. Η Skoda πάντως διατηρεί το ίδιο set up.

Αλλάζει επίσης η ρύθμιση της δέσμης των προβολέων, ώστε να μην τυφλώνονται οι οδηγοί στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όταν ένα αυτοκίνητο κινείται στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Βέβαια μοντέλα όπως το Skoda Superb προσφέρουν τη δυνατότητα στον οδηγό να αλλάξει τη δέσμη μέσω του υπολογιστή ταξιδίου. Έτσι ο οδηγός μπορεί π.χ. να ταξιδέψει και σε χώρες με το αντίθετο σύστημα, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετήσει αυτοκόλλητα στα φώτα του οχήματός του.

Βέβαια υπάρχουν και κρυμμένα στοιχεία του αυτοκινήτου που αλλάζουν ανάλογα με το πού βρίσκεται το τιμόνι, όπως οι καλωδιώσεις.

Στους πρώτους δρόμους τα οχήματα κινούνταν στα αριστερά ή τα δεξιά;

Οι πρώτοι που κατασκεύασαν πλακόστρωτο και οργανωμένο οδικό δίκτυο, περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, ήταν οι Ρωμαίοι. Η Δομιτία Οδός που συνέδεε την Ιταλία με την Ισπανία και η Εγνατία Οδός που έφθανε έως την Κωνσταντινούπολη, είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Επιστήμονες προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν οι στρατιώτες και οι άμαξες προχωρούσαν στα αριστερά ή τα δεξιά του δρόμου; Τελικά μετά από έρευνες με βάση τα σημάδια πάνω στο δρόμο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άμαξες κινούνταν στην αριστερή πλευρά! Άρα έχουν δίκιο οι Βρετανοί…

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...