Συνεχίζονται οι προσπάθειες στον Κόλπο του Μεξικού

Δυσκολίες, υψηλό κόστος, τυφώνες και… σκάνδαλα

  • -
  • -

Η BP συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση του νέου συστήματος άντλησης του πετρελαίου που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματικό. Οι εργασίες αυτές ενίσχυσης του συστήματος άντλησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου.

Παράλληλα η εταιρεία θα προσπαθήσει να μονιμοποιήσει την εγκατάσταση αυτής της αντλίας κατευθύνοντας τη ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς έναν αγωγό που θα φθάνει στα εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο οποίος θα συνδέεται με ευλύγιστο σωλήνα που καταλήγει σε πλοίο. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου και, σύμφωνα με την BP, αυτό το σύστημα θα επιτρέπει την εύκολη σύνδεση και αποσύνδεση του συστήματος σε περίπτωση τυφώνα.

Παράλληλα συνεχίζεται η εκσκαφή των δύο συμπληρωματικών πηγαδιών ασφαλείας, με τη βοήθεια των οποίων αναμένεται να σταματήσει η διαρροή. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Αυγούστου.

 

Πρόβλημα οι τυφώνες

Στα προβλήματα της BP έρχονται να προστεθούν και οι καιρικές συνθήκες. Προβλέψεις Αμερικανών μετεωρολόγων κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε μεγάλους τυφώνες που πρόκειται να πλήξουν αυτό το καλοκαίρι τις περιοχές του βόρειου Ατλαντικού, οι οποίοι είναι πιθανόν να παρεμποδίσουν τις επιχειρήσεις καθαρισμού της θάλασσας στον Κόλπο του Μεξικού από τους χιλιάδες τόνους πετρελαίου που χύνονται καθημερινά.

Στην παρούσα φάση, η πετρελαιοκηλίδα εκτείνεται σε ακτίνα περίπου 320 km γύρω από τις κατεστραμμένες πετρελαιοπηγές, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της αμερικανικής ακτοφυλακής. Χιλιάδες μικρές κηλίδες πετρελαίου πλήττουν τέσσερις πολιτείες, με τη Λουϊζιάνα να πλήττεται περισσότερο και ακολουθούν ο Μισισιπής, η Αλαμπάμα και η Φλόριντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η BP έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 1,25 δισεκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας

 

Σκάνδαλο με επικίνδυνα χημικά

Σε δημοσίευμα του econews αναφέρεται πως η ΒΡ ακολουθεί την τακτική επικοινωνιακών τρυκ με στόχο την υποβάθμιση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος το επικίνδυνο τοξικό διαλυτικό Corexit 9500 για να διαλύσει την πετρελαιοκηλίδα, το οποίο θεωρείται άκρως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος διέταξε την άμεση μείωση της χρήσης του κατά 50% ως 75%, ωστόσο η BP την αγνοεί επιδεικτικά.

Όπως καταγγέλλει ο ακτιβιστής της Greenpeace, Mark Floegel, το μόνο που κάνει το συγκεκριμένο διάλυμα είναι να δημιουργεί ένα ελάχιστα φωτογενικό στρώμα πάνω από το πετρέλαιο με αποτέλεσμα η πετρελαιοκηλίδα να μην γίνεται ορατή από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...