Ποιοι είναι οι πραγματικοί ρύποι ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Θα πρέπει να υπολογίζουμε τους ρύπους κατά τη διαδικασία κατασκευής του, αλλά και πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει
- -
- -
Κατά την κίνησή τους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – ως γνωστόν – δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους. Πολλοί όμως θεωρούν ότι για την κατασκευή τους (και των μπαταριών τους) αλλά και για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον.
Σύμφωνα όμως με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ενέργειας, ακόμη και αν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν προέρχεται από πηγές καύσης (π.χ. λιγνίτη), ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πολύ πιο φιλικό για το περιβάλλον από ένα μικρό βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο όχημα.
Έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας διαπίστωσαν
ότι, ακόμη και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά, οι
εκπομπές άνθρακα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι περίπου 17-30%
χαμηλότερες από τη χρήση ενός αυτοκινήτου με κινητήρα που
χρησιμοποιεί ως καύσιμό του τη βενζίνη ή το πετρέλαιο.
Το συνολικό αποτύπωμά του στους ρύπους (κατά την κίνησή του το
ηλεκτρικό όχημα έχει μηδενικούς ρύπους) προέρχεται αποκλειστικά από
τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί αλλά και από τη διαδικασία
παραγωγής. Φυσικά, μήνα με τον μήνα οι εκπομπές των ρύπων που
προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βελτιώνονται
σημαντικά, αφού μπαίνουν στη διαδικασία παραγωγής και νέες πηγές
ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική κ.ά.
Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι για να κατασκευαστεί ένα
ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτείται μεγάλη ενέργεια. Οι εκπομπές που
δημιουργούνται κατά την παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου
τείνουν να είναι υψηλότερες από ότι ενός συμβατικού αυτοκινήτου.
Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην κατασκευή των μπαταριών ιόντων λιθίου
που αποτελούν ουσιαστικό μέρος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Περισσότερο από το 1/3 των εκπομπών ρύπων CO2 καθ' όλη τη διάρκεια
της ζωής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου προέρχεται από την ενέργεια
που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του.
Όμως, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αυτό αλλάζει προς το
καλύτερο. Οι νέες αποτελεσματικές τεχνικές κατασκευής, η βελτίωση
της ποιότητας των μπαταριών, η ανακύκλωση και το σημαντικότερο η
χρησιμοποίηση των μεταχειρισμένων μπαταριών για αποθήκευση
ενέργειας μειώνουν κατά πολύ το πρόβλημα και είναι μέρος της
τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται, ότι σε διάστημα ενός έτους μόνο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινείται στους δρόμους μπορεί να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύρια γραμμάρια CO2, που ισοδυναμεί με τέσσερις πτήσεις μετ' επιστροφής από το Λονδίνο προς τη Βαρκελώνη.
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Λονδίνου, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για τη μισή ατμοσφαιρική ρύπανση της πρωτεύουσας της Μ. Βρετανίας. Δεν είναι περίεργο που η βρετανική κυβέρνηση και τα τοπικά συμβούλια θέλουν να επιταχύνουν τον αριθμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους, με στόχο την ολική απαγόρευση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2040.
Όλα αυτά, όταν οι συγκεντρώσεις των επιβλαβών ρύπων NO2 σε 30 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 40% με τη λήψη σωστών μέτρων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου στην Ευρώπη. Μόνο το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) ευθύνεται για 68.000 πρόωρους θανάτους εντός της ΕΕ το 2016 και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν τακτικά τα ισχύοντα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΝΟ2.
Για τις 30 ευρωπαϊκές πόλεις που αναλύθηκαν σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μέση συμβολή των μεταφορών στις συνολικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) ήταν με ποσοστό 47%. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οδικές μεταφορές αποτελούν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη ρύπανση των NOx (NO και NO2).
Όπως φαίνεται από την έκθεση, τα μερίδια των οδικών μεταφορών στις συνολικές τοπικές εκπομπές NOx διαφέρουν σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Αθήνα και το Μιλάνο πάνω από το 70% των εκπομπών προέρχεται από τις μεταφορές, ενώ στη Λισαβόνα, όπου οι εκπομπές είναι υψηλές, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται μόνο για το 20% της ρύπανσης των NOx.
Τα αποτελέσματα, που ελήφθησαν για έναν επιλεγμένο αριθμό πόλεων στην Ευρώπη, δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί η εκπομπή ρύπων κατά 40%. Από αυτήν τη μέση μείωση, περίπου το 15% θα μπορεί να συνδέεται με τα επιβατικά αυτοκίνητα, το 13% για τα μικρά φορτηγά και το 6% για τα φορτηγά.
Από την άλλη, πλέον είναι σίγουρο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην ηχορύπανση, ειδικά σε πόλεις όπου οι ταχύτητες είναι γενικά χαμηλές. Καθώς τα αυτοκίνητα είναι αθόρυβα, η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δημιουργεί ένα πιο ήσυχο περιβάλλον για όλους. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση της αιθαλομίχλης, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των μεγάλων πόλεων.
[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]